Back
Λιβάνιος

Θ. Λιβάνιος για παιδικούς σταθμούς: «Έβρεχε χρήματα και ο Δήμος Θερμαϊκού δεν υπέβαλλε αίτηση»

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Οι διαχρονικές παραλήψεις των διοικήσεων του Δ. Θερμαϊκού και η υποχρηματοδότηση των δομών της προσχολικής ηλικίας έγιναν θέμα στη Βουλή – Ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, κατονόμασε τον Δ. Θερμαϊκού ως υπεύθυνο για το ορατό λουκέτο των 3 δημόσιων παιδικών σταθμών – Διαβεβαιώνει για την απρόσκοπτη λειτουργία τους ο Δήμαρχος, Θ. Τζέκος.

Στον Δήμο Θερμαϊκού υπάρχουν μόλις 4 δημόσιοι παιδικοί σταθμοί, ενώ η παρουσία βρεφονηπιακών σταθμών στην περιοχή είναι μηδενική. Το ζήτημα του λουκέτου των 3 παιδικών σταθμών πήρε μεγάλες διαστάσεις. Ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής πως δεν θα δοθούν άλλες παρατάσεις για τη συμμόρφωσή τους στον νέο νόμο. Παρά τις εξαγγελίες του Αν. Υπουργού και τη λήξη της προθεσμίας, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού με έγγραφο διαβεβαίωσε τους εν λόγω παιδικούς σταθμούς για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Ορατό το λουκέτο 3 παιδικών σταθμών – Έληξε η προθεσμία  

Από τους 4 παιδικούς σταθμούς υπάρχει κίνδυνος να μην λειτουργήσουν κατά την επόμενη σχολική περίοδο οι 3, εξαιτίας της μη συμμόρφωσης τους στον νέο νόμο. Τα προβλήματα έγκεινται στην έλλειψη πυρασφάλειας των κτηρίων αλλά και στη λήξη των μισθωτηρίων. Μετά το πέρας της λήξης της προθεσμίας που ήταν 31/3 το λουκέτο των 3 παιδικών σταθμών είναι πλέον ορατό.

Να σημειωθεί, πως με το Προεδρικό Διάταγμα 99 του 2017 καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την χορήγηση άδειας, ίδρυσης και λειτουργίας των παιδικών σταθμών, για το οποίο δόθηκε πενταετή περίοδος προσαρμογής.

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: «Δεν μπορούμε συνεχώς να δίνουμε παρατάσεις»  

Στο πρώτο κομμάτι της ομιλίας του ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος στάθηκε στην ολιγωρία του Δ. Θερμαϊκού να υποβάλλει αίτηση χρηματοδότησης όταν περίπου 1000 παιδικοί σταθμοί άλλων δήμων είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα επιχορηγήσεων.

Για την προσαρμογή των παιδικών σταθμών στις νέες προδιαγραφές, το 2017 κατόπιν αιτημάτων των Δήμων, η τότε κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) δημιούργησε πρόγραμμα επιχορήγησης 95εκ ευρώ. Από την χρηματοδότηση μάλιστα αναλώθηκε το 60% από τους Δήμους της χώρας, σύμφωνα με τον Αν. Υπουργό.

«Έβρεχε χρήματα και πολλοί Δήμοι χρηματοδοτήθηκαν, αλλά ο Δήμος Θερμαϊκού δεν υπέβαλλε αίτημα», τόνισε ο Αν. Υπουργός από το βήμα της Βουλής.

Όπως ανέφερε ο Θ. Λιβάνιος, το 2018-19 το πρόγραμμα «Φιλόδημος 1» μετατράπηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με αυξημένη χρηματοδότηση. Παρά την παράταση ακόμα και τότε ο Δήμος Θερμαϊκού δεν υπέβαλλε αίτηση για την χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών του.

«Εάν ο εκάστοτε Δήμος δεν ιεραρχεί τις ανάγκες του, δεν μπορούμε ειδικά για τους παιδικούς σταθμούς να δίνουμε συνεχώς παρατάσεις χωρίς νόημα», τόνισε κατηγορηματικά και συμπλήρωσε «λυπάμαι αλλά σε θέματα ασφάλειας των παιδιών δεν μπορεί να δοθεί καμία παράταση για πυρασφάλεια».

«Η μετεγκατάσταση των παιδικών σταθμών είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι της κεντρικής κυβέρνησης»

Ο Θ. Λιβάνιος προέτρεψε τη νέα διοίκηση του Δ. Θερμαϊκού να απευθυνθεί σε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και να υποβάλλει αίτημα για δημιουργία παιδικού σταθμού, το οποίο θα εξεταστεί με μεγάλη προσοχή.

«Αν μας φέρει μία χρηματοδότηση ο Δ. Θερμαϊκού για έναν νέο βρεφονηπιακό σταθμό θα το δούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πιστεύω στον δημόσιο χαρακτήρα τέτοιων δομών. Σκοπός είναι η εξυπηρέτηση των νέων γονιών αλλά και εργαζόμενων μητέρων», επεσήμανε.

Καταληκτικά ανέφερε πως «όταν συζητάμε για το δημογραφικό και την υπογεννητικότητα οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί είναι αναγκαία εργαλεία για να δώσουμε ένα κίνητρο στις νέες γυναίκες να κάνουν την οικογένειά τους».

Με έγγραφο διαβεβαίωσε ο Θ. Τζέκος τους παιδικούς σταθμούς για τη λειτουργία τους

Με έγγραφο ο δήμαρχος Θερμαϊκού Θ. Τζέκος ενημέρωσε τους εν λόγω παιδικούς σταθμούς ότι συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία τους, παρά τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών από την Βουλή.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Θερμαϊκού διαβεβαίωσε πως οι εγγραφές για την επόμενη σχολική χρονιά θα γίνουν κανονικά και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν βγει οι ζητούμενες άδειες λειτουργίας των 3 παιδικών σταθμών στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

Αυτό, ωστόσο, που δεν έχει προκύψει από το ρεπορτάζ είναι αν το Υπουργείο Εσωτερικών έχει απαντήσει θετικά ή αρνητικά στο αίτημα παράτασης της προθεσμίας του Δ. Θερμαϊκού προς την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Γ. Δελής: «25.000 θέσεις σε παιδικούς σταθμούς για 180.000 βρέφη»

Τη μεγάλη αγωνία των γονέων που κινδυνεύουν να μείνουν τα παιδιά τους χωρίς παιδικό σταθμό, μετέφερε με ερώτηση του στην Βουλή, ο βουλευτής του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Δελής.

Ζήτησε από τον υπουργό μία διαβεβαίωση για προσωρινή μεταστέγαση των τριών παιδικών σταθμών καθώς και ένα πρόγραμμα για την ίδρυση καινούριων κρατικών παιδικών σταθμών στην περιοχή. «Να υπάρξει ένα σχέδιο για την ίδρυση καινούργιων δημοτικών παιδικών σταθμών, με το απαραίτητο, νόμιμο προσωπικό, που θα είναι αντάξιοι του ονόματός τους ώστε να επιτελείτε εκεί το παιδαγωγικό έργο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδιαίτερη φροντίδα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, σε αντίθεση με τους δημόσιους. «Για 180.000 βρέφη της χώρας υπάρχουν μόνο 25.000 θέσεις σε παιδικούς σταθμούς, καλύπτοντας το 14% των αναγκών», ανέφερε επισημαίνοντας τα διαχρονικά προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης.

Παρά τις εξελίξεις στην Βουλή η υπόθεση δεν φαίνεται να έχει τελειώσει, με το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Δήμο Θερμαϊκού να καλούνται να βρουν άμεση λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει πολλές οικογένειες του Δήμου.

Μπορείς να διαβάσεις:

Χωρίς φρένα το ράλι στην τιμή της βενζίνης (ΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Post a Comment