Back
Παπαδόπουλος

Χ. Παπαδόπουλος: «Το Μεσημέρι θέλει λύσεις, όχι μπαλώματα»

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 8 λεπτά

Ο Παπαδόπουλος Χρήστος μιλά στο #ethermaikos για τα ανεκπλήρωτα έργα στην δημοτική κοινότητα του Μεσημερίου και κρούει τον κώδωνα για άμεσες λύσεις.

Παπαδόπουλος

Συνέντευξη στη Χριστίνα Στεφανίδου – ethermaikos.gr

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Μεσημερίου, υποψήφιος και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του πρ. Δημάρχου Θερμαϊκού, Γιάννη Μαυρομάτη και η ενασχόλησή του με τα κοινά μετράει σχεδόν μια δεκαετία.

Θα είστε εκ νέου υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές; Και αν ναι θα στελεχώσετε και πάλι το ψηφοδέλτιο του κ. Μαυρομάτη; Ήταν η ερώτηση με την οποία ξεκίνησε η συζήτηση που κάναμε πριν μερικές μέρες με τον κ. Παπαδόπουλο.

Θα είμαι, για τουλάχιστον ακόμα μια φορά, θα είμαι υποψήφιος και πάλι στο πλευρό του κ. Μαυρομάτη. Έχω πάρει αυτή την απόφαση και για να βοηθήσω με τα προβλήματα στην κοινότητα του Μεσημερίου αλλά και γιατί πιστεύω και θέλω να υποστηρίξω το ψηφοδέλτιο.

Πως ζείτε τώρα την δημ. κοινότητα του Μεσημερίου, πως είναι η καθημερινότητα εκεί;

Είμαστε ένα καθαρά αγροτικό χωριό, δεν μας βοηθάει η τοπογραφία γιατί δεν βρεχόμαστε από θάλασσα, όπως η πλειοψηφία του δήμου αλλά δεν διατηρούμε ούτε βιομηχανική ζώνη. Οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία. Η ανοικοδόμηση που υπήρχε, έχει από καιρό σταματήσει. Το χωριό είναι σε άσχημη κατάσταση. Για να καταλάβετε, δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε ένα καφενείο. Τέτοιου είδους επιχειρήσεις – ενώ υπήρχαν παλαιότερα- πλέον δεν μπορούν να συντηρηθούν στο Μεσημέρι.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημοτική κοινότητα του Μεσημερίου;

Τα προβλήματα με τα οποία αναμετριόμαστε καθημερινά είναι πολλά. Πρωταρχικό πρόβλημα για την κοινότητα του Μεσημερίου αποτελεί η οδοποιία. Είμαστε το μοναδικό χωριό στην περιφέρεια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης -να μην πω γενικότερα του Νομού Θεσσαλονίκης-, που ακόμη οι δρόμοι είναι γεμάτοι με χώματα, τσιμέντα και βγαλμένα πλέγματα, λόγω κακής ποιότητας των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί. Ένα ακόμη βασικό μας πρόβλημα είναι η ύδρευση, για την ακρίβεια το υδρευτικό δίκτυο που συμπεριλαμβάνει και ύδρευση και άρδευση. Το χωριό υδροδοτείται από μια γεώτρηση που έγινε 20 με 30 χρόνια πριν. Έκτοτε, δεν έχει βρεθεί άλλος τρόπος αλλά ούτε και αντικατάσταση της γεώτρησης έχει γίνει. Γνωρίζετε ότι η δημοτική κοινότητα Μεσημερίου υδροδοτείται ακόμη και σήμερα μέσω σωληνώσεων αμιάντου; Φέτος, από τον Δεκέμβριο μέχρι και τις αρχές Μαρτίου, το νερό ήταν κόκκινο. Εγώ ο ίδιος, ήρθα και συμπλήρωσα μια αίτηση σε συνεννόηση με την ΔΕΥΑΘ, ενημερώνοντας τον Δήμο για το πρόβλημα, αλλά δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν γιατί συνέβαινε αυτό. Το βασικό αίτημα είναι μελέτη και αντικατάσταση ολόκληρου του δικτύου.

Το πρώτο πρόβλημα στο οποίο αναφερθήκατε είναι η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου. Υπήρξαν προτάσεις από την δική σας πλευρά για την βελτίωση του προβλήματος αυτού;

Επί διοικήσεως της προηγούμενης δημοτικής αρχής, έγιναν ορισμένες μελέτες για την ανάπλαση του οδικού δικτύου του Μεσημερίου, οι οποίες όμως παραμένουν τελείως στάσιμες. Έχω συζητήσει το θέμα αρκετές φορές στα κοινοτικά συμβούλια και μάλιστα το έχω φέρει και σε δημοτικό συμβούλιο. Χαρακτηριστικά, συντάξαμε έκθεση που αφορά το οδικό δίκτυο και την προωθήσαμε μέσα από ένα δημοτικό συμβούλιο, παρουσία της δημοτικής αρχής. Στη συγκεκριμένη έκθεση έθεσα την ανάγκη για άμεση ανάπλαση της αγροτικής οδοποιίας και κυρίως του δρόμου που οδηγεί στις γεωτρήσεις. Δεν υπήρξε ωστόσο αποτέλεσμα.

Θεωρείτε ότι ο Δήμος από τη μεριά του έχει πράξει τα δέοντα για το συγκεκριμένο θέμα και επομένως τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της;

Μέσα σε 3,5 χρόνια, έλαβα πέρυσι -για πρώτη φορά- ένα χαρτί από την διοίκηση για το ποιοι δρόμοι χρειάζονται επισκευή. Εγώ απάντησα με μια επιστολή στην οποία ανέφερα όλα τα σημεία που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Τελικά, πριν 20 μέρες ήρθαν 7-8 φορτηγά χαλίκι και «μπάλωσαν» τα σημεία που αυτοί θεώρησαν ότι χρειάζεται, αγνοώντας τις δικές μου υποδείξεις. Αυτό είναι μια σταγόνα μέσα στον ωκεανό και μεγάλη ντροπή για έναν πρόεδρο.

Δεδομένης της εκλογής σας με το ψηφοδέλτιο του κ. Μαυρομάτη, πως θα εκτιμούσατε τη γενικότερη συνεργασία σας με την σημερινή διοίκηση Τσαμασλή;

Οι σχέσεις που διατηρώ με τον Δήμαρχο, είναι άριστες. Εγώ μετά από 27 χρόνια στο πυροσβεστικό σώμα έχω μάθει ότι όταν προκύπτει ένα πρόβλημα, δεν χτυπάς κατευθείαν την πόρτα του διοικητή. Επομένως, εγώ επικοινωνώ ως πρόεδρος οφείλω να επικοινωνώ με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ανάλογα το πρόβλημα. Εάν λοιπόν θέλετε να κάνω μια εκτίμηση της συνεργασίας μου με τους διοικητικούς υπαλλήλους, δεν υπάρχει συνεργασία! Αλλά γιατί δεν μπορώ να συνεργαστώ με αυτούς που κάνουν την διοίκηση, όχι με τον Δήμαρχο. Όσες φορές χρειάστηκε να επικοινωνήσω για κάποιο ζήτημα προσωπικά με τον Δήμαρχο, αυτό λύθηκε. Αλλά γιατί να φτάσω για έναν κουβά νερό -που λέει ο λόγος- στον Δήμαρχο;

Ύδρευση και Αποχέτευση. Δύο θέματα που απασχολούν έντονα τους κατοίκους της δημ. κοινότητας του Μεσημερίου και δικαίως, γιατί έχουν άμεσες επιπτώσεις στην υγεία τους. Που βρίσκονται τα δυο αυτά θέματα;

Προεκλογικά, είχε διενεργηθεί μελέτη από την τεχνική υπηρεσία για την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού του υδρευτικού δικτύου της ανατολικής πλευράς του χωριού, που πάντα υστερούσε λόγω του ότι είναι πιο επιβαρυμένο από κόσμο και τους καλοκαιρινούς μήνες οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα. Λόγω της αλλαγής της διοίκησης όμως, το έργο αυτό σταμάτησε και τα χρήματα αυτά, θάφτηκαν. Από όσο μπορώ εγώ να γνωρίζω το έργο αυτό ολοκληρώθηκε στον 1,5 περίπου χρόνο και παραδόθηκε στην τεχνική υπηρεσία. Το έργο, όμως, που παραλήφθηκε ήταν ένα έργο που δεν λειτουργούσε.

Όσον αφορά την άρδευση, η οποία είναι πολύ σημαντική για εμάς -ίσως και σημαντικότερη από την ύδρευση- γιατί εμείς ζούμε από την γεωργία, αρκεί να σας πω πως από τις πέντε αρδευτικές γεωτρήσεις που είχαμε στο χωριό, έχουν μείνει μόνο οι δυο.

Άλλο ένα αγκάθι, που απασχολεί τους κατοίκους και δικαίως όπως είπατε, είναι το αποχετευτικό. Επί διοίκησης Μαυρομάτη είχε ξεκινήσει η κατασκευή ενός βιολογικού συστήματος αποχέτευσης σε ένα χωράφι που ανήκει στην κοινότητα. Ορισμένοι κάτοικοι τότε διαμαρτυρήθηκαν λόγω της κακοσμίας που ενδεχομένως θα αναδύονταν, παρόλο που μας διαβεβαίωσαν ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο καθώς επρόκειτο για σύστημα τελευταίας τεχνολογίας. Το έργο αυτό, αποτελούσε και την τελευταία προσπάθεια εκσυγχρονισμού του αποχετευτικού συστήματος στην δημοτική ενότητα του Μεσημερίου. Στην τελευταία συζήτηση που είχα με τον δήμαρχο, με διαβεβαίωσε ότι το έργο του βιολογικού έχει μπει και πάλι σε λειτουργία και πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί ένας τρόπος να ολοκληρωθεί, γιατί παίζουμε με την υγεία μας. Η τετραετία όμως τελειώνει και το χωριό χρειάζεται τη λύση. Όποια βήματα υπήρξαν για όλα αυτά τα θέματα, αυτή τη στιγμή είναι σε μια στάσιμη κατάσταση.

Η δημοτική κοινότητα του Μεσημερίου όμως -ίσως και λόγω της σημαντικής μείωσης των μόνιμων κατοίκων- αντιμετωπίζει και το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης δημόσιων υπηρεσιών.

Θα μου επιτρέψετε αρχικά να σχολιάσω το ζήτημα της μείωσης των κατοίκων του χωριού μετά την τελευταία απογραφή. Για εμένα, τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι έμπιστα αλλά ούτε και έγκυρα, λόγω της ηλεκτρονικής φύσης της διαδικασίας. Υπάρχουν άτομα στο χωριό που δεν έχουν απογραφεί. Εκεί αποδίδω εγώ την σημαντική μείωση του πληθυσμού, στα πλασματικά αποτελέσματα.

Επί της διοίκησής μου έχω επανειλημμένως αιτηθεί τη διάθεση ενός διοικητικού υπαλλήλου μια φορά την εβδομάδα, για να μπορούν οι κάτοικοι που δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης να εξυπηρετούνται. Όσο χρησιμοποιούσαμε το fax, μπορούσαμε να αυτοεξυπηρετούμαστε, από τη στιγμή όμως που η επικοινωνία γίνεται αποκλειστικά μέσω email και επειδή η κοινότητα δεν έχει στη διάθεσή της ηλεκτρονικό υπολογιστή, τα χέρια μας δέθηκαν. Οι κάτοικοι του Μεσημερίου, για να πάρουμε ένα χαρτί πρέπει να κάνουμε βόλτες στον Δήμο.

Ποια είναι τα θέματα που από την στιγμή της εκλογής σας θέσατε σε προτεραιότητα και καταφέρατε να υλοποιήσετε μέσα σε αυτή την τετραετία;

Τα τρία τελευταία χρόνια, που διατελω πρόεδρος της Κοινότητας του Μεσημερίου, έχουμε ως συμβούλιο εισηγηθεί πολλά ζητήματα και γραπτώς και προφορικώς, χωρίς δυστυχώς να υπάρχει ανταπόκριση σε κάποιο από αυτά. Ούτε στα πιο απλά. Είχαμε, για παράδειγμα, ζητήσει την ισχύ κάποιων ορίων ταχύτητας με οδοσήμανση στις εισόδους και εξόδους του χωριού, γιατί στα σημεία αυτά η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Είμαστε τυχεροί που μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κάποιο ατύχημα, μέχρι να μην είμαστε.

Μελλοντικά; Ποια είναι τα πράγματα τα οποία πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα στο Μεσημέρι;

Πολλά πρέπει να γίνουν. Σίγουρα προτεραιότητα αποτελούν τα έργα για τα οποία οι αρχικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί αλλά παραμένουν στάσιμα. Μέσα σε όλα, όμως, σημαντικότερα είναι τρία πράγματα, όλα έχουν κοινό παρονομαστή. Το νερό. Το νερό που έρχεται στα σπίτια μας, το νερό που χρησιμοποιούμε στα χωράφια για την δουλειά μας και το νερό για την αποχέτευση.

Μπορείς να διαβάσεις:

Ρωτώντας πας στο Δήμο Θερμαϊκού; (Φωτορεπορτάζ)

Post a Comment