Back
Ιερούς Ναούς

Μπαράζ διαρρήξεων σε Ιερούς Ναούς του Δ. Θερμαϊκού!

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Τρία περιστατικά διαρρήξεων, σε τρείς διαφορετικούς Ιερούς Ναούς, στον Δήμο μας, μέσα σε μόλις ένα 48ωρο… είναι πολλά!

Στόχος διαρρηκτών, έγιναν τρείς Ιεροί Ναοί σε δημοτικές κοινότητες του Δήμου Θερμαϊκού το περασμένο διήμερο, με τους αγνώστους να αδειάζουν τα παγκάρια των εκκλησιών και να προκαλούν σοβαρές ζημιές, στην προσπάθειά τους να εισβάλουν στους ναούς.

Πρόκειται για Ιερούς Ναούς στις δημοτικές κοινότητες της Περαίας και της Αγίας Τριάδας. Η λεία των διαρρηκτών και στις τρείς περιπτώσεις, ήταν τα λιγοστά χρήματα που βρήκαν στα παγκάρια, ενώ σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι Πατέρες των τριών εκκλησιών, οι περισσότεροι ναοί είναι πλέον «θωρακισμένοι σαν αστακοί», καθώς τοποθετούνται όχι μόνο συστήματα συναγερμού, αλλά και κάμερες.

«Πιθανόν δεν πρόκειται για ιερόσυλους»

Ο υπεύθυνος του Ιερού Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Άνω Περαία, Πάτερ Νικόλαος, εξηγεί στο #ethermaikos, πως πιθανόν δεν πρόκειται για ιερόσυλους, γιατί δεν «άρπαξαν» καμία εικόνα ή κάποιο άλλο θρησκευτικό κειμήλιο, παρόλο που όπως τονίζει: «υπήρχαν κάποιες εικόνες μέσα στο εκκλησάκι».

Ο ίδιος αναφέρει: «Ερχόμενοι σήμερα το πρωί βρήκαμε τις κλειδαριές από το παρεκκλήσι του Ραφαήλ- Νικολάου &Ειρήνης -που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας- σπασμένες καθώς και κάποιες ζημιές εσωτερικά του ναού. Είχαν στο μάτι τα χρήματα που είχε το παγκάρι, γιατί δεν έλλειπε κάτι άλλο. Για εμάς μεγαλύτερη ζημιά, είναι η κλειδαριά που την έσπασαν, γιατί το ποσό που είχε το παγκάρι ήταν πολύ μικρό».

Σε ερώτησή μας για το αν ειδοποιήθηκε η αστυνομία ο ίδιος απαντά: «Δεν ειδοποιήσαμε την αστυνομία. Υπάρχει κάμερα στον ναό αλλά δεν έχει νόημα» και εξηγεί: «Τι μπορούν να τα κάνουν αυτά τα παιδιά; Έχουν χάσει τον δρόμο τους. Προσευχόμαστε ο Θεός να τους φωτίσει».

«Μάλλον πρόκειται για σπείρα, πρέπει να είναι οι ίδιοι με αυτούς που «χτύπησαν» την εκκλησία στην Κάτω Περαία και το εκκλησάκι της ΑΓ. Τριάδος» εκτιμά ο Πάτερ.

“Θύμα” των ληστρικών επιδρομών και η  Αγ. Τριάδα

Το βράδυ της Τετάρτης (05/04), στόχος των διαρρηκτών έγινε ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος. Ο πατέρας Καλλίνικος, μιλώντας στο #ethermaikos, τόνισε πως η εκκλησία δεν κάνει μηνύσεις, ούτε διώκει κανέναν, για αυτό και δεν ειδοποιήθηκε η αστυνομία και εξήγησε: «Για εμάς είναι πολύ εύκολο να δώσουμε τα στοιχεία από τις κάμερες που διαθέτει ο ναός, είναι πολύ απλό. Αλλά φανταστείτε την εξαθλίωση του ανθρώπου. Αυτός που το έκανε, το έκανε γιατί είχε ανάγκη. Γιατί μέσα στο παγκάρι δεν είχε ούτε 20 ευρώ».

«Για να μπει κάποιος σε μια εκκλησία, να σπάσει το κυτίο, να κάνει ζημιά, φαντάσου που έχει φτάσει ο άνθρωπος. Καλύτερα να ερχόταν να τα γύρευε» ανέφερε ο Πάτερ Καλλίνικος.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως πιθανώς πρόκειται για μια ομάδα νεαρών ατόμων -αγνώστων στην περιοχή και τους κατοίκους-, η οποία εθεάθη το βράδυ της Τετάρτης να εγκαταλείπει βιαστικά το σημείο.

Το τρίτο “χτύπημα”

Το ίδιο βράδυ (05/04), σημειώθηκε το τρίτο περιστατικό στο παρεκκλήσι του Ιερού Ναού των Αποστόλων Πέτρου &Παύλου, επί της οδού Ανθέων, στην Περαία. Οι άγνωστοι έσπασαν την πόρτα και “λεηλάτησαν” το παγκάρι, χωρίς όμως να καταφέρουν να φύγουν με γεμάτες τσέπες.

Το #ethermaikos επικοινώνησε με τον Πάτερ Αθανάσιο, ο οποίος εξήγησε ότι: «Το παγκάρι της εκκλησίας αδειάζει καθημερινά. Το ποσό που είχε μέσα, ήταν ελάχιστο. Προκάλεσαν ζημιά στην πόρτα για το τίποτα, ουσιαστικά».

«Δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στη δική μας εκκλησία. Είχε χρόνια να σημειωθεί παρόμοιο περιστατικό στον ναό μας. Όταν συνειδητοποιήσαμε τι είχε συμβεί, ειδοποιήσαμε την αστυνομία και πράξαμε όλα όσα προστάζει ο νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις».

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες του #ethermaikos, το Τμήμα Ασφαλείας Θερμαϊκού έχει λάβει γνώση των περιστατικών και διενεργούνται οι απαραίτητες έρευνες.

Μπορείς να διαβάσεις:

Δ.Ε.Υ.Α. Θερμαϊκού: Τελικά πίνεται το νερό;

 

 

Post a Comment