Back
Ασφαλτοστρώσεις

Ασφαλτοστρώσεις από… 40 «κύματα» – Σε ποιες Κοινότητες δεν έχει πέσει ούτε… χαλίκι

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Η 3η Συνοπτική Ανακεφαλαιωτική Έκθεση Προόδου για τις ασφαλτοστρώσεις κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της 15ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού και έφερε στο φως προβλήματα, εμπόδια και… ανοιχτούς λογαριασμούς για τη συνέχεια και την ολοκλήρωση του έργου.

Κατά τη διάρκεια της 15ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 08/05, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Κωνσταντίνος Μαργαρίτης εισηγήθηκε την 3η Συνοπτική Ανακεφαλαιωτική Έκθεση Προόδου που αφορά τις εργασίες που υλοποιήθηκαν αλλά και εκείνες που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να πραγματωθούν στα πλαίσια του έργου «Ασφαλτοστρώσεις – Κρασπεδώσεις – Πλακοστρώσεις Δήμου Θερμαϊκού».

Η Έκθεση αφορούσε εργασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά την τριμηνία από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2024, και σύμφωνα με αυτή, ο ανάδοχος προέβη σε ασφαλτοστρώσεις, πλακοστρώσεις και την κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων στην Περαία και τους Νέους Επιβάτες, ενώ στη Νέα Μηχανιώνα πραγματοποίησε πλακοστρώσεις και τοποθέτησε σταμπωτά δάπεδα.

Ωστόσο, προβλήματα και κωλυσιεργίες προέκυψαν στις εργασίες που αφορούν τις υπόλοιπες πέντε Δημοτικές Κοινότητες. Ουσιαστικά μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες καμία εργασία δεν υλοποιήθηκε σε Αγία Τριάδα, Νέα Κερασιά, Αγγελοχώρι, Επανομή και Μεσημέρι.

Για την έναρξη εργασιών στις υπόλοιπες πέντε Δημοτικές Κοινότητες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Κ. Μαργαρίτης από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος έχει υποβάλει μελέτες για τις προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού (ΔΙΠΕΧΩΣ) Κεντρικής Μακεδονίας, μετά και την θετική γνωμοδότηση από τον ΟΣΕΘ Α.Ε.

Κ. Κούτουκας: «Η νέα Διοίκηση πρέπει να επιβλέπει σωστά»

Για την ανάγκη καλύτερης και αποτελεσματικότερης επίβλεψης έκανε λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος, Κωνσταντίνος Κούτουκας, μιλώντας στο #ethermaikos, μιας και όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, οι «μεγαλύτερες» εργασίες για τις ασφαλτοστρώσεις γίνονται προσεκτικά και ολοκληρωμένα όμως, τα υποέργα φαίνεται να γίνονται βιαστικά και να μένουν… στα μισά.

«Πάντα υπάρχουν προβλήματα στα έργα. Πάντα. Σε οποιοδήποτε έργο. Όλα είναι προβληματικά, όλα θέλουν επίβλεψη και εμείς πρέπει πάντα να είμαστε πάνω από το “κεφάλι” των εργολάβων και των αναδόχων.

Τώρα φαίνεται ότι αυτά που είχε δώσει υπεργολαβία ο εργολάβος των ασφαλτοστρώσεων. Μιλάω για τα μικρά, δηλαδή. Όπως βλέπω και στη Ν. Μηχανιώνα, που βλέπω τα πεζοδρόμια και τα λοιπά, δύο μήνες απλωμένα τα πλακάκια, σήμερα κάνουμε το μπετό, μετά από 10 μέρες βάζουμε 10 πλακάκια, αφήνουμε τις άμμους, αφήνουμε τα χώματα…

Εκεί που πάει να γίνει το έργο, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις γειτονιές. Έρχονται πάρα πολλοί και μου κάνουν παράπονα. Άμα παρατηρήσετε στην είσοδο της Μηχανιώνας, απέναντι από το 1ο Δημοτικό Σχολείο, που γίνεται πεζοδρόμιο, έριξαν το μπετό και είναι παρατημένο τώρα δύο μήνες και παραπάνω.

Φωτογραφία – ντοκουμέντο του ethermaikos.gr. Νέοι Επιβάτες, Δήμος Θερμαϊκού 10/05/2024.

Η αιτιολογία είναι ότι ο εργολάβος δεν μπορεί να βρει υπεργολάβους για να κάνει αυτά εδώ. Εν πάση περιπτώσει έχει συγκεκριμένες προθεσμίες και πρέπει να αυξήσει ίσως το κόστος του ώστε να βρει εργαζόμενους και για αυτά εδώ.

Είναι σαν να λέμε ότι φτιάχνουμε στο σπίτι μας τα πλακάκια, μας πλακοστρώνει όλο το δωμάτιο, γύρω – γύρω όμως το σοβατεπί δεν το κάνει γιατί είναι μίας μέρας μεροκάματο δουλειά.

Δηλαδή δεν μπορεί να κάνει μόνο τις μεγάλες δουλειές. Πρέπει να κάνει και τις μικρές. Αυτό αφορά την επίβλεψη του έργου. Η νέα διοίκηση δεν χρειάζεται να κάνει και τίποτα άλλο. Μόνο την επίβλεψη έχει. Σε αυτό το έργο δεν πρόσθεσε ούτε ένα “και”, ούτε μία οξεία, τίποτα. Έρχεται μόνο και το παραλαμβάνει έτοιμο.

Άρα πρέπει να γίνει σωστά η επίβλεψη».

Κ. Μαργαρίτης: «Δεν είναι μόνο πρόβλημα του Δήμου»

Στην παρέμβαση του κυρίου Κούτουκα απάντησε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Κωνσταντίνος Μαργαρίτης, σχολιάζοντας ότι τα φαινόμενα αυτά τα έχει παρατηρήσει η Διοίκηση, όμως γνωρίζουν ότι «δεν είναι πρόβλημα του αναδόχου».

Αναλυτικότερα ανέφερε: «Το έχουμε παρατηρήσει το θέμα και σήμερα το πρωί συζητούσαμε με την Υπηρεσία για αυτό το θέμα. Υπάρχει πρόβλημα στην αγορά έξω γενικά με συνεργεία, δεν είναι το πρόβλημα μονάχα στον Δήμο ή του αναδόχου. Γενικά στην αγορά υπάρχει μεγάλο θέμα».

Μπορείς να διαβάσεις:

Τα 36α ΑΡΓΥΡΙΑ Επανομής άνοιξαν τις πόρτες τους

Post a Comment