Back

Στον «αέρα» δυο έργα πνοής στη Ν. Μηχανιώνα λόγω…δυσκολιών

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Θ. Τζέκος για αναξιοποίητα προγράμματα χρηματοδότησης έργων: «Χάθηκαν 2,5 εκ. ευρώ» | Δυσκολίες και ιδιαιτερότητες επικαλείται η αντιπολίτευση.

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού Θόδωρος Τζέκος κατά το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο άσκησε δριμεία κριτική στις προηγούμενες διοικήσεις αναφερόμενος στις κωλυσιεργίες που παρατηρήθηκαν στα έργα των αναπλάσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας (κτίριο ΔΙΑΣ) και του λιμανιού της Ν. Μηχανιώνας.

«Μέχρι τις 31/12/2023 δεν έγινε καμία ενέργεια. Χάθηκαν 2,5 εκ ευρώ για την ανάπλαση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και άλλα 200 χιλ ευρώ για την ανάπλαση του λιμανιού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το «χρονικό» των αποφάσεων για τα δύο έργα

Η ανάπλαση του Λιμανιού της Ν. Μηχανιώνας είναι ένα έργο το οποίο αν και είχε εγκριθεί κατά καιρούς από συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, αυτή δεν προχώρησε ποτέ μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με απόσπασμα από το πρακτικό της Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θερμαϊκού το 2021, αποφασίστηκε τότε ομόφωνα να αποδεχτεί την απόφαση ένταξης της Πράξης με τίτλο «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΤΗΣ Ν. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ» στην Ενωσιακή Προτεραιότητα 4, με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 183.161,64 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., η οποία θα συγχρηματοδοτούνταν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).

Ν. Μηχανιώνα

Η εν λόγω εγκεκριμένη πράξη αφορούσε μεταξύ άλλων:

– την αύξηση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας με τοποθέτηση πινακίδων.

– περιφράξεις στις τρεις πλευρές του αδιαμόρφωτου χώρου στάθμευσης δίπλα στην παιδική χαρά και το δημοτικό με σκοπό τον αποκλεισμό της εισόδου των οχημάτων στον παραλιακό πεζόδρομο.

– αύξηση της ασφάλειας και της απρόσκοπτης προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία κατά την έξοδό τους από τον χώρο στάθμευσης.

– προμήθεια παγκακιών και τσιμεντένιων ζαρντινιέρων, με σκοπό την αναβάθμιση του πεζόδρομου.

– προμήθεια κάδων απορριμμάτων: πλαστικών τροχήλατων κάδων χωρητικότητας 1.100 λίτρων

– προμήθεια κιβωτίων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού (Pillars) με ηλεκτρονικό σύστημα προπληρωμής για την εξυπηρέτηση των σκαφών.

«Μουσείο Φυσικής Ιστορίας»: Ένα έργο που έμεινε στα χαρτιά

Σύμφωνα με το πρακτικό της συνεδρίασης του 2018 το τότε Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα επί συνόλου παρόντων 21 την υποβολή από τον Δήμο πρότασης χρηματοδότησης της Πράξης με τίτλο «Κατασκευή Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Θάλασσας Δήμου Θερμαϊκού, στο κτίριο Δίας» για την ένταξή της στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, ο οποίος συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Ν. Μηχανιώνα

Η πράξη θα αποτελούνταν από 2 υποέργα:

Το πρώτο αφορούσε μελέτες εφαρμογής του έργου «Κατασκευή Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Θάλασσας Δήμου Θερμαϊκού, στο κτίριο ‘Δίας’» (που θα περιλάμβανε όλες τις κτιριολογικές μελέτες: αρχιτεκτονική, στατική, Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, κλπ), και μελέτες μουσείου (μουσιολογικές και μουσιογραφικές), προϋπολογισμού 409.432,48 €, που θα δημοπρατούνταν κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού.

Το δεύτερο την υλοποίηση του έργου, «Κατασκευή Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Θάλασσας Δήμου Θερμαϊκού, στο κτίριο ‘Δίας’», προϋπολογισμού 2.080.000,00 €, που θα δημοπρατούνταν κατόπιν ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία Δημοσίων Έργων.

Κ. Κούτουκας: «Δεν υπάρχει μελέτη – το κτήριο είναι ατακτοποίητο»

Δεχόμενος την κριτική της δημοτικής αρχής, στην δευτερολογία του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θερμαγικός» Κωνσταντίνος Κούτουκας, τόνισε πως αν και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι είχαν φύγει μετά την περίοδο των εκλογών μέχρι και την παράδοση των καθηκόντων, εκείνος ήταν εκεί για να υπηρετήσει τον Δήμο. «Υπηρετώντας τον Δήμο, υπηρετούσα εσάς και τη νέα σας διοίκηση. Έκανα πολλά περισσότερα από κάθε άλλον δημοτικό σύμβουλο», τόνισε.

Αναφορικά με τις απεντάξεις των δύο έργων τόνισε πως «Υπάρχουν ιδιαιτερότητες και δυσκολίες και η υπηρεσία δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει σε αυτές». Συμπληρώνοντας για το έργο του κτιρίου ΔΙΑΣ επεσήμανε πως «δεν υπάρχει μελέτη και το κτίριο είναι ατακτοποίητο».

Μπορείς να διαβάσεις:

Δ. Θερμαïκού: «Ρήμαζαν» σπίτια και καταστήματα από το 2016 – Δικογραφίες σε 4 άτομα

 

Post a Comment