Back

Ξεμένουν από φάρμακα τα φαρμακεία, πρόβλημα & στον Δήμο Θερμαϊκού

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων παρατηρούνται αυτή την περίοδο, εν μέσω έξαρσης των εποχιακών ιώσεων. Αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, εισπνεόμενα είναι μερικά από τα φάρμακα που αγνοούνται από τα ράφια. Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι ελλείψεις στα παιδικά φάρμακα.

Έντονο πρόβλημα και στα φαρμακεία του Δήμου Θερμαϊκού

Το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων συναντάται αυτές τις μέρες τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν αποτελεί μόνο τοπικό πρόβλημα των φαρμακείων της περιοχής. Η  Ειρήνη Τζέκου, φαρμακοποιός στην Επανομή, αναφέρει χαρακτηριστικά: «40 χρόνια είμαι στη δουλειά. Πάντα υπήρχαν ελλείψεις, αλλά αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Ευτυχώς, προς το παρόν, υπάρχουν τα εμβόλια για παιδιά», όπως διαβεβαιώνει η κ. Τζέκου.

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τα παιδικά φάρμακα. Ο Δημήτρης Πρωτοψάλτης, φαρμακοποιός στην Περαία, δηλώνει πως «κοιτούσαμε πριν για παιδικές αντιβιώσεις, γιατί έψαχνε μια κυρία να βρει για το παιδί της, και δεν υπήρχαν διαθέσιμες. Δεν ήρθε καν με συνταγή για μία συγκεκριμένη αντιβίωση. Απλά ζήτησε τι αντιβίωση να της γράψει η γιατρός. Και δεν είχε ούτε μία, κυριολεκτικά». Παιδικά αντιβιοτικά, αντιπυρετικά, εισπνεόμενα και κορτιζόνες βρίσκονται σε μεγάλη έλλειψη παρά την αυξημένη ζήτηση λόγω του μεγάλου κύματος παιδικών ιώσεων.

Ποια είναι η κύρια αιτία των ελλείψεων;

Κύρια αιτία του προβλήματος των ελλείψεων είναι οι εξαγωγές από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο εξωτερικό. Οι τιμές που πωλούνται τα φάρμακα στο εξωτερικό είναι αρκετά υψηλότερες από αυτές που ισχύουν στην Ελλάδα. Επομένως, οι εταιρείες στρέφονται στις εξαγωγές φαρμάκων στο εξωτερικό και γι’ αυτό δημιουργείται έλλειμμα στην ελληνική αγορά. «Δεν έχει μπει ένα πλαφόν στις εξαγωγές από την κυβέρνηση», εξηγεί η Τερψιχόρη Κώνστα, φαρμακοποιός στη Νέα Μηχανιώνα. Η έλλειψη πρώτων υλών λόγω των lockdown και του πολέμου στην Ουκρανία είναι, επίσης, ένας παράγοντας που δυσχεραίνει τη κατάσταση. «Η μαζική – και κάποιες φορές αναίτια – συνταγογράφηση αντιβιοτικών, αντιφλεγμονωδών και παρακεταμόλης σε περιπτώσεις λοιμώξεων Covid έχει συμβάλλει στις ελλέιψεις αυτών των φαρμάκων», προσθέτει ο Δημήτρης Χαρίσης, φαρμακοποιός στη Ν. Μηχανιώνα.

«Είναι περίοδος με αυξημένη νοσηρότητα, οπότε όταν μία έλλειψη συνδυάζεται με αυξημένη ζήτηση γίνεται πιο εμφανής», επισημαίνει ο Παύλος Φωτιάδης, φαρμακοποιός στην Περαία. Διαβεβαιώνει, ωστόσο, ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, δεδομένου ότι και οι αποθήκες και τα φαρμακεία κάνουν καλή διαχείριση. Και οι γιατροί γνωρίζουν την κατάσταση και αφήνουν επιλογές. «Τουλάχιστον εγώ δεν έχω αντιμετωπίσει κατάσταση που να μην αντιμετωπίζεται προς το παρόν. Μεγάλη υπόθεση που τα φαρμακεία συνεργάζονται μεταξύ τους. Δεν είμαστε δηλαδή ανταγωνιστές σε θέματα υγείας», καταλήγει ο κ. Φωτιάδης.

Πρόεδρος ΦΣΘ: «Καλούμε τους πολίτες να εμπιστευτούν τον φαρμακοποιό τους»

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει ασχοληθεί επανειλημμένα όλα αυτά τα χρόνια με το ζήτημα των ελλείψεων. Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί λύση από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσης Ευγενίδης, μιλώντας στο #ethermaikos, ανέφερε ότι αυτές τις μέρες έχει ενταθεί το πρόβλημα. Η δυσκολία στην παραγωγή και διακίνηση των φαρμάκων δεδομένων των γιορτινών ημερών και των επακόλουθων αδειών του προσωπικού αποτελεί έναν κύριο λόγο του προβλήματος. «Υπάρχουν ελλείψεις λόγω εξαγωγών των φαρμάκων, αλλά και λόγω ελλείψεων πρώτων υλών.

Καταστάσεις που είναι απόνερα του lockdown και του πολέμου», τονίζει. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Ευγενίδης, η κυβέρνηση αυτό που όφειλε να κάνει εδώ και καιρό είναι να απαγορεύσει τις εξαγωγές των «προβληματικών» φαρμάκων, δηλαδή αυτών που είναι συνήθως σε έλλειψη στη χώρα μας. «Λόγω των lockdown πολλά φάρμακα στις αποθήκες κατέληξαν στα αζήτητα, με αποτέλεσμα να λήξουν. Έτσι, οι εταιρείες μείωσαν την παραγωγή τους φέτος, χωρίς ωστόσο να υπολογίσουν την αυξημένη καταναλωτική ζήτηση», επισημαίνει.

Ο κ. Ευγενίδης απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να εμπιστευτούν τον φαρμακοποιό τους. Μάλιστα, για εποχιακές ιώσεις ή γρίπες να πάρουν κάποιο άλλο φάρμακο – που ενδέχεται κιόλας να είναι καλύτερο – από αυτό που ήθελαν οι ίδιοι και είναι σε έλλειψη.

Post a Comment