Back
Βουβόκυκνος

Τραυματισμένος από πυροβολισμό ο κύκνος που κολυμπούσε στην Περαία – Έφτασε εδώ από την Κροατία

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Το μαγευτικό θέαμα ενός ολόλευκου Βουβόκυκνου να κολυμπά στα νερά της Περαίας μάγεψε τους κατοίκους χωρίς να γνωρίζουν την λυπηρή αλήθεια – Ο Γιώργος Γιαννλάρης εντόπισε το σπάνιο πλάσμα και μιλά στο #ethermaikos για την κατάσταση της υγείας του ζώου.

Ο πανέμορφος λευκός Βουβόκυκνος εθεάθη για πρώτη φορά το βράδυ της Τετάρτης 21/2 στην παραλία της Περαίας, όταν ο Γιώργος Γιανλλάρης, διερχόμενος, εντόπισε το σπάνιο θέαμα και επέλεξε να μοιραστεί ένα video το οποίο και δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μάλιστα, ο Γιώργος τυγχάνει να είναι εθελοντής καθώς και ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Δράση για την Άγρια Ζωή», ο οποίος περιθάλπει και επανεντάσσει πάνω από 2.000 ζώα ετησίως. Λόγω των γνώσεων πάνω στο ζήτημα, του προκλήθηκε ανησυχία από το θέαμα αυτό επειδή συνήθως οι κύκνοι εντοπίζονται σε λίμνες και όχι σε κόλπους όπως αυτός του Θερμαϊκού.

Όπως αναφέρει στο #ethermaikos, το ο Βουβόκυκνος βρισκόταν μεταξύ Επανομής και Περαίας επί δύο μέρες, όπου κάτοικοι τον τάιζαν όμως όταν προσπαθούσαν να τον πιάσουν εκείνος διέφευγε και επέστρεφε στο νερό.

Πηγή φωτογραφίας: Δράση για την Άγρια Ζωή

Τραυματισμένος από πυροβολισμό

Σε συνεργασία με κάτοικο της περιοχής, τον κ. Νίκο, κατάφεραν να βγάλουν το όμορφο πλάσμα από το νερό και να το οδηγήσουν στις εγκαταστάσεις του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Δράση για την άγρια ζωή». Όταν το έβγαλαν από το νερό εντόπισαν δαχτυλίδι περασμένο στο πόδι του, με μοναδικό αριθμό που προέρχεται από την Κροατία.

Σύμφωνα με όσα σχολίασε στο #ethermaikos ο Γιώργος, τέτοιου είδους δαχτυλίδια τοποθετούνται σε ζώα είτε επειδή ανήκουν σε κάποια φωλιά, είτε επειδή φιλοξενούνται σε κάποιο κέντρο περίθαλψης είτε μάλιστα επειδή ενδεχομένως κάποιος ορνιθολόγος παρακολουθεί κάθε είδος, αλλά και για διάφορους άλλους λόγους.

Όταν ο βουβοκύκνος έφτασε στις εγκαταστάσεις της Δράσης, διαπιστώθηκε ο τραυματισμός του άτυχου ζώου στη ράχη ενώ βρέθηκαν και χτυπήματα από σκάγια πυροβόλου όπλου και στη σπλαχνική κοιλότητα.

Ο Γιώργος έχει επικοινωνήσει με την κτηνίατρο που παρακολουθεί την υγεία του κύκνου, σύμφωνα με την οποία ο κύκνος έχει μεγάλη όρεξη, τρώει κανονικά, δεν υπάρχουν τραύματα ή κάποιο σπάσιμο στα φτερά του, όμως ακόμα δεν είναι σίγουρο πως έχει διαφύγει τον κίνδυνο καθώς πολλές φορές ζώα που βιώνουν έντονο στρες είναι πολύ πιθανό να χάσουν τη ζωή τους λόγω αυτού του «κύματος» άγχους.

Πηγή φωτογραφίας: Δράση για την Άγρια Ζωή

Οι επόμενες κινήσεις ανησυχία

Σε αυτή τη φάση το μέλημα της Δράσης είναι να διεξάγουν έρευνα και να εντοπίσουν που βρισκόταν το ζώο όσο ζούσε στην Κροατία, δηλαδή αν βρισκόταν σε κάποια δομή και λοιπά.
Παράλληλα βασικό μέλημα είναι να παρασχεθεί κάθε δυνατή φροντίδα στο ζώο ώστε να ξεπεράσει κάθε είδους κίνδυνο τον οποίο ενδεχομένως διατρέχει μέχρι και σήμερα, ενώ όπως σχολιάζει ο Γιώργος, είναι πιθανό να αφεθεί στην φύση ακόμα και σε Ελληνικά χωρικά ύδατα.

Καθεστώς προστασίας σε Ελλάδα και Ευρώπη

Σημειώνεται ότι η προστασία του βουβόκυκνου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη χαρακτηρίζεται ως «χαλαρή» καθώς περιλαμβάνεται στους καταλόγους ορισμένων μόνο συμβάσεων και νόμων, ενώ παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι διανύουμε την κυνηγετική περίοδο η οποία ολοκληρώνεται στις 29/2 και δυστυχώς οι κύκνοι αποτελούν συχνά θήραμα στην Ελλάδα.

Μπορείς να διαβάσεις:

Δημοτική Αστυνομία: Βγήκε η προκήρυξη για 1.213 προσλήψεις μόνιμων αστυνομικών

Post a Comment