Back
Σφαγή του Οικονομείου

Την Κυριακή 21/01 η Αγ. Τριάδα τιμά τη μνήμη των θυμάτων της σφαγής του Οικονομείου

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους σφαγιασθέντες του Οικονομείου, διοργανώνει την Κυριακή 21/01 ο Σύλλογος Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγ. Τριάδας.

Εκατόν έντεκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Σφαγή του Οικονομείου και ο Σύλλογος Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγ. Τριάδας τιμά τη μνήμη των θυμάτων της σφαγής, που αποτέλεσε την αφετηρία των γεγονότων που κορυφώθηκαν με την εγκατάλειψη των πατρογονικών εστιών των Θρακιωτών το 1922.

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 09:00, η Αγία Τριάδα θυμάται την «αφετηρία» της Γενοκτονίας και τιμά τα θύματα της Σφαγής με το καθιερωμένο μνημόσυνο, που θα πραγματοποιηθεί στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Ακτής Θερμαϊκού.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Προσφύγων στην παραλία της Αγίας Τριάδας και στη συνέχεια δεξίωση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού.

Για συμμετοχή στην κατάθεση στεφάνων επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο του Δ.Σ, στο 6944443288.

Σφαγή του Οικονομείου

Η «αφετηρία» της Γενοκτονίας

Το ημερολόγιο έγραφε Σάββατο 25 Ιανουαρίου 1913, μια ημερομηνία-ορόσημο στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν και αφορούν τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής. Οι κάτοικοι του Οικονομείου (ή Κονομιού – τουρκικά: Kumburgaz), του ελληνικού χωριού στις ακτές της Προποντίδας στην ανατολική Θράκη, είναι οι πρώτοι που έβαλαν επίσημα το όνομά τους στον μαύρο κατάλογο των θυμάτων της Γενοκτονίας.

Στη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου το χωριό καταλήφθηκε από τους Βούλγαρους. «Πολλές οικογένειες ατιμώθηκαν και δολοφονήθηκαν», αναφέρεται στη διδακτορική διατριβή του Δημήτρη Τσιανικλίδη με θέμα «Η Μητρόπολις και ο Ελληνισμός Σηλυβρίας». Εκείνη την ημέρα του Ιανουαρίου του 1913 στο πλαίσιο του πολέμου Βουλγαρίας-Τουρκίας «εγένοντο εις το χωρίον τούτο σκηναί πρωτοφανείς και πρωτάκουστοι, οφειλόμενοι ουχί πλέον εις άτακτα στίφη, αλλ’ εις την επίσημον κυβέρνησιν» σημειώνεται στη Μαύρη Βίβλο Διωγμών και Μαρτυριών του εν Τουρκία Ελληνισμού (1914-1918).

Σφαγή του Οικονομείου

Πηγή: Greek Genocide Resource Center

Περίπου 500 στρατιώτες που είχαν αποβιβαστεί τον Δεκέμβριο του 1912 από το τουρκικό πολεμικό «Ιδζάλ» περικύκλωσαν το Οικονομείο, στο οποίο ζούσαν 80-90 ελληνικές οικογένειες. Οι αξιωματικοί ζήτησαν από τον ιερέα, τον δάσκαλο και τους δημογέροντες να συγκεντρώσουν μέσα σε μισή ώρα όλους τους άνδρες από 15 ετών και πάνω. Όσοι κατάλαβαν τι πρόκειται να συμβεί προσπάθησαν να κρυφτούν, ανάμεσά τους και ο παπα-Νεόφυτος ο οποίος ήταν ο πρώτος που εκτελέστηκε.

Κατά τη Μαύρη Βίβλο Διωγμών και Μαρτυριών του εν Τουρκία Ελληνισμού (1914-1918) συγκεντρώθηκαν 140 έφηβοι και άνδρες οι οποίοι ανά 20 παραδόθηκαν στους Τούρκους στρατιώτες. Όλοι εκτελέστηκαν στην παραλία. Ο Δημήτρης Τσιανικλίδης στη διατριβή του αναφέρει ότι εκτελέστηκαν 96 άτομα. Μετά τη σφαγή του ανδρικού πληθυσμού οι Τούρκοι λεηλάτησαν τα σπίτια, βίασαν γυναίκες, απήγαγαν μικρά παιδιά και στο τέλος έβαλαν φωτιά κι έκαψαν το χωριό. Όσοι κατάφεραν να επιζήσουν αναζήτησαν καταφύγιο στα γύρω χωριά, κυρίως στους Επιβάτες και στη Σηλυβρία. Έπειτα από λίγο, με ενέργειες των πατριαρχείων, επέστρεψαν στο Οικονομείο. Το 1914 η νεοτουρκική πολιτική του εκτοπισμού των χριστιανικών πληθυσμών ανάγκασαν πολλούς να καταφύγουν σε άλλες περιοχές.

«Οι βίαιες απελάσεις και εκδιώξεις από την περιοχή της ανατολικής Θράκης άρχισαν την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1913. Οι επιθέσεις εναντίον του ντόπιου χριστιανικού πληθυσμού συνεχίστηκαν όλον το χρόνο, όμως μετά τον Μάρτιο του 1914 άρχισαν να παίρνουν πιο συστηματική μορφή», γράφει ο Τούρκος ακαδημαϊκός Τανέρ Ακτσάμ. Κύρια χαρακτηριστικά των εφαρμοζόμενων πολιτικών ήταν οι επιθέσεις σε ελληνικά χωριά από τις μονάδες της Ειδικής Οργάνωσης, οι δολοφονίες αμάχων και το κλίμα τρομοκρατίας, η στρατολόγηση του ανδρικού πληθυσμού και η κατάσχεση ελληνικών ιδιοκτησιών.

Το Οικονομείο εγκαταλείφθηκε οριστικά από τους Έλληνες τον Οκτώβριο του 1922. Η Αγία Τριάδα, μια κωμόπολη 25 χλμ. ανατολικά της Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε το 1925 από πρόσφυγες των χωριών Εξάστερο και Οικονομείο της ανατολικής Θράκης, και Ποντοηράκλεια της Μικράς Ασίας.

Βιβλιογραφία
Η Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης θυμάται τη σφαγή του Οικονομείου, την αφετηρία της Γενοκτονίας
Μπορείς να διαβάσεις:

«Έφυγε» η τελευταία Επιβατιανή Μαρία Γιουβανάκου σε ηλικία 103 ετών

Post a Comment