Back
Αποκομιδή απορριμμάτων

Αποκομιδή απορριμμάτων – «Μονόδρομος» η παράταση της σύμβασης με ιδιώτη

Διάρκεια ανάγνωσης: 7 λεπτά

«Πέρασε» για άλλον ένα χρόνο η ισχύουσα σύμβαση για την «ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ» – Η πρόταση «μονόδρομος» και οι…παραλήψεις που βρέθηκαν στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης.

Το δικαίωμα που έχει στην προαίρεση της ισχύουσας εργολαβίας για την «Αποκομιδή, Μεταφορά και Διάθεση Απορριμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες του Δ. Θερμαϊκού», αποφάσισε να “εξαργυρώσει” το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της χθεσινής (30/01) συνεδρίασης.

Και ενώ, η ισχύουσα εργολαβία δεν έχει λήξει ακόμα – η σύμβαση της οποίας υπεγράφη μεταξύ του Δ. Θερμαϊκού και του αναδόχου στις 29/04/2021 με χρονικό ορίζοντα τους 36 μήνες – τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης της υπηρεσίας καθαριότητας και οι σοβαρές ελλείψεις μηχανολογικού εξοπλισμού, έφεραν για ακόμα μια φορά τη δημοτική αρχή…με την πλάτη στον τοίχο.

Με την πρόταση ενεργοποίησης του δικαιώματος προαίρεσης για επιπλέον χρονικό διάστημα να αποτελεί πλέον «μονόδρομο», η διοίκηση επανήλθε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο με πρόταση για παράταση της ισχύουσας εργολαβίας για επιπλέον χρονικό διάστημα ενός (1) έτους και ποσό προαίρεσης 1.495.550€, πλέον ΦΠΑ 24% 358.932.00€.

Με «υποβοηθούμενη αναπνοή» η καθαριότητα στο Δήμο

Αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με την ίδια την εισήγηση της υπηρεσίας για το έργο της αποκομιδής, μεταφοράς και διάθεσης απορριμμάτων, το μόνιμο προσωπικό καθαριότητας είναι υποστελεχωμένο και «δεν επαρκεί προκειμένου να μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες απαραίτητες εργασίες του τομέα καθαριότητας (ανακύκλωση, ογκώδη, ακτοκαθαρισμός, κοιμητήρια), ενώ εντοπίζονται και σημαντικές ελλείψεις στον μηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς οι διαγωνιστικές διαδικασίες ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών συντήρησης οχημάτων είναι πολύπλοκες με αβέβαιο αποτέλεσμα και συχνά παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να προκύπτουν σημαντικά χρονικά διαστήματα χωρίς να υπάρχει σε ισχύ σύμβαση συντήρησης οχημάτων».

Όπως επισημαίνεται αναλυτικότερα στα έγγραφα της υπηρεσίας, «το Τμήμα διαθέτει συνολικά δέκα (10) μόνιμους Οδηγούς και επτά (7) Πληρώματα μόνιμων υπαλλήλων, εκ των οποίων ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, οι τέσσερις (4) Οδηγοί και τα τέσσερα (4) Πληρώματα ασχολούνται στην Ανακύκλωση, δύο (2) Οδηγοί στα Οικιακά Απορρίμματα, δυο (2) Οδηγοί με πλήρωμα υπαλλήλων με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου στα Ογκώδη και ένας (1) Οδηγός στον αυτοκαθαριστή, με παράλληλα καθήκοντα. Ακόμα, η υπηρεσία έχει στη διάθεσή της πέντε (5) απορριμματοφόρα εκ των οποίων τα τρία (3) απασχολούνται στην Ανακύκλωση. Εάν λάβουμε υπόψη μας τα παραπάνω και επιπλέον το γεγονός ότι αυτοί οι υπάλληλοι πρέπει να λαμβάνουν τις κανονικές άδειες τους, είτε συμβεί οποιασδήποτε βλάβη στα απορριμματοφόρα για την Αποκομιδή, τότε υπάρχει δυσλειτουργία στην κίνηση του μοναδικού διαθέσιμου απορριμματοφόρου για την Αποκομιδή, το οποίο είτε χρειάζεται να συνδράμει το ίδιο στην Ανακύκλωση είτε υπάρχει συνδρομή από άλλη Δημοτική Ενότητα με εκτέλεση διπλού δρομολογίου».

«Δεν αλλάζει τίποτα» για τον Κ. Κούτουκα

Κούτουκας

Κώστας Κούτουκας, π. Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Διοίκησης

Τη χαρά του, που η σύμβαση που είχε υπογραφεί επί της δικής του θητείας, επανέρχεται ως πρόταση από τη νέα διοίκηση, εξέφρασε από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο Κωνσταντίνος Κούτουκας: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που η διοίκηση έρχεται στην κανονικότητα και βλέπει ότι είναι εντελώς απαραίτητη η επέκταση της σύμβασης για τέταρτο χρόνο, όπως ακριβώς το είχαμε προϋπολογίσει και εμείς πριν από 3 χρόνια. Επί της δικής μας θητείας, όλα αυτά τα χρόνια ζήσαμε σε αυτή την αίθουσα μεγάλες εντάσεις. Καταφέραμε, λοιπόν, με τη σύμβαση αυτή και καθαρίσαμε τον δήμο και χαίρομαι ιδιαίτερα που διατηρείται. Δεν αλλάζει τίποτε. Παρότι έχουμε 4 καινούργια απορριμματοφόρα, καινούργια φορτηγά και περιμένουμε και άλλα 4 μικρά φορτηγά. Παρ’ όλα αυτά μετά χαράς διαπιστώνω ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στη σύμβαση και παραμένει ολόκληρη όπως ακριβώς έχει ψηφιστεί πριν από 3 χρόνια».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του «ενέκρινε φυσικά την εισήγηση», θέλησε όμως να κάνει μια επισήμανση σχετικά με τις εισηγήσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς όπως είπε: «Δεν έχουν κάποια πολιτική υπογραφή. Βλέπω δηλαδή τον επόπτη της Δ.Ε. Θερμαϊκού κ. Μπουρνουξούζη να κάνει μια εισήγηση, επίσης υπάρχει η υπογραφή του συντονιστή του κ. Γκουντουλάκη που λέει ότι έχει σταλεί εισήγηση από τους επόπτες των τριών δημοτικών ενοτήτων για επέκταση ενός έτους, αλλά δεν βλέπω κάποια υπογραφή από την πλευρά της πολιτικής διοίκησης».

Δείτε ολόκληρη τη δήλωση του κ. Κούτουκα:

«Καταδικάζει» τη σύμβαση του 1 εκ. η Π. Πασχαλίδου

Πασχαλίδου

Πάττη Πασχαλίδου, Επικεφαλής ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Πάττη Πασχαλίδου, πήρε τον λόγο και αρχικά συμφώνησε με το γεγονός ότι προκαλεί εντύπωση πως «για αυτό το θέμα, βλέπουμε να έχουν υπογράψει και να έχουν εισηγηθεί όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά δεν βλέπουμε υπογραφή κάποιου αιρετού της διοίκησης. Θα έπρεπε τουλάχιστον στο τελικό έγγραφο, έστω και ως σχολιασμό, να υπογράψει ο αρμόδιος εισηγητής». «Αυτά ως προς τους τύπους» ολοκλήρωσε την παρατήρησή της η κα. Πασχαλίδου και κάλεσε τους αρμόδιους την επόμενη φορά να ακολουθήσουν τις διαδικασίες όπως προβλέπονται.

Όσον αφορά την εισήγηση, η κα. Πασχαλίδου στηλίτευσε το γεγονός ότι «πρόκειται για μια ομολογουμένως ακριβή σύμβαση», ενώ διαφώνησε με το χρονικό διάστημα που προτείνεται, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα χρησιμοποιούμε το δικαίωμα της προαίρεσης για ένα έτος, τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει 1.854.000€! Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση στην οποία ενδεχομένως βρίσκεστε, διότι ως νέα διοίκηση θα πρέπει να αντιμετωπίσετε την αποκομιδή των απορριμμάτων. Δεν αντιλαμβάνομαι όμως τον λόγο του ενός έτους προαίρεση», ενώ πρότεινε στη δημοτική αρχή «να χρησιμοποιήσει μια 5μηνη ή 6μηνη παράταση για να περάσει το καλοκαίρι και να ανταποκριθούμε στην τουριστική περίοδο, ώστε να έχετε και εσείς τον χρόνο να ετοιμάσετε τη δική σας πρόταση, για ένα ενδεχομένως μεικτό σύστημα και να έχετε τουλάχιστον μια εξοικονόμηση περί τα 900.000€, για να μην χρειάζεται μια από τις πρώτες αποφάσεις σας να είναι η αύξηση των δημοτικών τελών».

Η κα. Πασχαλίδου, ολοκλήρωσε τη “δριμεία” κριτική της καταψηφίζοντας όπως είπε «μια ομολογουμένως τόσο ακριβή σύμβαση».

Δείτε ολόκληρη τη δήλωση της κα. Πασχαλίδου:

Τζέκος: Δεν θα πάρουμε το ρίσκο να βγάλουμε σε αυτή τη φάση τη “μάσκα οξυγόνου”

Τζέκος

Θεόδωρος Τζέκος. Δήμαρχος Θερμαϊκού

Τελευταίος για το θέμα της παράταση της εργολαβίας για επιπλέον ένα έτος, τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Θεόδωρος Τζέκος, απευθυνόμενος αρχικά στον κ. Κούτουκα: «Δεν ξέρω σε ποια κανονικότητα αναφέρεστε. Αν η κανονικότητα είναι “μάσκα οξυγόνου”, ναι επιστρέψαμε σε αυτή ή μάλλον τη διατηρούμε. Γιατί όταν δεν έχεις δικά σου νύχια να ξυθείς και όταν δεν μπορείς να αναπνεύσεις, θα καταφύγεις στην υποβοηθούμενη αναπνοή. Γιατί εκεί βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο δήμος, σε υποβοηθούμενη αναπνοή. Και δεν θα πάρουμε κανένα ρίσκο να βγάλουμε τη μάσκα σε αυτή τη φάση, αν δεν καταφέρουμε αυτός ο ασθενής να ανανήψει. Αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα, είναι στον σχεδιασμό μας να ενισχύσουμε τη δημοτική υπηρεσία».

Απαντώντας στις ενστάσεις της κα. Πασχαλίδου, ο Δήμαρχος εξήγησε ότι «η προαίρεση υποχρεωτικά είναι για ένα χρόνο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα την κάνουμε για δυο, τρεις, πέντε μήνες. Αυτό προβλέπεται από τους όρους της σύμβασης. Ήδη σχεδιάζουμε την καινούργια μελέτη, στην οποία θα είναι αυξημένη η συμμετοχή του δήμου, της δημοτικής υπηρεσίας και των μέσων που διαθέτουμε τα οποία θα καταφέρουμε το επόμενο διάστημα να τα ενισχύσουμε περαιτέρω. Οπότε αυτός είναι ο πολιτικός μας στόχος, να πάρει μεγαλύτερο ποσοστό η δημοτική υπηρεσία».

Δείτε ολόκληρη τη δήλωση του Δημάρχου:

Μπορείς να διαβάσεις:

Δ. Θερμαϊκού: Αυτοί είναι οι 5 αιρετοί που θα τον εκπροσωπούν στην ΠΕΔΚ-Μ

Post a Comment