Back
Ο Φάρος

Ακτινοβόλος φάρος παράδοσης ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου o «Φάρος»

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Το ατέρμονο ταξίδι του στην παράδοση συνεχίζει από το 1982 ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου «Ο Φάρος» – Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Καράμπαλης παρουσιάζει τα 42 χρόνια ιστορίας του στο #ethermaikos.

Από το 1982 ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου «Ο Φάρος», όπως προδίδει και το όνομά του, στέκεται «φάρος» παράδοσης και πολιτισμού. Σε μία περιοχή που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον φάρο της στο Μεγάλο Έμβολο, που στέκεται αγέρωχα από το 1864, ο σύλλογος της περιοχής προωθεί με μοναδικό τρόπο την παράδοση.

Ο Φάρος

Το Τμήμα Ζωγραφικής Ενηλίκων.

Από το 1982… στο σήμερα

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου «Ο Φάρος» ιδρύθηκε από ανθρώπους με μεράκι και θέληση να διατηρήσουν την παράδοση και τα έθιμα των πατεράδων τους όπως τα είχαν στις παλιές πατρίδες.

Στο τιμόνι του συλλόγου βρίσκεται από το 2003 ο Γιώργος Καράμπαλης. Το 2017 ήταν μία χρονιά ορόσημο, καθώς στις αρχαιρεσίες του συλλόγου δεν βρέθηκαν άνθρωποι να τον στηρίξουν διοικητικά και τέθηκε σε αδράνεια μέχρι το 2023, όταν ωρίμασε και η επαναδραστηριοποίηση του.

Ο Φάρος

«Τον Ιούνιο πάνω από 70 άτομα υπέγραψαν για να ξεκινήσει ο σύλλογος, γεγονός που δεν το περίμενε κανένας», τόνισε ο Γ. Καράμπαλης.

Σήμερα ο σύλλογος στεγάζεται στον δεύτερο όροφο του κτηρίου της Κοινότητας του χωριού και αριθμεί περίπου 150 μέλη. Παλιότερα συστεγαζόταν στο ισόγειο μαζί με το Κέντρο Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), αλλά εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των μελών αποφασίστηκε η μεταφορά του στον επάνω όροφο. Μέχρι να δημιουργηθεί η τωρινή στέγη του συλλόγου, τα μέλη του φιλοξενήθηκαν σε ένα πρότυπο θεατράκι που δημιουργήθηκε στο παλιό νηπιαγωγείο Αγγελοχωρίου.

Ο Φάρος

Το κτήριο του Τοπικού Αγγελοχωρίου.

«Να μην αφήσουμε την παράδοση να σβήσει»

H πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής είναι αγρότες και ψαράδες. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος «δυστυχώς στο χωριό δεν είναι πολλά τα παιδιά». Παρόλο της αντίξοες συνθήκες ωστόσο με προσεκτικά βήματα ο σύλλογος στοχεύει στη δημιουργία τμημάτων που μπορούν να αυτοσυντηρηθούν. Χαρακτηριστικά, ο Γ. Καράμπαλης τόνισε «να μην αφήσουμε την παράδοση να σβήσει. Πρέπει να καταφέρουμε νέα παιδιά να αγκαλιάσουν οποιονδήποτε σύλλογο».

Σήμερα, λειτουργούν τμήματα για pilates, μοντέρνο χορό και ζωγραφική παιδιών κάτω των 10 ετών, καθώς επίσης και το τμήμα παραδοσιακών χορών ενηλίκων, το οποίο είναι ένα από τα πιο ιστορικά τμήματα του συλλόγου που πλησιάζει τα 25 άτομα. Υπό σύσταση είναι ένα τμήμα zumba, καθώς και το τμήμα παραδοσιακών χορών για μικρές ηλικίες.

Η εξωστρέφεια του Συλλόγου

Η συμμετοχή του «Φάρου» σε εκδηλώσεις και δράσεις είναι συνυφασμένη με την δημιουργία του. «Πραγματικά στην αίθουσά μας έχει φιλοξενηθεί όλο το χωριό, με πολλές εκδηλώσεις», δήλωσε ο Γ. Καράμπαλης.

Ο σύλλογος έχει βρεθεί σε πολλά μέρη εντός και εκτός συνόρων. Η Αλβανία και η Βουλγαρία είναι μερικά από αυτά, ενώ τα ταξίδια σε όλη την Ελλάδα ταξίδεψαν τη φήμη του.

Το αποκορύφωμα της δράσης του συλλόγου έγινε το 2006 όταν «Ο Φάρος» φιλοξένησε το 11ο Συνέδριο της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Ν. Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του οποίου παρευρέθηκε η Ελληνίδα βυζαντινολόγος – ιστορικός Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ.

Ο σύλλογος συμμετέχει στην Γιορτή του Αγίου Νικόλα του Κλήδωνα, στις εκδηλώσεις της Κ. Δευτέρας και στην Ημέρα της Γυναίκας, στον Διεθνή Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης ο Μέγας Αλέξανδρος, στην Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου μάλιστα πραγματοποιείται το τετραήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων του «Φάρου», που φέτος θα γίνει 4-7 του μήνα.

Ο Φάρος

Όραμα η δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου για την καλύτερη συντήρηση των παραδοσιακών φορεσιών.

Πλούσιο αρχείο κειμηλίων και παραδοσιακών φορεσιών

Στο κτίριο της Κοινότητας λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη ενώ παράλληλα αξιοθαύμαστο είναι το αρχείο παραδοσιακών φορεσιών. Όραμα του προέδρου είναι οι φορεσιές αυτές να στεγαστούν στο παλιό κτήριο που βρίσκεται μπροστά από την Κοινότητα ώστε να δημιουργηθεί ένα Λαογραφικό Μουσείο ανοιχτό στο κοινό.

Παράλληλα, ο σύλλογος ενισχύει τη δημιουργία ελληνικής δανειστικής βιβλιοθήκης στο Salzburg της Αυστρίας, υλοποιώντας την «γωνιά του βιβλίου».

Ο ΦάροςΟ Γιώργος Καράμπαλης τόνισε πως «σκοπός είναι όταν φύγουμε εμείς ο σύλλογος να συνεχίσει και όχι να σβήσει μαζί με εμάς. Την λάμψη του «Φάρου» να την πάμε από την Κρήτη, μέχρι την Κέρκυρα και τον Έβρο».

Μπορείς να διαβάσεις:

Πολιτιστικός Οικολογικός Σύλλογος Περαίας: Από το ’92 σταθερός φορέας παράδοσης και πολιτισμού

 

Post a Comment