5 ευρωπαϊκοί προορισμοί για τους λάτρεις των Καλών Τεχνών, του σινεμά, της μουσικής
5 πόλεις που ζουν στον ρυθμό της σπουδαίας τέχνης, όχι μόνο του χθες, αλλά και του σήμερα και του αύριο.
Οι αιτίες και οι αφορμές για τις οποίες ταξιδεύει κανείς δεν είναι σταθερά οι ίδιες στο πέρασμα του χρόνου. Οι ταξιδιωτικές τάσεις μεταβάλλονται και καθορίζονται από τις κοινωνικές συνθήκες, πλέον και από την τεχνολογία που, όλα δείχνουν ότι, θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο που ταξιδεύουμε πολύ πιο σύντομα από όσο ενδεχομένως φανταζόμασταν ποτέ.
Παρόλα αυτά, η πάντοτε μεγάλη επισκεψιμότητα στα μεγάλα και λιγότερο μεγάλα μουσεία της Ευρώπης φανερώνει ότι οι άνθρωποι έχουν μόνιμα μέσα τους την ανάγκη να αναζητήσουν τον πολιτισμό και την τέχνη στα ταξίδια τους και -γιατί όχι;- να χρίσουν την αγάπη τους για την τέχνη βασική αφορμή για να ταξιδέψουν. Από την άλλη, κάποια από τα διασημότερα και πιο εμβληματικά αξιοθέατα και έργα τέχνης στον κόσμο, στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορούν να γίνουν η αφορμή για εκείνη την πολυπόθητη ανάρτηση στο Ιnstagram και το Tik Tok κι όσο κι αν αυτό φαντάζει ρηχό ή ασήμαντο, στο τέλος της ημέρας, καταλήγει όχημα για να γίνουν μερικά από τα σημαντικότερα αριστουργήματα της ανθρωπότητας προσβάσιμα σε όλο και περισσότερο κόσμο.
Γιατί είναι πέρα για πέρα αληθινό το γεγονός ότι η Τέχνη -η ζωγραφική, η γλυπτική, η μουσική, η αρχιτεκτονική, το σινεμά, η λογοτεχνία, το θέατρο- είναι με χίλιους δύο τρόπους, ένα πράγμα απόλυτα και ασυναγώνιστα «φωτογενές» που βρίσκει πάντα τον δικό του δρόμο για να μας συνεπάρει και να μας αιχμαλωτίσει είτε μπορούμε να συλλάβουμε την πιο βαθιά ουσία του είτε όχι και τόσο.
Από την άλλη, υπάρχουν πάντα οι ορκισμένοι λάτρεις της Τέχνης. Για εκείνους δεν υπάρχει ταξιδιωτική διαδρομή χωρίς τέχνη (μάλλον και το αντίστροφο). Είναι εκείνοι που προγραμματίζουν τα καλοκαίρια και τις γιορτές των Χριστουγέννων με βάση κάποιο σημαντικό, για αυτούς, πολιτισμικό γεγονός ή με βάση τα πιο οικονομικά εισιτήρια σε ένα θέατρο ή μία όπερα της Ευρώπης.
Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε, η ευρωπαϊκή Τέχνη σας περιμένει. Και τα καλά νέα είναι ότι παραμένει τόσο επικοινωνιακή και ανοικτή που όλοι βρίσκουν πάντα κάτι γοητευτικό μέσα της.
Λονδίνο
Η βρετανική πρωτεύουσα κατέχει, δικαίως, μία θέση στη λίστα με τους ευρωπαϊκούς προορισμούς που επισκέπτονται ξανά και ξανά όσοι αγαπούν την τέχνη για ένα σωρό προφανείς, αναμενόμενους και, την ίδια στιγμή, γοητευτικούς λόγους.
Κάτι που αρκετοί συχνά αγνοούν για το Λονδίνο είναι ότι πρόκειται, μεταξύ άλλων, για μία ζωηρή, διαρκώς εξελισσόμενη φοιτητούπολη που σφύζει από ενέργεια και από το vibe μίας τεράστιας μερίδας πολύ νέων ανθρώπων, η οποία τακτικά εναλλάσσεται και ανατροφοδοτείται. Κοινώς, μία πρωτεύουσα σαν το Λονδίνο είναι αδύνατο να μείνει ποτέ στάσιμη, απορροφώντας ασταμάτητα όλες τις νέες τάσεις και τα trends και διοχετεύοντας τα από, εκεί και πέρα, σε εκατοντάδες χώρους τέχνης, σε χιλιάδες καλλιτεχνικά εργαστήρια εργαστήρια, αμέτρητα θέατρα και συναυλιακούς χώρους και ακόμα περισσότερους χώρους εστίασης με artsy χαρακτήρα. Σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά παίζει το γεγονός ότι η πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας είναι το «σπίτι» κάποιων εκ των κορυφαίων ακαδημαϊκών σχολών τέχνης σε ολόκληρο τον πλανήτη: από το το Central Saint Martins, το Fine Arts College μέχρι το University of the Arts και τη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, σε αυτή την υπέροχη πόλη καταφθάνουν κάθε Σεπτέμβριο άνθρωποι από όλη τη Βρετανία, αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο, με μοναδικό τους όνειρο να γίνουν οι πρώτοι των πρώτων στις Καλές Τέχνες, την υποκριτική, τον χορό. Κι αυτό από μόνο του λέει πολλά για τον ανεξερεύνητο, καλλιτεχνικό παλμό του Λονδίνου.
Βεβαίως, μία περιήγηση εδώ δεν γίνεται να μην αρχίσει από τα δεκάδες μουσεία τέχνης της πόλης, με τη γκαλερί Tate, στη νότια όχθη του Τάμεση, την Τate Modern, την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου και τo Somerset House να αποτελούν μία ασυναγώνιστη παρακαταθήκη σπουδαίων έργων από τους περασμένους αιώνες μέχρι και τις μέρες μας. Αξίζει να κάνετε μία στάση, όμως, και στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων που βρίσκεται στην Trafalgar Square, εκεί όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε κάποιες εξαιρετικές, περιοδικές εκθέσεις φωτογραφίας -μάλιστα στη National Portrait Gallery έχουν φιλοξενηθεί κάποιες φοβερές συλλογές από το τόσο ελκυστικό σύμπαν της ποπ και ροκ κουλτούρας, αφήνοντας ιστορία στα πολιτιστικά δρώμενα του Λονδίνου.
Ακόμη, επισκεφθείτε το αχανές, μα τόσο ενδιαφέρον, Βρετανικό Μουσείο, για να συνειδητοποιήσετε σε βάθος τους χιλιάδες τρόπους κατά τους οποίους η τέχνη, από τις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού μέχρι τον 18ο αιώνα, απορρέει από την ιστορία και τις τρέχουσες κοινωνικές δομές και δεν αποτελεί ποτέ μα ποτέ ζήτημα ανεξάρτητο και ανεπηρέαστο από το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έχει γεννηθεί. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και το Victoria & Albert Museum ειδικά για εκείνους που δηλώνουν λάτρεις του design και των σπάνιων αντικειμένων που κλείνουν μέσα τους το δικό τους σπουδαίο παρελθόν.
Και, φυσικά, καμία συζήτηση γύρω από το καλλιτεχνικό πρόσωπο του Λονδίνου δεν γίνεται να θεωρηθεί ολοκληρωμένη, χωρίς μία αναφορά στο θέατρο που στη βρετανική πρωτεύουσα γνωρίζει καλά πώς να ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στα sold out μιούζικαλ των γιγαντιαίων αιθουσών και στις πολυσυζητημένες παραγωγές σπουδαίων θεατρικών κειμένων, όπως αυτά του Edward Alby και της Caryl Churchill. Το Λονδίνο, άλλωστε, είναι ένας τόπος με τεράστια θεατρική παράδοση, για πολλούς είναι το σημείο όπου «γεννήθηκαν» τα κορυφαία δραματικά έργα από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας και μετά και έτσι αξίζει πολύ μία επίσκεψη και στο ιστορικό Shakespeare’s Globe, τον χώρο όπου δούλεψε και παρουσίασε πολλά από τα έργα του ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Πλέον, το θέατρο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ παραστάσεις ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που παίζονταν πίσω στα χρόνια του Σαίξπηρ και του Κρίστοφερ Μάρλοου.
Αν ταξιδέψετε στο Λονδίνο καλοκαίρι και αγαπάτε τη μουσική, τότε, μη χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μία συναυλία σε κάποιο από τα καταπράσινα πάρκα της βρετανικής πρωτεύουσας. Πρωταγωνιστής, φυσικά, το τεράστιο Hyde Park όπου γίνονται μουσικές εκδηλώσεις εδώ και δεκαετίες, κάποιες από αυτές, μάλιστα, έχουν αφήσει ιστορία στο σύμπαν της ροκ κουλτούρας.
Φλωρεντία
Ακόμα περισσότερο και από την «Αιώνια» Ρώμη, η Φλωρεντία είναι, για πολλούς, η ιταλική πρωτεύουσα των Καλών Τεχνών, αφού εκεί θεμελιώθηκαν οι ιδέες, οι αρχές και οι κανόνες ολόκληρης της αναγεννησιακής τέχνης. Σήμερα, το ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας εξακολουθεί να αποτελεί ένα σύμπαν αναγεννησιακό που κρύβει μέσα του ανείπωτη ομορφιά. Για την ακρίβεια, όποιος έχεις βρεθεί τουλάχιστον μία φορά στην πόλη του ιταλικού βορρά μπορεί να επιβεβαιώσει ότι μπαίνοντας στη Φλωρεντία ο επισκέπτης έχει την αίσθηση πως εισέρχεται σε ένα απέραντο μουσείο.
Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν είναι το γεγονός ότι ακόμα και στην ψυχολογία υπάρχει όρος ο οποίος σχετίζεται με τον συγκεκριμένο προορισμό και το συναίσθημα που προκαλεί η ομορφιά του στους ταξιδιώτες. Πρόκειται για το περίφημο Σύνδρομο Stendhal που είναι, στην ουσία, ένα έντονο, απροσδιόριστο συναίσθημα δέους και πανικού, ενθουσιασμού και τρόμου που έχει παρουσιαστεί σε αρκετούς επισκέπτες που έφτασαν για πρώτη φορά στην πόλη. Φαίνεται ότι το εν λόγω σύνδρομο είναι κάτι πέρα για πέρα υπαρκτό, καθώς το 2018 ο 64χρονος Ιταλός Carlo Olmastroni έπαθε έμφραγμα μπροστά στη Γέννηση της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι, έναν από τους σπουδαιότερους και ομορφότερους πίνακες στην ιστορία της παγκόσμιας ζωγραφικής και ένα σημείο σταθμός για την Αναγέννηση.
Το έργο του Μποτιτσέλι βρίσκεται σε ένα από τα πιο σημαντικά μουσειακά ιδρύματα στον κόσμο, τη διάσημη γκαλερί Uffizi που είναι, χωρίς αμφιβολία, το πιο γνωστό αξιοθέατο στη Φλωρεντία. Giotto, Piero della Francesca, Filippo Lippi, Βotticelli, Leonardo, Raffello, Michelangelo και Caravaggio συγκλονίζουν τους επισκέπτες και, αν βρίσκεστε στη Φλωρεντία για πρώτη φορά, πραγματικά αξίζει τον κόπο να προσπεράσετε τις προσωρινές εκθέσεις του μουσείου προκειμένου να αφιερώσετε όλο τον χρόνο σας στη μόνιμη συλλογή, η οποία είναι αληθινά κάτι το μαγευτικό.
Θα επισκεφθείτε ακόμα το Palazzo Vecchio με την πανέμορφη εσωτερική αυλή γεμάτη εκπληκτικές νωπογραφίες, σιντριβάνια και μαρμάρινα γλυπτά του 16ου αιώνα, αλλά και τη Galleria dell’ Accademia, το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μουσείο στη Φλωρεντία, εξαιτίας του υπέροχου Δαβίδ, του διάσημου γλυπτού του Μιχαήλ Άγγελου, το οποίο βρίσκεται εδώ από το 1873. Εδώ, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ακόμα μία μεγάλη συλλογή από αναγεννησιακούς πίνακες που φιλοτεχνήθηκαν στην ιταλική πόλη από το 1300 έως το 1600 και οι οποίοι, αν και δεν «κουβαλούν» την αίγλη των εκθεμάτων που θα δείτε στη γκαλερί Uffizi, αξίζουν την προσοχή και το ενδιαφέρον σας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχετε όλο τον χρόνο και την ηρεμία να τους απολαύσετε, αφού, στην πραγματικότητα, σχεδόν όλοι οι επισκέπτες που φθάνουν εδώ κάθε χρόνο λαχταρούν να δουν τον Δαβίδ με αποτέλεσμα στο σημείο μπροστά από το πανέμορφο αναγεννησιακό άγαλμα να επικρατεί το αδιαχώρητο.
Κι επειδή η μόδα είναι τέχνη, μη χάσετε την ευκαιρία να κάνετε μία στάση και στο μουσείο Gucci που άνοιξε το 2011, πάνω στην 90η επέτειο του διάσημου οίκου μόδας, και μέσω των εντυπωσιακών εκθεμάτων του παραθέτει ολόκληρη τη δαιδαλώδη εξέλιξη του μεγάλου, ιταλικού brand από το ξεκίνημα του μέχρι την απόλυτη κυριαρχία στο σύμπαν της παγκόσμιας μόδας. Μέσα σε ένα υπέροχο κτήριο, που χρονολογείται πίσω στο 1359 αλλά ανακατασκευάστηκε το 1905, θα επισκεφθείτε μία φινετσάτη μπουτίκ του οίκου, πολλές αίθουσες γεμάτες εκθέματα και ένα πολυσυζητημένο καφέ -εστιατόριο το οποίο έχει επιμεληθεί ένας από τους κορυφαίους σεφ σε ολόκληρο τον κόσμο, ο βραβευμένος με τρία αστέρια Michelin Massimo Bottura, o άνθρωπος πίσω από τη φημισμένη Osteria Francescana στη μικρή ιταλική πόλη Modena.
Άμστερνταμ
Η καρδιά της μοντέρνας τέχνης χτυπάει δυνατά στο Άμστερνταμ, μία πόλη που θα έπρεπε να θεωρείται, κατά κύριο λόγο, πατρίδα των πάρτι, της ηλεκτρονικής μουσικής και των σύγχρονων Καλών Τεχνών πολύ περισσότερο από ότι θεωρείται πατρίδα της τουλίπας και των αμέτρητων υγρών καναλιών.
Η ολλανδική πρωτεύουσα είναι πολύ απλά μία πόλη που μοιάζει σαν να έχει αναπτυχθεί γύρω από την ιδέα του σύγχρονου πολιτισμού, μία πόλη εναλλακτική και ψαγμένη από όποια πλευρά κι αν την κοιτάξει κανείς, ένας προορισμός που δίνει τη δυνατότητα στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες, να μετακινηθούν παντού με το ποδήλατο και να παρακολουθήσουν ανεξάντλητα πολιτιστικά events σε γκαλερί, μουσεία, κινηματογράφους, θέατρα και αίθουσες συναυλιών.
Αυτό που είναι σημαντικό να έχει υπόψιν του κάποιος, προσπαθώντας να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους η πρωτεύουσα της Ολλανδίας είναι ένας αδιαπραγμάτευτα πολιτιστικός προορισμός είναι το γεγονός πως για το Άμστερνταμ η τέχνη δεν αποτελεί μία σύγχρονη υπόθεση, αλλά μία τεράστια ιστορία αιώνων. Μάλιστα, έχει επηρεάσει σημαντικά τη διαμόρφωση των καλλιτεχνικών κινημάτων στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο από τον 15ο αιώνα μέχρι και σήμερα. Φυσικά, ηχηρά ονόματα τώρα όπως η πειραματική καλλιτέχνις Saskia de Brau, ο επιδραστικός εικαστικός Rob Scholte και η φωτογράφος Inez Van Lamsweerde έχουν, αυτή τη στιγμή, τη δική τους μερίδα στην πίτα των ολλανδικών αλλά και των διεθνών πολιτιστικών δρώμενων, ωστόσο, όσα χρόνια κι αν περάσουν το Άμστερνταμ θα είναι πάντα η πατρίδα του Βίνσεντ βαν Γκογκ, του ζωγράφου που έγινε ο ακρογωνιαίος λίθος του ευρωπαϊκού εξπρεσιονισμού και μία στάση στο μουσείο που είναι αφιερωμένο σε εκείνον είναι απαραίτητη προκειμένου να έρθετε σε επαφή με το βάθος του μεγάλου έργου του.
Η μόνιμη συλλογή που φιλοξενείται στο Van Gogh Museum ξεπερνά τα 700 έργα από το σύνολο της καλλιτεχνικής πορείας του Ολλανδού εικαστικού, ανάμεσα σε αυτά και οι πρωτότυπες κόπιες αριστουργημάτων παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας, όπως το Υπνοδωμάτιο, τα Ηλιοτρόπια και Οι Ανθισμένες Αμυγδαλιές. Σημαντική λεπτομέρεια για τη δουλειά του Βαν Γκογκ αποτελεί το στοιχείο της αναπαραγωγής κάποιων έργων σε δεύτερα ή και τρίτα αντίτυπα. Ωστόσο, πολλά από τα πρωτότυπα βρίσκονται στο μουσείο του Άμστερνταμ προκαλώντας δέος στους θεατές με την ευφυή ομορφιά τους.
Πριν τον Βαν Γκογκ, όμως, μία άλλη ομάδα επιδραστικών καλλιτεχνών έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στη διαμόρφωση των τάσεων στις εικαστικές τέχνες μίας άλλης εποχής. Από τον Βερμέερ μέχρι τον Ρέμπραντ, η φλαμανδική ζωγραφική απλώνει την ανείπωτη γοητεία της στους επισκέπτες στο περίφημο Rijksmuseum του Άμστερνταμ μέσα από 8.000 έργα φιλοτεχνημένα σε 8 συνολικά αιώνες ολλανδικής τέχνης. Ανάμεσα στα όσα θα δείτε περιλαμβάνεται και η «Αυτοπροσωπία» του Βαν Γκογκ, αλλά και η «Εβραϊκή Νύφη» του Ρέμπραντ.
Αν είστε λάτρεις της σύγχρονης τέχνης τότε κάντε μία στάση στο Stedelijk Museum, όπου στεγάζονται περισσότερα από 2.500 δείγματα των μοντέρνων εικαστικών τεχνών, τόσο από την Ολλανδία, όσο και από τον υπόλοιπο πλανήτη. Ή στο FOAM, εκεί όπου η τέχνη της φωτογραφίας βρίσκεται στο απόγειο της σε ένα θαυμάσιο, μινιμαλιστικό χώρο με εκπληκτικό design.
Tέλος, το Άμστερνταμ φιλοξενεί κάποια από τα πιο φημισμένα μουσικά φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάθε φθινόπωρο, συγκεκριμένα τον Οκτώβριο, στην ολλανδική πρωτεύουσα διοργανώνεται το Amsterdam Dance Event, το μεγαλύτερο φεστιβάλ χορευτικής μουσικής στον κόσμο, ενώ το φεστιβάλ Awakenings, που διοργανώνεται κάθε Μάρτιο, Μάιο και Ιούνιο, θεωρείται ένας πραγματικός θεσμός για τους λάτρεις της techno μουσικής. Ακόμα, τα καλοκαίρια πλήθος ντόπιων και επισκεπτών συρρέουν στο Gaasperpark της ολλανδικής πρωτεύουσας για το περίφημο φεστιβάλ Amsterdam Open Air που φιλοξενεί μεγάλα ονόματα της house, dubster, techno και hip hop μουσικής σκηνής.
Παρίσι
Αν όλα τα μέρη που κάποτε «γέννησαν» μεγάλη Τέχνη είναι, αδιακρίτως, ίσα μεταξύ τους, τότε το Παρίσι είναι πιο ίσο από όλα τα υπόλοιπα. Γιατί σε μία Ευρώπη που έβγαινε σκοτεινιασμένη από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναζητώντας τρομαγμένη νέα πατήματα και έναν καινούργιο τρόπο για να ελπίσει και να υπάρξει, σχεδόν όλα τα ταλαντούχα, επιδραστικά μυαλά της παγκόσμιας ζωγραφικής, λογοτεχνίας, ποίησης και φιλοσοφίας διάλεξαν αυτή τη σπουδαία πόλη για να ζήσουν και να βρεθούν σε μία διαρκή, ακούσια συνομιλία αναμεταξύ τους. Μία συνομιλία που για την πραγματικότητα της δεκαετίας του 1920 έμοιαζε με ένα ατελείωτο πάρτι, αλλά τελικά μας χάρισε ολόκληρη τη μοντέρνα τέχνη, εκεί που έμελλε να αλλάξει για πάντα τον κόσμο.
Το τι ακριβώς συμβαίνει με το Παρίσι είναι δύσκολο να γίνει απολύτως κατανοήτο «εξ’ αποστάσεως», μέσα από περιγραφές και αφηγήσεις, αλλά το μικρό «θαύμα» της γαλλικής πρωτεύουσας είναι πως η ουσία της γίνεται αυτόματα κατανοητή από την πρώτη στιγμή που θα περπατήσει κανείς στους δρόμους της. Σίγουρα, εδώ βρίσκονται κάποια από τα σπουδαιότερα μουσεία στον πλανήτη, τα οποία στεγάζουν ανεκτίμητους θησαυρούς από όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Θα ξεκινήσετε από το Λούβρο, εκεί όπου ορδές επισκεπτών υψώνουν τις φωτογραφικές τους μηχανές μπροστά στη Μόνα Λίζα, την Αφροδίτη της Μήλου και τη Νίκη της Σαμοθράκης. Κι αν υπήρχε μόνο ένας προορισμός στον κόσμο που να μπορεί να περηφανευτεί πως έχει μετατρέψει τη μεγάλη τέχνη του σε ινσταγκραμική τάση τότε αυτός θα ήταν, χωρίς δεύτερη συζήτηση, το Παρίσι. Όμως, μη μείνετε μόνο στα διάσημα και υπερπροβεβλημένα. Στο μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου, το οποίο κάποτε ήταν ανάκτορο, στεγάζονται κάποια από τα πιο συναρπαστικά έργα τέχνης που θα δείτε ποτέ στη ζωή σας. Κι όσες φορές κι αν έρθει κανείς εδώ ποτέ δεν είναι αρκετές.
Στο Musée d’Orsay θα επισκεφθείτε τους μεγάλους Ιμπρεσιονιστές και στο Musée Rodin θα δείτε τα σπουδαιότερα γλυπτά ενός καλλιτέχνη που σημάδευσε ανεπιστρεπτί τη διαδρομή της παγκόσμιας γλυπτικής. Στην Πόλη του Φωτός δώστε μία ευκαιρία και στα μικρότερα μουσεία, όπως το Musée d’Orangerie, το Μουσείο του Πικάσο στο Marais ή το σπίτι του Βίκτωρος Ουγκώ, κοντά στην Place des Vosges. Αλλά και στον απόλυτο ναό της σύγχρονης τέχνης, το εκπληκτικό Pompidou Center, μία ανάσα από τον σταθμό μετρό Rambuteau, το οποίο αποτελεί, εκτός όλων των άλλων, ένα αξιοθαύμαστο αρχιτεκτονικό επίτευγμα.
Αληθινά ξεχωριστά και τα μικρά βιβλιοπωλεία της γαλλικής πρωτεύουσας, κρυμμένα μέσα σε μπλεγμένα παριζιάνικα στενά, αλλά, βεβαίως, το πιο εμβληματικό παραμένει χωρίς αμφιβολία το ιστορικό Shakespeare & Co, στην περιοχή του Quartier Latin, το οποίο είναι, ίσως, το πιο διάσημο και πολυσυζητημένο βιβλιοπωλείο σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως, ακόμα και αυτό δεν μπορεί εύκολα να συναγωνιστεί τη γοητεία μίας βόλτας στην όχθη του Σηκουάνα, χαζεύοντας τα second hand γαλλικά βιβλία και τις γκραβούρες των bouquinistes, οι οποίοι εδώ και αιώνες στήνουν τους πάγκους τους με φόντο το υπέροχο ποτάμι.
Κι αν αγαπάτε την όπερα, το μπαλέτο και την κλασική μουσική τότε κλείστε όσο πιο έγκαιρα μπορείτε εισιτήρια για κάποια παράσταση στην Opera Garnier, μία από τις πιο όμορφες και εντυπωσιακές όπερες του πλανήτη. Σε μία πρωτεύουσα στην οποία η τέχνη δεν είναι το ζητούμενο, αλλά το καθημερινό δεδομένο και η φρενίτιδα των επισκεπτών για μία φωτογραφία μπροστά στα μεγάλα καλλιτεχνικά αριστουργήματα είναι κάτι που δεν γίνεται να περιγραφεί με λόγια θα συνειδητοποιήσετε στο έπακρο τους αμέτρητους λόγους που μπορεί και πρέπει να ταξιδέψει κανείς για χάρη της τέχνης.
Βερολίνο
Δύο πόλεις στη συσκευασία της μίας, το Βερολίνο είναι εκείνο το σημείο της Ευρώπης όπου ο σύγχρονος δυτικός κόσμος «πέφτει» ομαλά πάνω στα αποτυπώματα που έχει αφήσει πίσω του το απολυταρχικό καθεστώς της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Από τη μία πλευρά, τα πανύψηλα κτήρια της Pozdamer Platz και της Kurfürstendamm και από την άλλη το αδειανό πια Check Point Charlie και η συναρπαστική East Side Gallery, ένα υπαίθριο μουσείο τέχνης που ξετυλίγεται πάνω στο μεγαλύτερο συνεχές κομμάτι του Τείχους που παραμένει όρθιο μέχρι τις μέρες μας.
Μία φοβερή μοντέρνα έκθεση ζωγραφικής που ακροβατεί ανάμεσα στον σύγχρονο πολιτικό σχολιασμό και τα έντονα χρώματα, ανάμεσα στην καυστική πραγματικότητα και τα κόμικ. Τρανό παράδειγμα του πώς ένα σκοτεινό κομμάτι ιστορίας μπορεί να μετατραπεί σε κάτι απερίγραπτα όμορφο, σε ένα σύμβολο της ειρήνης και της ανεξαρτησίας του ατόμου, η λεγόμενη Πινακοθήκη της Ανατολικής Πλευράς περιγράφει σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό τις αξίες του Βερολίνου του σήμερα.
Η γερμανική πρωτεύουσα, όμως, είναι γεμάτη και σπουδαία μουσεία με τη Νήσο των Μουσείων, στο βόρειο τμήμα του νησιού Spreeinsel του ποταμού Spree, να παραμένει ένα από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα ολόκληρης της Γερμανίας. Μπορεί το διάσημο Μουσείο της Περγάμου να παραμένει κλειστό εδώ και κάποια χρόνια για συντήρηση, ωστόσο, μπορείτε πάντα να επισκεφθείτε το Παλαιό Μουσείο, το Νέο Μουσείο, την Παλαιά Εθνική Πινακοθήκη, αλλά και το Μουσείο Μπόντε, για να πάρετε μία ιδέα για ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Γερμανίας, της Ευρώπης συνολικότερα, αλλά και άλλων παλαιότερων πολιτισμών από όλο το εύρος της παγκόσμιας ιστορίας.
Στην Postdamer Str. θα επισκεφθείτε και το υπερσύγχρονο, γυάλινο κτήριο που στεγάζει τη Νέα Πινακοθήκη του Βερολίνου, ένα από τα ωραιότερα μουσειακά ιδρύματα της χώρας: Θα δείτε έργα του Piet Mondrian, του Pablo Picasso, του Εdvard Munch, του Robert Delaunay και πολλών ακόμα εικαστικών από όλο τον κόσμο και θα «χαθείτε» σε ένα θαυμάσιο πωλητήριο γεμάτο με αμέτρητους τόμους αφιερωμένους στις εικαστικές τέχνες.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Για την πιο αιχμηρή πλευρά της σύγχρονης γερμανικής τέχνης θα κατευθυνθείτε προ τη König Galerie που στεγάζεται σε έναν τεράστιο χώρο, ωμής μινιμαλιστικής αισθητικής μέσα στην Εκκλησία της Αγίας Άννης. Ή προς την γκαλερί BQ Berlin όπου οι τακτικά εναλλασσόμενες περιοδικές εκθέσεις κλέβουν την καρδιά όσων τρέφουν μία ξεχωριστή αγάπη για το design και τη μοντέρνα τέχνη, κάνοντας αυτόν τον ψαγμένο χώρο κοντά στην πλατεία Rosa Luxenburg ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια των Βερολινέζων αλλά και των επισκεπτών που διψούν για τέχνη στην πιο πειραματική εκδοχή της.
Παράλληλα, η γερμανική πρωτεύουσα είναι μία μοντέρνα Μέκκα του σινεμά, με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου να λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, τον Φεβρουάριο.
*Γράφει η Αναστασία Τουρούτογλου για το Travel.gr.