Back
Στράτος Τροκάνας

Στράτος Τροκάνας: Το όραμα για το Δ. Θερμαϊκού του 2028

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Η δημιουργία ενός λειτουργικού δήμου «που θα στηρίζεται στη διαφάνεια και την ενσυναίσθηση» αλλά και ο «μαρασμός» της «τεράστιας» δημοτικής περιουσίας είναι μερικοί μόνο λόγοι για τους οποίους ο Στράτος Τροκάνας αποφάσισε να συστρατευθεί με τον Θοδωρή Τζέκο, τον «άφθαρτο» νέο Δήμαρχο Θερμαϊκού, όπως θα τον χαρακτηρίσει.

Οι δημοσιογράφοι, Σοφία Πρώιου & Χριστίνα Στεφανίδου

Οι δημοσιογράφοι, Σοφία Πρώιου & Χριστίνα Στεφανίδου

Ο Στράτος Τροκάνας εκλέχθηκε για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος, συγκεντρώνοντας 244 σταυρούς στις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου 2023 και μιλά στο #ethermaikos για τις προκλήσεις και τους στόχους της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικό του προσωπικό όραμα για τον Δ. Θερμαϊκού του 2028.

Ποια είναι για εσάς η αρετή που πρέπει να χαρακτηρίζει τη νέα διοίκηση, ώστε να είναι και περισσότερο αποτελεσματική στη διαχείριση του δήμου;

Αρχικά πιστεύω πως η ομάδα μας διακατέχεται από πολλές αρετές, άλλωστε αρκεί μία και μόνο ματιά στη συνολική σύσταση του ψηφοδελτίου του συνδυασμού μας για να σας πείσει. Όμως βασική αρετή μας σαν διοίκηση, και μάλιστα σας το μεταφέρω με περηφάνια, είναι η εργατικότητα καθώς οι άνθρωποι στη διοίκηση πρέπει να είναι εργατικοί με κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία για να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις. Η εργατικότητα σε συνδυασμό με το ομαδικό πνεύμα και τη μεθοδική οργάνωση συνιστούν στοιχειά που μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και υπεύθυνης διοίκησης σε έναν τοπικό δήμο.

Ποιο είναι το «προσωπικό σας όραμα» για το δήμο Θερμαϊκού και τους κατοίκους του και πόσο έτοιμοι αισθάνεστε να αναλάβετε καθήκοντα;

Το προσωπικό μου όραμα είναι να δημιουργηθεί ένας Δήμος σύγχρονος, όμορφος, και λειτουργικός που θα στηρίζεται στη διαφάνεια ως προς τη διακυβέρνηση αλλά και με ενσυναίσθηση στις κοινωνικές ανάγκες του τόπου. Παράλληλα ο Δήμος μας θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα βιώσιμο τουριστικό περιβάλλον που θα ωφελήσει τόσο τους τουρίστες όσο και την τοπική κοινότητα.

Για όλα τα παραπάνω είμαστε εδώ έτοιμοι να παλέψουμε από την πρώτη κιόλας μέρα της θητείας μας όπως πρόσφατα δήλωσε και ο Δήμαρχος μας σε μια πρόσφατη συνέντευξη του. Μια δήλωση που αντιπροσωπεύει όλους όσους ανήκουν στην τωρινή διοίκηση: Εργατικότητα και υπευθυνότητα από την πρώτη μέρα!

Στόχοι και προκλήσεις για την επόμενη πενταετία. Τι θα αλλάξει προς το καλύτερο για τους κατοίκους της πόλης και ποιο «στοίχημα» θα θέλατε να κερδίσει η ομάδα του Συμμετέχω Θερμαϊκός ως δημοτική αρχή;

Στόχος μας εντός της πενταετίας να αλλάξει ριζικά εικόνα ο Δήμος, μας να δημιουργηθούν έργα υποδομής ώστε να γίνει η ζωή όλων των συνδημοτών μας πιο εύκολη δίνοντας προτεραιότητα στη βελτίωση της υποδομής, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών συστημάτων, των οδών και των υπηρεσιών. Επιθυμία όλων στο τέλος της πενταετίας να μιλούν τα έργα μας και όχι τα λόγια μας και αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε ως νέα διοίκηση.

Μπορείτε να μας πείτε μία εικόνα που την τελευταία τετραετία σας πληγώνει στο δήμο μας και δεσμεύεστε ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να την αλλάξετε;

Η εικόνα του Δήμο μας την τελευταία τετραετία και όχι μόνο, ήταν απογοητευτική. Προσωπικά ενοχλήθηκα όταν η τεράστια δημοτική περιουσία περιήλθε σε μαρασμό με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στα δημοτικά κτήρια όπως το Ακρωτήρι, το αναψυκτήριο στους Νέους Επιβάτες, το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδος και όχι μόνο. Υπάρχουν τέτοια κτήρια σε όλα σχεδόν τα δημοτικά διαμερίσματα.

Κτήρια ανεκμετάλλευτα που με σωστή στρατηγική και διαχείριση θα μπορούσαν να αποφέρουν θέσεις εργασίας και χρήματα στο ταμείο του δήμου μας γιατί πρόκειται για κτήρια που τα περισσότερα έχουν το πλεονέκτημα να βρίσκονται παραθαλάσσια. Δέσμευση μας λοιπόν, η αξιοποίηση όλων αυτών των κτηρίων και η συνεργασία με ιδιώτες για το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο η εικόνα των συνεδριάσεων ήταν ομολογουμένως παραμελημένη. Συχνά δημοτικοί σύμβουλοι δεν συμμετείχαν στις συνεδριάσεις ενώ το κοινό φάνηκε να απέχει εντελώς. Έχετε σκεφτεί πως θα μπορούσε να βελτιωθεί αυτή η εικόνα την επόμενη πενταετία;

Το “στοίχημα” που μπορεί να θέλει να κερδίσει η ομάδα του “Συμμετέχω Θερμαϊκός” ως δημοτική αρχή είναι η επίτευξη αυτών των στόχων με τρόπο που θα εξυπηρετεί το καλό της κοινότητας, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή των πολιτών και την ανανέωση του τόπου.

Θεωρώ πως η απαξίωση των δημοτικών συμβουλίων οφείλεται στο ότι η προηγούμενη διοίκηση δεν εμβάθυνε σε σοβαρά και ουσιαστικά ζητήματα προς συζήτηση αλλά αντίθετα αρκέστηκε μόνο στα θέματα της καθημερινότητας που και αυτά έμεναν άλυτα.

Η ενεργός και συμμετοχική διακυβέρνηση είναι ουσιώδης για την καλή λειτουργία της τοπικής διοίκησης, και η ενίσχυση της δημοκρατικής διαδικασίας σε τοπικό επίπεδο είναι σημαντική για τη σύγκλιση των απόψεων και των αναγκών της κοινότητας. Για αυτό άλλωστε η δική μας διοίκηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει σε βάθος πενταετίας πολλά φλέγοντα θέματα και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών και η δική σας βοήθεια με την αντικειμενική κάλυψη και προβολή των θεμάτων θα είναι αναγκαία, άλλωστε το έχουμε ξαναπεί ότι σ’ αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κάνεις.

Εμπιστευτήκατε την παράταξη Συμμετέχω Θερμαϊκός και τον κ. Τζέκο για την πρώτη σας συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τι αντιπροσωπεύει για εσάς αυτή η παράταξη και ο επικεφαλής της;

Η απάντηση εξάγεται με ευκολία καθώς η παράταξη που δημιουργήθηκε είναι μια νεοσύστατη ΙΔΕΑ που αντιπροσωπεύει το νέο, το άφθαρτο όπως ακριβώς και ο Δήμαρχος μας. Βρεθήκαμε 166 άτομα δουλέψαμε πραγματικά ο ένας για τον άλλον με γνώμονα πάντα το καλό του Δήμου μας, συνεργαστήκαμε και γίναμε ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ.

Τέλος, θα ήθελα να μου επιτραπεί να πω και δύο λόγια για τον Δήμαρχο μας. Πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο, επαγγελματικά αυτοδημιούργητο, οικογενειάρχη και με πολύ μεγάλη αγάπη, όρεξη και όραμα για τον τόπο μας. Έμπειρος με τα κοινά, ανιδιοτελής, ο Δήμαρχος μας θεωρώ πως έχει όλα τα εχέγγυα για να οδηγήσει τον τόπο μας με επιτυχία και ασφάλεια στην επόμενη μέρα όπου όπως προείπα θα μιλούν τα έργα μας και όχι τα λόγια μας.

Μπορείς να διαβάσεις:

Γαβριήλ Αθανασούλης: Το όραμα για το Δ. Θερμαϊκού του 2028

Post a Comment