Αυξάνονται τα περιστατικά βίας με παιδιά – Τι συμβαίνει στον Δήμο Θερμαϊκού
Τα περιστατικά βίας με θύτες και θύματα παιδιά και εφήβους πληθαίνουν στη χώρα μας. Το τελευταίο συμβάν κακοποίησης ενός 15χρονου στο Ίλιον Αττικής από συνομηλίκους του θέτει σε συναγερμό γονείς και εκπαιδευτικούς.
Να υπενθυμίσουμε ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στην Περαία πριν από δύο χρόνια με θύμα μια 14χρονη. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2020, η μητέρα της ανήλικης είχε καταγγείλει πως η κόρη της έπεσε θύμα βιασμού κυρίως από συμμαθητές της. Συνελήφθησαν επτά άτομα, από τα οποία τα δύο απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες και ο ένας αθωώθηκε. Οι υπόλοιποι τέσσερις κρίθηκαν ένοχοι για ομαδικό βιασμό και τους επιβλήθηκαν αναμορφωτικά μέτρα.
Μία πρώτη εικόνα του θέματος από το 2ο ΓΕΛ Θερμαϊκού
Με αφορμή αυτά τα περιστατικά, συνομιλήσαμε με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου ΓΕΛ Θερμαϊκού, Μαρία Σουλτογιάννη. Μας διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι στα σχολεία της περιοχής η κατάσταση είναι ελεγχόμενη από το περιβάλλον του σχολείου. «Όταν υπάρχουν θέματα εντός του σχολικού χώρου έρχονται στην επιφάνεια και αντιμετωπίζονται», ανέφερε. Ακόμη, στην ερώτηση μας για το αν υπάρχει σχολικός ψυχολόγος στον οποίο μπορούν να απευθύνονται τα παιδιά απάντησε ότι δεν υπάρχει μόνιμα στο σχολείο, αλλά μπορεί να κληθεί όταν χρειαστεί.
Περιστατικά βίας: «Οι γονείς να είναι κοντά στα παιδιά τους»
Αλήθεια, τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προστατέψουν, αλλά και να βοηθήσουν τα παιδιά τους; Η Αγλαΐα Χρυσίδου, ψυχίατρος και ψυχοθεραπεύτρια στην Περαία, μιλώντας στο #ethermaikos αναφέρει πως «η επικοινωνία των γονιών με τα παιδιά είναι το παν. Πρέπει, δηλαδή, τα παιδιά να λένε οτιδήποτε τους συμβαίνει στους γονείς τους, να μη φοβούνται». Η κατανόηση και η στήριξη των γονιών σημαίνει πολλά για ένα παιδί που αντιμετωπίζει κάποια δύσκολη – ή και βίαιη – κατάσταση εντός και εκτός σχολικού χώρου. «Ωστόσο, αν συμβεί κάτι, οι γονείς θα λάβουν τα μέτρα τους για να μη ξανασυμβεί», τονίζει.
Επίσης, σε περίπτωση που η πρόληψη δεν είναι αρκετή και το παιδί αντιμετωπίσει βίαιη συμπεριφορά, οι γονείς χρειάζεται να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό. Αυτός θα προσφέρει ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη τόσο στο παιδί, όσο και στους ίδιους. «Η πρόληψη και η επικοινωνία είναι το πιο σημαντικό από όλα. Οι γονείς πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους, να τα στηρίζουν και να τα καταλαβαίνουν», καταλήγει η κ. Χρυσίδου.
Μπορείς να διαβάσεις:
ΕΡΕΥΝΑ: Ποιες είναι οι ανάγκες των νέων της Θεσσαλονίκης & του Δήμου Θερμαϊκού
5ο Δημοτικό Σχολείο Περαίας: Ήχησε επιτέλους το πρώτο κουδούνι