Back

Α. Στεφανάκης: «Το μεγαλύτερο εμπόδιο για να σώσουμε ζωές στη χώρα μας είμαστε εμείς οι ίδιοι»

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 8 λεπτά

Για τον Αναστάση Στεφανάκη «ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των επειγόντων περιστατικών» αλλά και ο σπουδαιότερος σύμμαχος για την εκπαίδευση μαθητριών και μαθητών στις Α’ Βοήθειες – Το έργο και η συμβολή της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης «Kids Save Lives» μέσα από το #ethermaikos.

Συνέντευξη στη Σοφίας Πρώιου, δημοσιογράφος – ethermaikos.gr

Η παραδοχή ότι τα παιδιά δεν δίνουν μόνο χαρά στη ζωή, αλλά μπορούν να χαρίσουν και την ίδια τη ζωή ώθησε το 2007 τον Αναστάση Στεφανάκη και τη Κατερίνα Κακάνη στην εκπαίδευση μαθητριών και μαθητών στις Α’ Βοήθειες. Όταν το 2015 το όραμα έγινε κοινό και για δεκάδες άλλους εθελοντές γεννήθηκε το «Kids Save Lives» ενώ σήμερα λογίζεται ως μία από τις κορυφαίες Ανθρωπιστικές Οργανώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σε λιγότερο από μία δεκαετία, η ομάδα του Kids Save Lives των 826 εθελοντών εκπαιδευτών, έχει φτάσει σε 1.551 ελληνικά σχολεία, έχει εκπαιδεύσει 200.506 μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και πολίτες ενώ έχει προσφέρει 302 νέους απινιδωτές σε σχολεία και κοινότητες καθώς και έχει ανανήψει 30 θύματα καρδιακής ανακοπής.

Πως αισθάνεστε που το όραμά σας όχι μόνο έγινε πραγματικότητα αλλά γνωρίζει και τόσο μεγάλη απήχηση και επιτυχία;

Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρώιου, η μεγάλη απήχηση και αποδοχή δημιουργήθηκε χάρη στο έργο μία μοναδικής, σφιχτής ομάδας 400 και περισσότερων εθελοντών! Σίγουρα νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που ήρθαν κοντά μας τα τελευταία 13 χρόνια και εργάστηκαν σκληρά ή αντίστροφα μας εμπιστεύτηκαν για την εκπαίδευσή τους, ωστόσο δεν νιώθω κάποιο συναίσθημα ολοκλήρωσης ή μεγάλης ευχαρίστησης γιατί είμαι ακόμη μέσα στον αγώνα… Πιστεύω πως το Kids Save Lives είναι στην αρχή του, ένα μικρό παιδί, οι Έλληνες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν να δουν πολλά ακόμη από την ανθρωπιστική μας οργάνωση.

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια πραγμάτωσης του KIDS SAVE LIVES;

Πολλές δυσκολίες που μας άσπρισαν τα μαλλιά… Ωστόσο τις καλοδεχτήκαμε όλες, τις είδαμε δημιουργικά, μας βοήθησαν να πάμε στο επόμενο επίπεδο με καθημερινή δουλειά.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για να εκπαιδεύσουμε παιδιά, εφήβους, πολίτες και να σώσουμε τελικά ζωές στην χώρα μας, είμαστε τελικά εμείς οι ίδιοι και κατ’ επέκταση και τα Υπουργεία που είναι ο καθρέφτης της Ελληνικής κοινωνίας. Όταν ξεκινήσαμε το έργο μας, το 2010, δεν ήταν προτεραιότητα κανενός να εκπαιδευτεί στις Πρώτες Βοήθειες, πλην λίγων εξαιρέσεων. Οι 30 περίπου σε μια κοινότητα 1,000 ανθρώπων. Το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων ακόμη και σήμερα, δεν θεωρεί πως είναι υποχρέωσή του να μάθει μέσα σε πέντε – έξι ώρες απλές δεξιότητες που θα βοηθήσουν τον συνάνθρωπό του, γιατί έτσι μας έμαθαν.

Ωστόσο αυτό το αντιμετωπίσαμε με πολλούς τρόπους και σήμερα όλα έχουν αλλάξει θεαματικά! Μετά την δωρεάν εκπαίδευση 200,000 plus παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, είδαμε να αλλάζει εντυπωσιακά η νοοτροπία του κόσμου και των Ελληνικών Υπουργείων, κυρίως λόγω των σημαντικών αποτελεσμάτων και του ενθουσιασμού που μεταφέρουν οι ίδιοι στους φίλους τους.

Η έλλειψη εσόδων, δωρεών και χορηγιών, η ανικανότητα να αγοράσουμε κάποιο αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό ή να μεταβούμε λόγω οικονομικής δυσχέρειας σε ένα σχολείο ή κοινότητα που επιθυμούσαμε, καθώς και κάποιες συνεργασίες με ανθρώπους και φορείς μας δυσκόλεψαν πολύ, καταφέραμε όμως μαγικά να προχωρήσουμε.

Να μιλήσουμε για τις ελλείψεις στο εκπαιδευτικό σύστημα σχετικά με την εκπαίδευση των μαθητριών και των μαθητών στο κομμάτι των πρώτων βοηθειών;

Βεβαίως, είναι το αγαπημένο μου θέμα η εκπαίδευση των μαθητών στην ΚΑΡΠΑ και τις Πρώτες Βοήθειες! Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα εφτά Ευρωπαϊκών Χωρών και 43ων Πολιτειών της Αμερικής που με Νόμο του Κράτους, εκπαιδεύουν τους μαθητές από την ηλικία των έξι ετών! Εμπιστεύονται όπως κι εμείς, τις ικανότητες των μαθητών και την ισχυρή θέλησή τους να μάθουν να σώζουν ζωές, με αληθινά αισθήματα εθελοντισμού και αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεσμοθετημένο μάθημα ΚΑΡΠΑ και Πρώτων Βοηθειών στην Ελλάδα. Το Kids Save Lives προσφέρει 3+1 εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και εκπαιδευτικούς! Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα πιστοποιήσουμε δωρεάν 1,000 εκπαιδευτικούς στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με σκοπό να δημιουργήσουμε 1,000 ασφαλή σχολεία!

Θα εκπαιδευτούν, επίσης, δεκάδες χιλιάδες μαθητές μέσα από δύο εκπαιδευτικά μας προγράμματα κι άλλα δύο μικρότερα σε πιλοτική φάση και θα κλείσουμε την φανταστική χρονιά με έναν καινοτόμο μαθητικό διαγωνισμό σε δεξιότητες ΚΑΡΠΑ στη Θεσσαλονίκη, που θα μοιράζει απινιδωτές στους νικητές!

Στην ιστοσελίδα του Kids Save Lives αναφέρεται ότι ο Οργανισμός είχε καταθέσει πρόταση στην τότε Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για τη θεσμοθέτηση του μαθήματος Α’ Βοηθειών.

Ναι έτσι είναι, αυτός είναι ένας από τους μεγάλους μας στόχους. Πριν λίγα χρόνια εκπαιδεύσαμε σε μια σειρά τριών μαθημάτων τους υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας, με φανταστική αποδοχή από τους ίδιους και υπέροχη ατμόσφαιρα. Η Υπουργός μας καλοδέχτηκε και στη συνέχεια μίλησε σε εθελοντές και προσωπικό, με τα καλύτερα λόγια για την εκπαίδευση μαθητών στην ΚΑΡΠΑ και τις Πρώτες Βοήθειες. Καταθέσαμε την πρότασή Σχεδίου Νόμου όπως είχαμε ήδη ζητήσει, ωστόσο πιστεύω πως τότε τα εμπόδια ήταν ανυπέρβλητα και δεν προχώρησε σε ψήφιση.

Έχω εμπιστοσύνη στους θεσμούς και πως η κάθε Κυβέρνηση εργάζεται για το καλό της Ελληνικής κοινωνίας, όχι μόνο για το τώρα, αλλά και για το μέλλον της Ελλάδας. Συνεργαζόμαστε με τα Υπουργεία, μοιραζόμαστε την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τους πόρους μας, για να φτάσουμε στον τελικό στόχο: ‘’Να εκπαιδεύσουμε τώρα τους μαθητές, για να σώζουν ζωές τα επόμενα πενήντα, εξήντα ή εβδομήντα χρόνια’’!

Πως αντιμετωπίζουν τα παιδιά τα σεμινάρια αυτά; Δείχνουν ενδιαφέρον;

Αν δείτε τα video μας στο κανάλι μας στο ΥοuTube ή το TIK TOK, δεν θα το πιστεύετε! Υπάρχουν εκατοντάδες σχολεία που μας καλούν κάθε χρόνο και ήδη έχουμε στενούς δεσμούς. Οι μαθητές χαίρονται που συμμετέχουν, διασκεδάζουν, προβληματίζονται για την κατάσταση της Ελλάδας, χειροκροτούν όταν μια ομάδα κάνει καλή ΚΑΡΠΑ, πανηγυρίζουν αν οι φίλοι τους κερδίσουν στον διαγωνισμό που συμμετέχουν και αν δείτε τα πρόσωπά τους όταν τελειώνει η πρακτική τους εξάσκηση, θα το καταλάβετε κι εσείς… Ίσως με τον τρόπο τους, με αυτόν τον χωρίς φίλτρα καθαρό ενθουσιασμό, να μας βοήθησαν να αντέξουμε κι εμείς τόσες δυσκολίες όλα αυτά τα χρόνια…

Τι σημαίνει για ένα παιδί να έχει τις γνώσεις και την ικανότητα να σώσει μία ζωή από τόσο μικρή ηλικία;

Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε πως τα παιδιά θέλουν να μάθουν Πρώτες Βοήθειες!! Τους αρέσει η φιλοσοφία να μάθουν Πρώτες Βοήθειες και είναι απόλυτα φυσικό γι’ αυτά, να πάνε κοντά σε έναν άνθρωπο που έχασε τις αισθήσεις του ή δεν αναπνέει και να βοηθήσουν.

Αυτό κάνουν οι φυσιολογικοί άνθρωποι! Πηγαίνουν κοντά στον συνάνθρωπο που δεν είναι κοντά και κάνουν έστω κάτι, σε πλήρη αντίθεση με τον μέσο Έλληνα, ο οποίος το 2016 ήταν ο τελευταίος της Ευρώπης που πήγαινε κοντά σε ένα θύμα που δεν αναπνέει και ξεκινούσε ΚΑΡΠΑ. Ο «φιλότιμος» Έλληνας που δεν βοηθάει στην μεγαλύτερη ανάγκη του συνανθρώπου του; Τι φταίει; Η άγνοια; Που δεν ήταν προτεραιότητα του να μάθει Πρώτες Βοήθειες για να προστατεύει πρώτα απ’ όλα τα μέλη της οικογένειας του; Η παρερμηνεία του Νόμου; Γιατί ο Νόμος είναι ξεκάθαρος και σε προστατεύει ότι κι αν συμβεί!

Γι’ αυτό λέμε πως το Kids Save Lives απευθύνεται σε όλους, πάντα όμως θα έχει βάσει και του ονόματός του μια ξεκάθαρη στόχευση στα παιδιά. Μαζί με τα σημερινά παιδιά και τους εφήβους, θα δείτε τι θα κάνουμε στην νοοτροπία των Ελλήνων σε λίγα χρόνια!

Ποιοι είναι οι στόχοι για τη συνέχεια του KIDS SAVE LIVES;

Αρχικά, η θεσμοθέτηση του Μαθήματος ΚΑΡΠΑ και Πρώτων Βοηθειών στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σχολεία! Η θεσμοθέτηση πιστοποίησης όλων των εκπαιδευτικών στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής και την χρήση του απινιδωτή, η θεσμοθέτηση τοποθέτησης Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών σε κάθε σχολείο, κοινότητα, ξενοδοχείο, γήπεδο, υπηρεσία και γειτονιά καθώς και η χρήση νέων τεχνολογιών (iSAVElives, Εθνικός Χάρτης Απινιδωτών κ.α.) με σκοπό να ανταποκρίνονται άμεσα τα μέλη της κοινότητας σε κάθε επείγον περιστατικό, μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου. Στόχος μας είναι οι μαθητές μας σήμερα, να γίνουν οι Πρόεδροι, οι υπεύθυνοι και οι εκπαιδευτές του οργανισμού μας, αύριο!

Ένα τελευταίο σχόλιο, κάτι που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες του ethermaikos.gr.

Να κάνουν σήμερα το πρώτο τους βήμα στον μαγικό, απόλυτα συγκινητικό χώρο των Πρώτων Βοηθειών! Να μην είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης! Να ξεκινήσουν με ένα τρίωρο απογευματινό μάθημα από τον καναπέ του σπιτιού τους, παρακολουθώντας το webinar iSAVElives First Responder Education, το οποίο προσφέραμε ήδη δωρεάν σε 90,000 και περισσότερους Έλληνες.

Τους υπόσχομαι πως στο τέλος του μαθήματος δεν θα είναι οι ίδιοι άνθρωποι, θα συγκινηθούν, θα προβληματιστούν, θα καταλάβουν γιατί εκπαιδεύουμε παιδιά, η νέα γνώση θα τους αλλάξει με πολλούς τρόπους.

Μετά θα έρθουν όλα τα υπόλοιπα σημαντικά: Θα πιστοποιηθούμε, θα χρησιμοποιήσουμε apps, θα βάλουμε απινιδωτές στη γειτονιά μας και θα σώσουμε ζωές!

Μπορείς να διαβάσεις:

Ο Κωνσταντίνος Ιντζές συστήνεται μέσα από το #ethermaikos

Post a Comment