Back
Θ. Καράογλου

Θ. Καράογλου: «Όρος ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής η ριζική αναμόρφωση του κώδικα φορολογικής διαδικασίας»

Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Όρο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής χαρακτήρισε ο Θεόδωρος Καράογλου, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, τη ριζική αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, που προωθεί το σχετικό Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ανοίγοντας τις εργασίες της Διαρκούς Επιτροπής, με την ιδιότητα του εισηγητή της νομοθετικής πρωτοβουλίας, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι θεσπιζόμενες διατάξεις προχωρούν στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα, στόχοι που υπηρετούνται, όπως είπε, μέσα από τη ψηφιοποίηση της φορολογικής διαδικασίας, την καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, την εμπέδωση της διαφάνειας και φυσικά τη μείωση της γραφειοκρατίας.

«Αξιοποιώντας τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία που διαθέτουμε, εξοικονομούμε πολύτιμο χρόνο και πόρους για πολίτες και υπηρεσίες, αφού από εδώ και στο εξής η φορολογική διοίκηση θα επικοινωνεί με τον φορολογούμενο ψηφιακά, γρήγορα, απλοποιημένα, με ασφάλεια και αποδοτικότερα» τόνισε. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι με το Σχέδιο Νόμου ενισχύεται η σχέση εμπιστοσύνης της φορολογικής διοίκησης με το κοινωνικό σύνολο, επιβεβαιώνοντας την κυβερνητική προσήλωση στη στρατηγική επιλογή να αλλάξει προς το καλύτερο η καθημερινότητα των πολιτών και σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές τους με τις οικονομικές και φορολογικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον κ. Καράογλου η επικαιροποίηση και απλούστευση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας προστατεύει τον φορολογούμενο και διασφαλίζει τα συμφέροντα του δημοσίου, βάζοντας τέλος σε προστριβές, αμφισβητήσεις και δικαστικές διαμάχες μεταξύ φορολογουμένων και εφορίας.

Αναφορικά με τις καινοτομίες που προωθεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ξεχωρίζει η αυτόματη προσυμπλήρωση και οριστικοποίηση από την ΑΑΔΕ της φορολογικής δήλωσης για περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενους, τα εισοδήματα των οποίων προέρχονται αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις. Επίσης, η κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης βιβλίων για όσους τηρούν βιβλία με βάση το απλογραφικό λογιστικό σύστημα που αφορά κυρίως επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, η ψηφιοποίηση της επικοινωνίας εφορίας-φορολογουμένων, η ταχύτερη έκδοση φορολογικής ενημερότητας, η καθιέρωση συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου για τους φορολογικούς ελέγχους, η θέσπιση του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου και η κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού φόρου σε διάστημα πενταετίας που προβλέπεται για την παραγραφή.

Περαιτέρω, δεδομένου ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι σύμμαχος της κοινωνικής  συνοχής, η Κυβέρνηση προχωρά και στην αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων, παρέχοντας άλλη μια ευκαιρία σε χιλιάδες φορολογούμενους να τις ενεργοποιήσουν εκ νέου υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίνει το παράδειγμα ώστε η επίλυση των διαφορών να γίνεται πολύ γρηγορότερα. Αυτό είναι, άλλωστε, το αίτημα της κοινωνίας. Την ακούμε, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της, προσφέρουμε λύσεις προς όφελος των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου στον επίλογο της ομιλία του.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μπορείς να διαβάσεις:

Εργασίες κοπής πρασίνου στην ΕΟ Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών

Post a Comment