Back
Ξένη Γερνά

Ξένη Γερνά: «Προσφέρουμε στους σπουδαστές μας υψηλού επιπέδου τουριστικές σπουδές» (Βίντεο)

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Μια «καλοκουρδισμένη μηχανή» παραγωγής επαγγελματιών Τουρισμού στην Περαία. Η διευθύντρια της η Σχολής Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Ξένη Γερνά στο #ethermaikos.

Με εκπαίδευση που συνδυάζει την πειθαρχία και την ομαδικότητα, η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια εκπαιδευτήρια τουριστικής εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα, με περισσότερους από 12.000 ανθρώπους να έχουν περάσει τις εκπαιδευτικές του πύλες, στη διάρκεια των 67 χρόνων λειτουργίας του.

Βουλγαράκη Ιωάννα

Συνέντευξη στη Χριστίνα Στεφανίδου – ethermaikos.gr

Μιλώντας στο #ethermaikos, η Διευθύντρια του ΙΕΚ, Ξένη Γερνά, υπογραμμίζει: «Συνδυάζοντας το ιστορικό παρελθόν και το σημαντικό παρόν, τόσο του ξενοδοχείου, όσο και των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων, προσπαθούμε να προσφέρουμε στους σπουδαστές μας μια ολοκληρωμένη εμπειρία, που διαρκεί δύο χρόνια και συμπεριλαμβάνει εκτός από την υψηλού επιπέδου τουριστική εκπαίδευση, πολλαπλές εμπειρίες μέσα στους επαγγελματικούς χώρους ενός πραγματικού ξενοδοχείου».

Η ίδια έκανε λόγο και για τις δύο νέες -πρωτότυπες για τα ελληνικά δεδομένα- πειραματικές ειδικότητες, οι οποίες αφορούν στελέχη επιχειρήσεων φιλοξενίας, με εξειδίκευση στον τομέα διοίκησης δωματίων (rooms division) και για στελέχη ταξιδιωτικών και τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και για την σημασία της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης, η οποία πραγματοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις, εστιατόρια, και εργαστήρια ζαχαροπλαστικής.

Οι επαγγελματίες του μέλλοντος

Το ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας αποτελεί ένα ανοικτό σχολείο, επισκέψιμο και για άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Κάθε χρόνο δέχεται εκατοντάδες επισκέψεις από σχολεία και κάθε είδους εκπαιδευτικά ιδρύματα από όλη την Ελλάδα. Και οι ίδιοι, όμως, οι καταρτιζόμενοι πραγματοποιούν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Τουριστικές & επισιτιστικές επιχειρήσεις, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και βιομηχανικές μονάδες τροφίμων και πρώτων υλών.

Μέσα από τις συνεχείς δράσεις εξωστρέφειας, τις συμμετοχές σε διαγωνισμούς, ημερίδες, masterclasses και μέσα από τις δράσεις εθελοντισμού και κοινωνικής ευθύνης που συμμετέχει το σημερινό ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας, ήδη από το 1956, προετοιμάζει τους σπουδαστές του για διεθνή καριέρα στον τομέα της φιλοξενίας, της τουριστικής βιομηχανίας και της γαστρονομίας.

«Ακολουθώντας το πρότυπο Ελβετικό μοντέλο Τουριστικής Εκπαίδευσης και στηριζόμενοι, φυσικά, στην επικαιροποιημένη γνώση των εκπαιδευτικών μας, συνεχίζουμε να προσφέρουμε στους σπουδαστές μας υψηλού επιπέδου τουριστικές σπουδές» επισημαίνει η κα. Γερνά και συμπληρώνει: «Ενθαρρύνουμε τους σπουδαστές μας να συμμετέχουν ενεργά σε κάθε τάξη και εξωσχολική δραστηριότητα που οργανώνεται. Με τον τρόπο αυτό, μαθαίνουν να εργάζονται μέσα σε μια ομάδα, να αναλαμβάνουν ρόλους και να εφαρμόζουν γρήγορα και αποτελεσματικά όσα έχουν διδαχτεί».

Ξένη Γερνά

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει διαχρονικά πλήρης απορρόφηση των σπουδαστών από την αγορά εργασίας -σε ποσοστά που αγγίζουν το 100%- με μια μεγάλη πλειοψηφία εξ αυτών να κατέχουν μεσαίες και ανώτερες διοικητικές θέσεις ή και να αναπτύσσουν την δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα.

Διεθνείς και εγχώριες διακρίσεις

Ξένη Γερνά

Ολοκληρώνοντας, η κα. Γερνά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις διακρίσεις του Ιδρύματος. «Με μεγάλη τιμή και χαρά» παρέθεσε τις πρόσφατες διακρίσεις του Ιδρύματος στους διεθνείς και εγχώριους διαγωνισμούς που σταθερά συμμετέχει: «Μόλις τον προηγούμενο μήνα η 13μελής ομάδα της Σχολής σάρωσε τα μετάλλια του 12ου Διεθνή Διαγωνισμού Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης και επέστρεψε με 4 χρυσά μετάλλια, πολυάριθμους επαίνους και το κύπελο του “BEST STUDENT PASTRY CHEF OF THE YEAR!”, ενώ η ομάδα αποτελούμενη από μέλη της ειδικότητας «Στέλεχος Διοίκησης & Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού» και της πειραματικής ειδικότητας «Στέλεχος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Επιχειρήσεων», κατέκτησε την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για νέους, φοιτητές Τουριστικών ή Επαγγελματικών Σπουδών, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου του HAPCO & DES».

Μπορείς να διαβάσεις:

Βραβεύονται οι αριστούχοι του Δ. Θερμαϊκού

 

 

 

 

Post a Comment