Άνω Αγ. Τριάδα: “Τέλος” το πόσιμο νερό με υπογραφή της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας
«Σας γνωρίζουμε ότι, πρέπει να γίνει απαγόρευση χρήσης νερού για πόση και μαγειρική χρήση» – Με αυτή την προτροπή το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής της ΠΚΜ προειδοποιεί τους κατοίκους της Άνω Αγ. Τριάδας, που εδώ και δεκαετίες βιώνουν το…μαρτύριο της σταγόνας – Αντιμέτωπη με δεκάδες «διψασμένους» κατοίκους η ΔΕΥΑ Θερμαϊκού.
Νερό και διαπιστωμένα -πλέον- ακατάλληλο παρέχεται στον οικισμό της Άνω Αγ. Τριάδας, στον Δήμο Θερμαϊκού από μια “ληγμένη” γεώτρηση που εκμεταλλεύεται ένας “παράνομος” ιδιώτης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης που διενήργησε το προηγούμενο διάστημα το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Αιτία η παρουσία χλωρίου σε μεγάλες συγκεντρώσεις, που στρέφουν τους Αγιοτριαδίτες στην αναζήτηση άλλων εναλλακτικών, προκειμένου να…ξεδιψάσουν.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης που κοινοποιήθηκε στους κατοίκους μόλις εχθές (02/01), το νερό που φτάνει στις βρύσες των περίπου 300 κατοίκων (μόνιμων ή μη μόνιμων, καθώς υπάρχουν πολλές εξοχικές κατοικίες) του οικισμού, «υπερβαίνει τα όρια που θέτει η νομοθεσία σε χλωριούχα». Εξετάστηκαν πέντε δείγματα. Τα τρία από αυτά αφορούσαν το νερό που παρέχεται από την γεώτρηση της επιχείρησης ΑΡΩΝΗΣ Π. & ΣΙΑ Ε.Ε. και όλα βρέθηκαν ΜΗ ΣΥΜΦΩΝΑ με τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περί ”Ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης”, καθώς έδειξαν υπερβάσεις στην παραπάνω παράμετρο.
Συγκεκριμένα, στην Έκθεση Υγειονομικής Αυτοψίας καταγράφηκαν:
- Απ’ ευθείας από την γεώτρηση Αρώνη (691 αγροτεμάχιο) η περιεκτικότητα σε χλωριούχα είναι 259 mg/L με ανώτατη παραμετρική τιμή τα 250 mg/L,
- Από την γεώτρηση Αρώνη (μετά τη χλωρίωση) η περιεκτικότητα σε χλωριούχα είναι 326 mg/L με ανώτατη παραμετρική τιμή τα 250 mg/L,
- Από την οικία Δ. Μάστορη (που υδρεύεται από τη γεώτρηση Αρώνη) η περιεκτικότητα σε χλωριούχα είναι 308mg/L με ανώτατη παραμετρική τιμή τα 250 mg/L.
Αξίζει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση που το νερό κριθεί «ακατάλληλο για οικιακή χρήση», σημαίνει αυτομάτως ότι το νερό δεν είναι πόσιμο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα, παραγωγή τροφίμων ή ποτών, πλύσιμο λαχανικών καθώς και για ατομική υγιεινή (πλύσιμο χεριών κλπ).
Με τα παραπάνω δεδομένα, οι ελεγκτές κάλεσαν το νερό του ανωτέρω δικτύου «να μη χρησιμοποιείται για πόση και μαγειρική χρήση» και «να εφαρμοστούν επανορθωτικά μέτρα (ανάμειξη με άλλη γεώτρηση, τοποθέτηση φίλτρων κλπ) για την αποκατάσταση της ποιότητας του νερού».
Το “ακατάλληλο” νερό…στοιχίζει
Με επιστημονικές αποδείξεις πλέον, το νερό της Άνω Αγίας Τριάδας “απαξιώθηκε” και οι κάτοικοι της Άνω Αγίας Τριάδας στράφηκαν σε εναλλακτικές, όπως το εμφιαλωμένο.
Ενεργοί κάτοικοι του οικισμού, είχαν πολύ καιρό πριν καταγγείλει την υπόθεση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εγείροντας μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας, κάνοντας παράλληλα λόγο και για αυθαιρεσίες στους λογαριασμούς από τον ιδιώτη που «χρεώνει 2 ευρώ ανά κυβικό νερού και δεν διστάζει να κόψει το νερό ακόμα και σε Άτομα με Αναπηρία, όταν αυτοί αδυνατούν να πληρώσουν» όπως αποκάλυψε και στο #ethermaikos, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ενεργών Κατοίκων Οικισμού Άνω Αγ. Τριάδας, Ευλαμπία Αθαναηλίδου.
Αδυνατεί να παρέχει νερό η ΔΕΥΑΘ – «Διψασμένοι» κάτοικοι ζητούν λύση
Αντιμέτωπη με την οργή δεκάδες «διψασμένων» κατοίκων, θα βρεθεί τώρα η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θερμαϊκού (ΔΕΥΑΘ), αφού καλείται να δώσει λύση στο αίτημα των κατοίκων για σφράγισης της “ληγμένης” γεώτρησης, καθώς και της υδροδότησης των σπιτιών που υδρεύονταν μέσω του ακατάλληλου υδραγωγείου.
Για τα επόμενα βήματα της Υπηρεσίας Αποχέτευσης του δήμου, εφόσον το νερό «[…] από το σημείο υδροληψίας στο υπ’ αρ. 691 αγροτεμάχιο της Αγ. Τριάδας, είναι ακατάλληλο», αλλά και για τη διαδικασία και τον υπεύθυνο για τη σφράγιση της γεώτρησης, απαντά μιλώντας στο #ethermaikos, η Διευθύντρια της ΔΕΥΑΘ, Νικολέτα Ουζγούρογλου: «Μετά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους της Διεύθυνσης Υδάτων όπου η γεώτρηση κρίθηκε προβληματική, ο κ. Αρώνης επανήλθε εγγράφως, ισχυριζόμενος ότι η υπέρβαση των χλωριούχων δεν αποτελεί λόγο ακαταλληλότητας. Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής, διενέργησε εκ νέου τις χημικές αναλύσεις και μας απάντησαν με το έγγραφο που είδατε. Τώρα, εάν ο κ. Αρώνης δεν προβεί σε διορθωτικές ενέργειες της ποιότητας του νερού, με κάποιο φίλτρο ή με ανάμειξη με άλλη γεώτρηση, η γεώτρηση θα πρέπει οπωσδήποτε να σφραγιστεί, με ποια διαδικασία θα γίνει αυτό δεν το γνωρίζω αυτή τη στιγμή, αλλά πρέπει καταρχάς να δούμε εάν ο ίδιος θα κάνει κάποιες επανορθωτικές κινήσεις».
Ενώ, για το αν υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού μέχρι τη σφράγιση της δεξαμενής, η Διευθύντρια της ΔΕΥΑΘ εξηγεί: «Τώρα αυτό δεν το γνωρίζω. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να υδροδοτεί το δίκτυο μέσω της συγκεκριμένης γεώτρησης. Εμείς ως υπηρεσία του επισημάναμε από την πρώτη κιόλας φορά, ότι θα πρέπει τουλάχιστον όσοι παίρνουν από αυτή τη γεώτρηση να ενημερωθούν για την ποιότητα του νερού και ο ίδιος μας είχε πει ότι σταμάτησε να δίνει νερό από τη συγκεκριμένη γεώτρηση. Τώρα τι έκανε στην πραγματικότητα δεν το γνωρίζω».
Η κα. Ουζγούρογλου ολοκληρώνει, απαντώντας κατηγορηματικά ότι ο δήμος αδυνατεί αυτή τη στιγμή να υδροδοτήσει ο ίδιος τα σπίτια που υδρεύονται από την “ακατάλληλη” γεώτρηση, καθώς «τα σπίτια αυτά βρίσκονται εκτός οικισμού και δεν υπάρχει ούτε το δίκτυο, ούτε η επαρκής ποσότητα αυτή τη στιγμή. Είναι κάτι δύσκολο να γίνει άμεσα. Αλλιώς θα το είχαμε ήδη κάνει, δεν τίθεται θέμα».