Back
ΕΘΟΠΑΚ Θερμαϊκού

Ξεκινά η αντιπυρική περίοδος – Ένας οδηγός πυροπροστασίας από την ΕΘΟΠΑΚ Θερμαϊκού

Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Μία σειρά από οδηγίες για πρόληψη από πρόκληση πυρκαγιών δημοσίευσε η ΕΘΟΠΑΚ Θερμαϊκού ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά αύριο, Μ. Τετάρτη 01/05 – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Αύριο, Μ. Τετάρτη 01/05 ξεκινά η αντιπυρική περίοδος, η οποία διαρκεί μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, μία περίοδο κατά την οποία απαγορεύεται ρητά το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο, ενώ τονίζεται ότι όσοι εκτελούν εργασίες στην ύπαιθρο (ιδίως με χρήση φλόγας ή που αναπτύσσουν υψηλή θερμοκρασία) κατά την παραπάνω περίοδο και κυρίως κοντά σε δάση, δασικές εκτάσεις και σε βλάστηση με ξηρούς θάμνους και χόρτα, οφείλουν να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι όσοι διαθέτουν οικόπεδα, θα πρέπει να τα καθαρίσουν από χόρτα και άλλα εύφλεκτα υλικά, από τα οποία μπορεί να ξεκινήσει πυρκαγιά ή να τροφοδοτηθεί μια άλλη.

Επιπλέον, όσοι διαθέτουν εξοχικές κατοικίες ή γενικά κατοικίες κοντά σε δάση και δασικές εκτάσεις ή σε περιοχές με βλάστηση, θα πρέπει να προβούν στον καθαρισμό των χόρτων εντός και γύρω από αυτές, καθώς και στην κοπή κλαδιών δέντρων που βρίσκονται κοντά σε παράθυρα ή πάνω από τις σκεπές. Επίσης, οφείλουν να εξασφαλίσουν δεξαμενή νερού με βρύση και λάστιχο ποτίσματος κήπων, μήκους τουλάχιστον 20 μέτρων.

Οι οδηγίες της ΕΘΟΠΑΚ Θερμαϊκού

Προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες η ΕΘΟΠΑΚ Θερμαϊκού δημοσίευσε έναν οδηγό πυροπροστασίας, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να:

• Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι.
• Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
• Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
• Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο ενώ είστε σε κίνηση.
• Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
• Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε ευαίσθητες περιοχές σε περιόδους υψηλού κίνδυνου
• Καθαρίστε τις ιδιοκτησίες σας από σωρούς ξερών κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών.

Τι ισχύει μετά την αντιπυρική περίοδο

Σύμφωνα με την ίδια δημοσίευση, από την 1η Νοέμβρη έως και την 30η Απριλίου, που επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο, όσοι εκτελούν εργασίες καθαρισμού αγρών ή κλαδεύσεις δέντρων, θα πρέπει να αποφεύγουν την καύση τους όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και κυρίως όταν φυσάει αέρας. Αμέσως μετά την καύση τους, να σβήνουν με νερό τα υπολείμματα αυτής (μικρά κούτσουρα που καπνίζουν, κάρβουνα, στάχτες κλπ).

Αν ξεσπάσει πυρκαγιά

Αν για τον οποιονδήποτε λόγο η πυροπροστασία δεν καταστεί αρκετή ώστε να αποφευχθεί μία πυρκαγιά και σε περίπτωση που κάποιος πολίτης παρατηρήσει ύποπτο καπνό ή φλόγα στην ύπαιθρο, να ειδοποιήσει άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο (199), δίνοντας τις αναγκαίες πληροφορίες που θα του ζητηθούν, για την έγκαιρη επέμβαση και κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Μέχρι την άφιξη της πυροσβεστικής μπορεί ο ίδιος να προσπαθήσει να σβήσει ή να περιορίσει τις μικρές εστίες χρησιμοποιώντας νερό, χώμα, άμμο, ένα κλαδί ή φορητό πυροσβεστήρα.

Μπορείς να διαβάσεις:

Στις 11 & 12 Μαΐου το Τουρνουά «Σταύρος Σαράφης» στην Επανομή

Post a Comment