Back
Έργα

Τα έργα – ανοιχτοί λογαριασμοί της διοίκησης Τσαμασλή

Διάρκεια ανάγνωσης: 6 λεπτά

Εδώ και δεκαετίες στον Δ. Θερμαϊκού όσα μεγαλόπνοα έργα υποδομών, μεταφορών ή αστικών παρεμβάσεων έχουν εξαγγελθεί, στο τέλος συνήθως…εκτροχιάζονται – Μια ακτινογραφία των «ανοιχτών λογαριασμών» της τοπικής αυτοδιοίκησης του δήμου μας που παραμένουν…ανεξόφλητοι.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ως δημοσιογραφικό μέσο καταγράψαμε δεκάδες φορές ομιλίες, δεσμεύσεις, εξαγγελίες και φιλόδοξα προγράμματα ανασυγκρότησης, προερχόμενα από τα χείλη τόσο του εν ενεργεία, όσο και των υποψήφιων δημάρχων.

Σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες, ένα μπαράζ σημαντικών αστικών αναπλάσεων και έργων υποδομής, που τέθηκε σε “λειτουργία” επί της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αναμένεται τα επόμενα χρόνια να διαμορφώσει το «νέο πρόσωπο του δήμου μας».

Ανάμεσα σε αυτά προφανώς ξεχωρίζουν η έναρξη των εργασιών εντός του 2024, του Thess Intec, η δημιουργία τουριστικού χωριού στην Αγία Τριάδα, η ασφαλτόστρωση – κρασπέδωση 180 δρόμων σε ολόκληρο τον δήμο και άλλα οδικά projects, έργα που σχετίζονται με κτηριακές (π.χ. Συντήρηση και Επισκευή Σχολικών μονάδων) και τουριστικές (π.χ. Μαρίνα Ν. Μηχανιώνας) υποδομές, με αναπλάσεις και βέβαια την κατασκευή του Φωτοβολταϊκού Πάρκου.

Κάποια από τα παραπάνω χάθηκαν στον κυκεώνα των μελετών, των εγκρίσεων και των χρηματοδοτήσεων που δεν προχώρησαν και κάποια άλλα έμειναν πίσω εξαιτίας παλινωδιών. Που βρίσκονται σήμερα τα μεγαλόπνοα έργα του δήμου Θερμαϊκού;

Τα 6+1 έργα «πνοής»:

1. THESS INTEC

Ανάμεσα στα projects που “φιλοδοξούν” να αλλάξουν την εικόνα της πόλης της Περαίας, τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών, πρωταγωνιστεί φυσικά το έργο του Thess INTEC.

Έργα

Απόσπασμα από την εφημερίδα της παράταξης Θερμαγικός

Η κατασκευή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς προβλέπεται σε μια έκταση 761 στρεμμάτων και φιλοδοξεί να αλλάξει άρδην την εικόνα της περιοχής, καθώς θα απασχολούνται σε αυτό χιλιάδες εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης σε δυναμικές επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και «βραχίονες» ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα αναγράφονται στην εφημερίδα που εξέδωσε η παράταξη του τέως δημάρχου προεκλογικά: «Ο Δ. Θερμαϊκού θα συμμετέχει με μετοχικό κεφάλαιο και ο Δήμαρχος θα αποτελεί μέλος του Δ.Σ. του Thess INTEC. Με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που περιμένουμε τις προσεχείς ημέρες ξεκινάνε άμεσα και οι εργασίες».

Και παρόλο που τον προηγούμενο μήνα εγκαινιάστηκαν παρουσία του προέδρου του Thess INTEC, Νίκου Ευθυμιάδη, οι εργασίες κατεδάφισης των 27 κτισμάτων τα οποία παρέμεναν στην περιοχή και με τις οποίες θα άνοιγε ο δρόμος για την έναρξη της οικοδόμησης, το έργο δεν έχει ζωντανέψει.

2. ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ

Έργα

Απόσπασμα από την εφημερίδα της παράταξης Θερμαγικός

Το έργο των νέων κυκλικών κόμβων στην Επαρχιακή Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μηχανιώνας θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα οδικά έργα που εξήγγειλε η παρελθούσα δημοτική αρχή. Μια σύμβαση 1.6 εκατ. ευρώ, που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2021 και προέβλεπε την κατασκευή τριών (3) ισόπεδων κυκλικών κόμβων, η οποία όμως δεν ξεκίνησε ποτέ.

Ως «ιστορικό» για τον δήμο μας είχε χαρακτηρίσει ο τέως Δήμαρχος Θερμαϊκού και το έργο των Ασφαλτοστρώσεων – Κρασπεδώσεων 180 δρόμων, με την εγγύηση ότι «παρόμοιο πρόγραμμα σε μια χρονιά δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία όλου του Δήμου». Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 5.766.000€, χρηματοδοτούμενο από ιδίους πόρους, που ωστόσο μέχρι στιγμής παραμένει στα «σπάργανα».

Ένα από τα σημαντικότερα έργα για το οδικό δίκτυο του δήμου, που μάλιστα πολυδιαφημίστηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αποτελεί και η περίφημη Περιφερειακή οδός της Επανομής. Ένα ακόμα παράδειγμα προς αποφυγή για τα μελλοντικά οδικά έργα. Η κατασκευή του περιφερειακού της Επανομής ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2023, ωστόσο, οι ελλιπείς μελέτες και τα προβλήματα χρηματοδότησης έβαλαν πολύ σύντομα “ταφόπλακα” στις εργασίες και έτσι ένα ακόμα ημιτελές έργο στοιχειώνει την Επανομή.

Μεγάλες καθυστερήσεις και “πίσω-μπρος” εντοπίζονται και στο έργο για τη βελτίωση υφιστάμενου αγροτικού δικτύου, με την «Ασφαλτόστρωση – χαλικόστρωση 53 χλμ Αγροτικών Δρόμων». Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.888.640€, που αφορά 53 χλμ κύριων αγροτικών αρτηριών, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δ. Θερμαϊκού.

3. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ

Η δημόσια συζήτηση για το μέλλον και την αξιοποίηση του Κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, κρατάει δεκαετίες. Τελικά, με απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, επικράτησε η δημιουργία ενός τουριστικού χωριού στη λογική του «Ελληνικού». Βάσει του Προεδρικού Διατάγματος που υπεγράφη, στην έκταση “φιλέτο” των 123 στρεμμάτων το σχέδιο προέβλεπε ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων, σχολικές και γηπεδικές εγκαταστάσεις (μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου), διαδρόμους ποδηλατοκίνησης, καθώς και χώρους εστίασης και αναψυχής. Οι εξελίξεις για την πρόοδο του τουριστικού χωριού, ωστόσο, παραμένουν άγνωστες.

4. ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ

Πολλά χρόνια τώρα ο κόσμος του δήμου Θερμαϊκού γίνεται μάρτυρας εξαγγελιών και φιλόδοξων σχεδίων ότι «οι υπηρεσίες του δήμου -όπως η ΔΕΥΑΘ- ανεξαρτητοποιούνται ενεργειακά». Το φιλόδοξο περιβαλλοντικό project του δήμου, με την κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάρκου, συνολικού προϋπολογισμού 4.961.298€, θα είχε άμεσο αντίκρισμα στην τσέπη των δημοτών με οικονομικές ελαφρύνσεις και θα αποτελούσε το «πρώτο βήμα του δήμου Θερμαϊκού προς την πράσινη ενέργεια».

Ενώ, σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες της προηγούμενης δημοτικής αρχής το έργο επρόκειτο να «παραδοθεί μέσα στους επόμενους μήνες». Το έργο, ωστόσο, δεν προχώρησε και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόοδος.

5. ΜΑΡΙΝΑ Ν. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ

Παρά το κακό παρελθόν του δήμου στην υλοποίηση μεγάλων έργων και υποδομών, με την παρουσία του Άδωνι Γεωργιάδη στη Νέα Μηχανιώνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα νέο φιλόδοξο project που ετοιμάζει στον δήμο Θερμαϊκού: τη δημιουργία Μαρίνας σκαφών αναψυχής και την επέκταση της ιχθυόσκαλας της Ν. Μηχανιώνας. Το έργο αυτό προέβλεπε την κατασκευή μιας υπερσύγχρονης Μαρίνας 330 θέσεων και «θα άλλαζε την εικόνα της ευρύτερης περιοχής, με τη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας». Δυο χρόνια μετά την επίσκεψη του υπουργού, το έργο παραμένει «παγωμένο».

6. ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ Ν. ΚΕΡΑΣΙΑ

Το έργο της δημιουργίας θεματικού πάρκου στη Νέα Κερασιά, που εξαγγέλθηκε προεκλογικά από την παρελθούσα δημοτική αρχή, φαίνεται να αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα των “προεκλογικών πυροτεχνημάτων” που χάθηκαν σε αστόχαστους σχεδιασμούς, αφού στην πραγματικότητα ποτέ δεν συντάχθηκε Τεχνική Μελέτη, δεν εξασφαλίστηκαν πόροι και δεν υπήρξε πρόβλεψη για την ένταξή του σε κάποιο πρόγραμμα επιχορήγησης.

7. ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΠΑΝΟΜΗΣ

Ανάμεσα στα έργα που εξαγγέλθηκαν την προηγούμενη περίοδο, αυτό που ξεχώρισε για τη Δ.Κ. της Επανομής, είναι η κατασκευή ενός νέου Γηπέδου, συνολικού προϋπολογισμού 590.000€. Από το 2021, το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ χωρίς καμία περαιτέρω εξέλιξη και όπως όλα δείχνουν οι κάτοικοι της Επανομής θα χρειαστεί να κάνουν υπομονή για να το απολαύσουν.

Αντί επιλόγου

Το 2024 μπορεί να είναι η χρονιά έναρξης υλοποίησης όλων αυτών των έργων ή άλλη μια χρονιά χαμένη σε αντιπαραθέσεις, συζητήσεις και όλες εκείνες τις διαδικασίες που μπορούν να συνεχίσουν να πατάνε «φρένο» στην πρόοδο.

Μπορείς να διαβάσεις:

Τα δημοτικά τέλη κύριο θέμα της 1ης συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής

Post a Comment