Back
Οδοί Περαία

Τη μετονομασία 8 οδών της Περαίας προτείνει το Τοπικό Συμβούλιο

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Οχτώ οδοί της Περαίας προτείνει να μετονομαστούν το Τοπικό Συμβούλιο, μέσα από γνωμοδότηση που συζητήθηκε στην τελευταία τακτική συνεδρίαση.

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκε κατά την τακτική συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Περαίας, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου ήταν αυτό της μετονομασίας ορισμένων οδών στην Περαία, μία εισήγηση που συνέταξε ο πρώην Δήμαρχος και νυν Τοπικός Σύμβουλος Περαίας, Αντώνης Ματζάρης ενώ την έθεσε υπόψη του Τοπικού Συμβουλίου ο πρόεδρός του, Βάιος Μακεδόνης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση, όπως αυτή αναρτήθηκε στη Διαύγεια, «ζητά να αλλάξουν ονόματα σε οδούς και πλατείες για να πληρούν με την ιστορία, την προσφυγική προέλευση και τους τόπους καταγωγής των κατοίκων της Περαίας. Επίσης πρέπει να υπάρχει μία αλληλουχία ονομάτων (Μυθολογικής, ιστορικής, πνευματικής, πολιτιστικής) κοινής σύνδεσης ώστε να βοηθάει κάποιον να βρει την οδό που ψάχνει».

Ποιες είναι οι 8 οδοί

1. Οδός Λήμνου

Η οδός Λήμνου είναι κάθετη της Ξενίου Διός. Στη γνωμοδότηση του Συμβουλίου προτείνεται να μετονομαστεί σε οδός Άννης Κομνηνής. Η Άννα Κομνηνή (1 Δεκεμβρίου 1083 – 1153) ήταν Βυζαντινή πριγκίπισσα, ιστορικός και γιατρός, πρωτότοκη του Βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου Α’ Κομνηνού και της αυτοκράτειρας Ειρήνης Δούκαινας. Η Άννα Κομνηνή θεωρείται η πρώτη γυναίκα ιστορικός. Όταν το 1118 πέθανε ο πατέρας της, οργάνωσε συνωμοσία κατά του νόμιμου διάδοχου, του αδελφού της Ιωάννη, η οποία απέτυχε εξαιτίας της άρνησης του συζύγου της, Νικηφόρου Βρυέννιου, να πάρει μέρος σε αυτήν.

2. Οδός Ομήρου

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο οδοί στην Περαία με το ίδιο όνομα. Η μία Οδός Ομήρου ενώνει την Οδό Φιλίππου με την Οδό Ξενίου Διός, ενώ η δεύτερη είναι κάθετη με την Οδό Δημοκρατίας. Το Τοπικό Συμβούλιο, προτείνει να παραμείνει «Οδός Ομήρου» μόνο εκείνη που ενώνει τη Φιλίππου με τη Ξενίου Διός.

3. Οδός Ρωμανού (του Μελωδού)

Στην εισήγηση αναφέρεται ότι πρέπει να γίνεται σαφές ότι η ονομασία της Οδού είναι «Ρωμανού του Μελωδού» και όχι σκέτο «Ρωμανού». Η αναφορά “Οδός Ρωμανού” εμφανίζεται κυρίως στους χάρτες της Google. Σκοπός είναι να αποφευχθεί η παρεξήγηση του προσώπου, μπερδεύοντας τον Ρωμανό τον Μελωδό με τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ρωμανό.

4. Οδός Μήδειας

Η Οδός Μήδειας προτάθηκε να μετονομαστεί σε Οδός Άλκηστης. Ο λόγος που προτάθηκε η μετονομασία αυτή είναι διότι στην λαϊκή συνείδηση η Μήδεια έχει συνδεθεί με το έγκλημα της παιδοκτονίας ενώ αντίθετα η Άλκηστης κατά την Ελληνική Μυθολογία, ήταν τόσο αφοσιωμένη στον σύζυγό της, Άδμητο, που προσφέρθηκε να καταδικαστεί εκείνη σε θάνατο αντί για εκείνον.

5. Το πάρκο των παιδικών χαρών επί της Φιλίππου

Το πάρκο με τις παιδικές χαρές επί της Οδού Φιλίππου προτείνεται να ονομαστεί σε Ηλύσιον Πεδίον. Κατά την Ελληνική Μυθολογία, τα Ηλύσια Πεδία αποτελούσαν τμήμα του Άδη. Ήταν ο τελικός προορισμός της ψυχής των ηρώων και των ενάρετων. Ενώ τα Τάρταρα ήταν τόπος τιμωρίας, τα Ηλύσια Πεδία ήταν παραδείσιος τόπος με ολάνθιστα λιβάδια, όπου επικρατούσε αιώνια άνοιξη και οι πηγές της Λήθης ανάβλυζαν νέκταρ που έκανε τους νεκρούς να λησμονούν όλα τα γήινα δάκρυα και τις κακουχίες.

6. Οδός Ειρήνης

Αυτή τη στιγμή, εκτός από την Περαία υπάρχουν και ακόμα δύο σημεία στον Δήμο Θερμαϊκού με την ονομασία «Οδός Ειρήνης». Η μία είναι κάθετη της Οδού Ολυμπιάδος, η οποία προεκτείνεται στον δρόμο Νέας Μηχανιώνας – Αγγελοχωρίου. Το δεύτερο σημείο με όνομα «Οδός Ειρήνης» βρίσκεται στο 7ο χιλιόμετρο Επανομής – Ηράκλειας.

7. Οδός Π. Μπακογιάννη

Η Οδός Παύλου Μπακογιάννη προτείνεται να μετονομαστεί σε οδό Διδασκάλου Παναγιωτάκη. Όπως αναφέρεται στην εισήγηση στο σπίτι αυτού του δάσκαλου, που βρισκότανε στον αρ.1 της οδού πηγαίνανε τα παιδιά για έξη μέρες την εβδομάδα σχολείο μέχρι το 1928 που έγινε το κτίριο του Δημοτικού σχολείου, και την Κυριακή, όπου λειτουργούσε σαν εκκλησία έως το 1926, οπότε κτίστηκε η εκκλησία. Ο αείμνηστος Παύλος Μπακογιάννης δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την ιστορία της Περαίας. Αντίθετα με τον δ. Παναγιωτάκη στον οποίο οι Περαιώτες έχουν και μια διαχρονική ενοχή. Στην κατοχή τον άφησαν να πεθάνει από την πείνα.

8. Η Μεταμορφώσεως (ΔΑΚ Περαίας – Ραντάρ)

Η κοινοτική οδός που συνδέει το γήπεδο της Περαίας με το ραντάρ σε οδό Γιάννη Σειραδάκη. Με πρόταση του αείμνηστου καθηγητή της αστρονομίας Γιάννη Σειραδάκη ονομάσαμε το λόφο της Περαίας σε λόφο Ανδρομέδας (αντί της τούρκικης ονομασίας Χατζήμπαλη) γιατί μεσουρανεί πάνω από την Περαία ο αστερισμός της Ανδρομέδας. Το λόφο Πισσαλίδη σε λόφο Πήγασου (αντί της τούρκικης ονομασίας Μπακλαβάς) και το λόφο του 1ου Γυμνασίου σε λόφο Περσέα όπως υπάρχει ο μυθολογικός κύκλος του Περσέα στον ουράνιο θόλο.

Διαβάστε ολόκληρη την αναφορά στο πρόσωπο του κ. Σειραδάκη εδώ.

Τι προβλέπει η διαδικασία

Η μετονομασία επιτρέπεται για εξαιρετικούς λόγους. Για παράδειγμα, λόγο μετονομασίας θα μπορούσε να συνιστά η ύπαρξη οδού στον ίδιο δήμο, ή σε πολύ κοντινή απόσταση σε όμορο δήμο, με το ίδιο όνομα, ή οδού με δυσπρόφερτο ή κατά κρίση ακατάλληλο όνομα, κ.τ.λ.

Συνεπώς, η επίκληση «εξαιρετικών λόγων» πρέπει να αιτιολογείται σαφώς, ειδικώς και επαρκώς στο πρακτικό της απόφασης ή να προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου.

Επισημαίνεται ότι, πρόκειται για αρμοδιότητα που πρέπει να εφαρμόζεται με φειδώ, δεδομένων των επιπτώσεων που συνεπάγεται η αλλαγή ονομασίας τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών όσο και στην προσαρμογή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στα νέα δεδομένα.

Η ονομασία ή μετονομασία οδών, πλατειών ή συνοικιών γίνεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ενώ επιπλέον της εισήγησης του συμβουλίου της κοινότητας, όπου απαιτείται, συστατικό στοιχείο λήψης της τελικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου αποτελεί η σύμφωνη γνώμη ειδικής επιτροπής.

Μπορείς να διαβάσεις:

Πόσο θα κοστίσει το τραπέζι της Σαρακοστής στον Δ. Θερμαϊκού; (Ρεπορτάζ)

Post a Comment