Back
Νομοσχέδιο για το νερό

Ξεπούλημα ή εξορθολογισμός το νομοσχέδιο για το νερό

Διάρκεια ανάγνωσης: 2 λεπτά

«Άδειο πουκάμισο» χαρακτηρίζεται το νέο νομοσχέδιο για το νερό του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Σωματεία εργαζομένων και Ε.Δ.Ε.Υ.Α κάνουν λόγο για ιδιωτικοποίηση του νερού.

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που πρόκειται να καταθέσει στην Βουλή και αφορά την υπαγωγή των Δ.Ε.Υ.Α στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Τα σωματεία εργαζομένων μιλούν για ιδιωτικοποίηση του νερού σε περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο για το νερό.

Καθεστώς των Δ.Ε.Υ.Α

Αρχικά είναι ωφέλιμο να αναφερθεί πως έτσι κι αλλιώς οι Δ.Ε.Υ.Α είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου κοινωφελούς χαρακτήρα που λειτουργούν με τους κανόνες ιδιωτικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, ωστόσο εξυπηρετεί τις ανάγκες του εκάστοτε Δήμου.

Το 2009 υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η λεγόμενη Τρίτη Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Δέσμη. Οι οδηγίες αυτής, απορροφήθηκαν στον Ελληνικό Ενεργειακό Νόμο το 2011. Στα πλαίσια αυτού, ιδρύθηκε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε) ώστε αυτή να «αποτελεί την εθνική ρυθμιστική αρχή σε θέματα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου».

Τι αλλάζει

Το σχέδιο νόμου που φέρνει προς διαβούλευση το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αφορά την μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ). Σύμφωνα με την έκθεση του ΥΠΕΝ, η αλλαγή θα επιφέρει «τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του συνολικού πλαισίου διακυβέρνησης των ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων και των αστικών αποβλήτων».

Επιπλέον, κάνει λόγο για «εξορθολογισμό και επικαιροποίηση των αρμοδιοτήτων των φορέων υδατικής διαχείρισης». Μέσα στα παραπάνω, περιλαμβάνεται και η υπαγωγή των Δ.Ε.Υ.Α στην νεοσύστατη Ρυθμιστική Αρχή. Επί της ουσίας, η Ρ.Α.Α.Ε.Υ αναλαμβάνει την εποπτεία της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες τόσο στα Σωματεία Εργαζομένων όσο και σε ιθύνοντες της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Η κοινή άποψη είναι ότι τα νέα δεδομένα επιφυλάσσουν την εξολοκλήρου ιδιωτικοποίηση των Δ.Ε.Υ.Α. Δηλαδή, εκεί που υπήρχε ένα μονοπώλιο υπό δημόσιο έλεγχο, δημιουργούνται ιδιωτικές εταιρείες και, έτσι, ως αντιστάθμισμα δημοσίου ελέγχου, δημιουργείται μία ρυθμιστική αρχή, ώστε, στο μέτρο που οι κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» επιτρέπουν, να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος υπέρ του δημοσίου.

Ως εκ τούτου, αναμένονται πιθανές ανατιμήσεις με τους λογαριασμούς του νερού να «φουσκώνουν».

Μπορείς να διαβάσεις:

Η «φονική» διπλή γραμμή που διατρέχει στο σύνολο του Δήμου (Βίντεο)

Post a Comment