Back
Προσβάσιμες Παραλίες

Εκτός «Προσβάσιμων Παραλιών» Αγγελοχώρι & Ν. Επιβάτες

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πρόταση για συμπερίληψη τεσσάρων παραλιών του Δ. Θερμαϊκού στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης «Προσβάσιμες Παραλίες» κατέθεσε η Διοίκηση – Εκτός μένει το Τουρμπαλί στο Αγγελοχώρι και οι Ν. Επιβάτες – Ο Ποταμός η προσθήκη της «τελευταίας στιγμής».

Δεν θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης «Προσβάσιμες Παραλίες» το Τουρμπαλί στο Αγγελοχώρι όπως και η παραλία των Νέων Επιβατών, σύμφωνα με τη νέα απόφαση που λήφθηκε στην 21η τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής (Δ.Ε), την Τρίτη 21/05.

Αναλυτικότερα, κάθε ενδιαφερόμενος Δήμος μπορεί να προτείνει μέχρι τέσσερις παραλίες της επικράτειάς του για συμπερίληψη στο πρόγραμμα. Η πρώτη απόφαση της Δ.Ε ενέκρινε την πρόταση τεσσάρων παραλιών του Δ. Θερμαϊκού και συγκεκριμένα αυτές της Περαίας, στην πλατεία Μνήμης και στη θέση Κοχύλι, των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας. Αυτό συνέβη διότι μέχρι πρότινος, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η εκάστοτε παραλία να συμμετέχει και στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία».

Απόσπασμα από την πρώτη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής κατά τη 2η τακτική συνεδρίαση (17/01/2024), όπως αυτή αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Διαύγειας.

Ωστόσο, με την 1η Τροποποίηση Προκήρυξης του Προγράμματος, αφαιρείται ο όρος σύμφωνα με τον οποίο οι παραλίες πρέπει «να έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία” και να κατέχουν τη σχετική πιστοποίηση σε ισχύ» και έτσι, υπήρξε η πρόθεση να συμπεριληφθεί η παραλία Τουρμπαλί στο Αγγελοχώρι αντί μίας άλλης.

Απόσπασμα από την Υπουργική Απόφαση με θέμα την 1η Τροποποίηση Προκήρυξης του Προγράμματος, όπως αυτή αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου Τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της 21ης τακτικής συνεδρίασης της Δ.Ε, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Φώτης Μπαξεβάνης, ενημέρωσε το σώμα των Δημ. Συμβούλων ότι λόγω της δύσκολης προσβασιμότητας στην παραλία αλλά και εξαιτίας των ζητημάτων που έχουν προκύψει με την Κτηματική και αφορά το κατάστημα που βρίσκεται εκεί δεν θα προταθεί η συμπερίληψη της συγκεκριμένης παραλίας ενώ Κ. Κούτουκας και Π. Πασχαλίδου μειοψήφησαν την εισήγηση του κ. Μπαξεβάνη.

Τώρα και λίγο πριν κλείσει η διορία, η απόφαση υπ. αρ. 11/2024 τροποποιείται κατά πλειοψηφία και πλέον, η πρόταση που θα καταθέσει ο Δ. Θερμαϊκού αφορά τρεις παραλίες σε Περαία (στην πλατεία Μνήμης), Αγία Τριάδα (μετά το ΑΚΤΙΟ) και Επανομή (Ποταμός).

Απόσπασμα από την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής επί του θέματος κατά τη διάρκεια της 21ης τακτικής συνεδρίασης (21/05), όπως αυτή αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Διαύγειας.

Τι είναι το πρόγραμμα «Προσβάσιμες Παραλίες»

Οι «Προσβάσιμες Παραλίες» αποτελεί ένα πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης που με τη σειρά του αποτελεί μέρος της Δράσης «Τουριστική Ανάπτυξη» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και στοχεύει στη βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες και των συναφών με αυτές εγκαταστάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και εύκολη πρόσβαση από όλους τους επισκέπτες.

Μέσω του προγράμματος χρηματοδοτείται η ανάπτυξη παρεμβάσεων ημι-μόνιμων υποδομών σε παραλίες της χώρας, προκειμένου να βελτιωθεί η προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα ή εμποδιζόμενων ατόμων γενικότερα.

Στόχος είναι η συμβολή στην ανάπτυξη τουρισμού ειδικών απαιτήσεων στις παραθαλάσσιες περιοχές καθώς επίσης και η προσέλκυση επισκεπτών – ατόμων με αναπηρίες αλλά και των υπόλοιπων κατηγοριών εμποδιζόμενων ατόμων.

Ποιες βελτιώσεις περιλαμβάνονται

Οι βασικές προσθήκες στις παραλίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα περιλαμβάνουν:

– Ράμπες αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα ατόμων με δυσκολίες βάδισης, με τηλεμετρία και συσκευές συναγερμού,
– Διαδρόμους πρόσβασης σε όλα τα σημεία της παραλίας, αποτελούμενοι από τμήματα καταλλήλου μήκους για εύκολη μεταφορά,
– Πλωτό αμαξίδιο για είσοδο/ έξοδο στη θάλασσα, για μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα,
– Χώρους σκίασης/ προστασίας των λουόμενων,
– Φορητούς χώρους υγιεινής,
– Φορητούς χώρους αποδυτηρίων,
– Ειδική σήμανση κ.α.

Μπορείς να διαβάσεις:

Τ.Α. Θερμαϊκού: Συνελήφθη 22χρονος με πάνω από 100 γραμμάρια κάνναβης

Post a Comment