Back
Τσακμάκας

Τσακμάκας: «Η σύνδεση της ΔΕΥΑΘ με τα διυλιστήρια του Αλιάκμονα ολοκληρώνεται»

Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ο Γιάννης Τσακμάκας, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Θερμαγικός» γράφει για το έργο σύνδεσης του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Θερμαϊκού με τα διυλιστήρια του Αλιάκμονα – Διαβάστε την αναλυτική δημοσίευση.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΙΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ ΜΕ ΤΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ.

Το πρόβλημα της επάρκειας πόσιμου νερού στον δήμο μας δεν είναι άγνωστο σε κανέναν. Δεν θα σας πω τι προέβλεψε ο ΟΗΕ για την επάρκεια του νερού παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια γιατί θα σας μαυρίσω την ψυχή.

Υπερεκμετάλλευση των πηγών λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού, κατασπατάληση των αποθεμάτων, κλιματική αλλαγή οι σημαντικότεροι λόγοι. Πολλές γεωτρήσεις του δήμου μας στέρεψαν, κάποιες έχουν βγει ακατάλληλες και οι νέες γεωτρήσεις πλέον σπανιότατα μας δίνουν ποσότητες νερού που θα εγγυηθούν την επάρκεια του για τα επόμενα χρόνια. Πως όμως μπορεί να αναπτυχθεί ένας τόπος οικιστικά, τουριστικά, αγροτικά, βιοτεχνικά χωρίς επάρκεια νερού; Για ποια βιώσιμη ανάπτυξη θα μπορούσαμε να μιλήσουμε;

Πριν λίγα μόνο χρόνια, ο Δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής ,με τον πιο επίσημο τρόπο δήλωσε και εξήγγειλε την σύνδεση του δικτύου του δήμου μας με τα διυλιστήρια πόσιμου νερού της ΕΥΑΘ και τον Αλιάκμονα ποταμό. Είναι πλέον γνωστή ιστορία αυτών που χλευάζοντας δήλωσαν πως αυτό δεν μπορεί να γίνει και σήμερα το εξαγγέλλουν στο πρόγραμμα τους χωρίς ντροπή.

Πλέον, το έργο της επέκτασης των διυλιστηρίων νερού (ΕΕΝΘ, φάση2) ολοκληρώνεται αυξάνοντας την δυναμικότητα τους από 150.000 σε 300.000 m3 την ημέρα και πλέον θα μπορούν να τροφοδοτούν με καθαρό , υγιεινό και ασφαλές νερό ακόμα και 500.000 περισσότερους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Αφού λοιπόν εξασφαλίζετε η επάρκεια καθαρού νερού, στις 4/9/2023 η γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ, στα πλαίσια της υλοποίησης του επενδυτικού της προγράμματος ανακοίνωσε την σύνδεση του δικτύου ποσίμου νερού της, με αυτό του δήμου Θερμαϊκού, αφού πρώτα εγκρίθηκε η μελέτη της σύνδεσης από την διεύθυνση έργων της ΕΥΑΘ !!! Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους στο πέρας του 2025 η σύνδεση θα έχει επιτευχθεί.

. Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει νέο κεντρικό δίκτυο διατομών έως και 350mm.

. Τέσσερις νέες δεξαμενές (αποθήκευσης , φόρτισης κτλ ) συνολικού όγκου 31.000 m3

. Νέο αντλιοστάσιο παροχής προς τις δεξαμενές του δήμου Θερμαϊκού.

. Βοηθητικά και συνοδά έργα: υπεδάφια εγκατάσταση on line οργάνων και συσκευών μέτρησης ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων λειτουργίας. Βάση αυτόματης μεταφοράς δεδομένων προς κέντρο ελέγχου κτλ.

Μπροστά στον κίνδυνο λοιπόν και πριν εξαντληθούν τα αποθέματα νερού, όταν κάποιοι πίστεψαν ότι το νερό θα έρθει με ευχολόγια και επικλήσεις σε ανώτερες δυνάμεις, ο δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής και η ομάδα του είδαν την λύση ,στόχευσαν και τα κατάφεραν.

Ναι, αυτονόητη και η επάρκεια νερού , όπως αυτονόητη και η καθαριότητα θα πουν κάποιοι. Συμφωνούμε απόλυτα. Τώρα , κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου τον δήμο Θερμαϊκού, γεμάτο σκουπίδια, μπάζα και χωρίς νερό. Πες μου τι βλέπεις;

Τσακμάκας Γιάννης
Μηχανικός Ε.Ν, Τ.Ε. Μηχανικός Περιβάλλοντος
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Μπορείς να διαβάσεις:

Στο «μικροσκόπιο» η διαχείριση του νερού σε Επανομή και Βασιλικά

Post a Comment