Back
Επιχειρηματίες εστίασης

Στο ίδιο τραπέζι Δήμος και επιχειρηματίες εστίασης – Θέματα «επιβίωσης» έθεσαν οι μαγαζάτορες

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Σε κλίμα συνεννόησης και αμοιβαίας κατανόησης πραγματοποιήθηκε εχθές (29/01) το απόγευμα η συνάντηση του Δημάρχου Θερμαϊκού, με τους επιχειρηματίες εστίασης της περιοχής – Τα χρονίζοντα ζητήματα και τα αιτήματα “επιβίωσης” της ατμομηχανής του δήμου.

Τα προβλήματα του κλάδου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, έθεσαν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων Θερμαϊκού στη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τον Δήμαρχο Θερμαϊκού, Θεόδωρο Τζέκο, παρουσία των Αντιδημάρχων, Δημήτρη Γρουσουζάκου, Γαβριήλ Αθανασούλη, Φώτη Μπαξεβάνη, του Προέδρου της ΔΕΥΑΘ, Συμεών Γιαννακίδη, καθώς και του Εντεταλμένου Συμβούλου, Στράτου Τροκάνα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Golden Star City Resort, στην παραλία της Περαίας.

Τα αιτήματα – «Η εστίαση είναι η ατμομηχανή του δήμου και σε έναν συρμό η ατμομηχανή μπαίνει μπροστά»

Την «ατζέντα» της συζήτησης έθεσαν οι επιχειρηματίες με την πρόεδρο του Σωματείου, Λένα Παπία, να παίρνει πρώτη τον λόγο και αφού ευχήθηκε μια «καλή θητεία με σωστές προτεραιότητες» στη νέα δημοτική αρχή, “έθεσε στο τραπέζι” τους άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκε η συζήτηση:

 • Η διάβρωση της ακτής στο ίδιο θαλάσσιο μέτωπο
 • Η άμεση διευθέτηση των ρεμάτων και η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στο παραλιακό μέτωπο Περαίας – Αγ. Τριάδας
 • Η διαχείριση των απορριμμάτων των επιχειρήσεων (υπογειοποίηση κάδων – καφέ κάδοι – κομποστοποίηση)
 • Ο τακτικός καθαρισμός & καλλωπισμός του πρανούς της Ν. Μηχανιώνας
 • Ο καθαρισμός της παραλίας – πλαζ της Ν. Μηχανιώνας
 • Η αντικατάσταση παλαιών υδρομέτρων
 • Η αξιοποίηση υφιστάμενων και δημιουργία νέων παρκινγκ
 • Η βελτίωση της οδοσήμανσης
 • Η δημιουργία πλαισίου για την διέλευση των αυτοκινήτων κατοίκων στις πολυκατοικίες της παραλιακής από τον πεζοδρόμο της παραλίας
 • Η απαγόρευση διέλευσης φορτηγών για τις τροφοδοσίας των καταστημάτων στον πεζοδρόμο – τήρηση συγκεκριμένου πρωινού ωραρίου για τις τροφοδοσίες
 • Η εφαρμογή επαγγελματικού τιμολογίου για τα τιμολόγια ύδρευσης σε όλα τα καταστήματα εστίασης
 • Η δημιουργία info kiosque για τουρίστες
 • Η διευθέτηση των αδέσποτων

Η συνάντηση μεταξύ Δημάρχου και εκπροσώπων του Σωματείου Επισιτιστών ξεκίνησε με τους δεύτερους να επισημαίνουν αρχικά στον Θεόδωρο Τζέκο την ανάγκη για «καλή επικοινωνία», κάνοντας λόγο για ελλιπή ενημέρωση του Σωματείου σχετικά με την απόφαση αύξησης των Τελών Κοινόχρηστών Χώρων, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι μια απόφαση που και οι ίδιοι θεωρούν δίκαιη, εφιστώντας όμως παράλληλα την προσοχή της διοίκησης στη σημασία της ανταποδοτικότητας.

Η Πρόεδρος του Σωματείου, Λένα Παπία, στην πρωτολογία της, υπογράμμισε τη συνεισφορά των επισιτιστικών επαγγελμάτων στα οικονομικά του Δήμου, τονίζοντας: «Όλοι εμείς, καταστήματα εστίασης και ξενοδοχεία, αποτελούμε σημαντική πηγή εσόδων για τον Δήμο, καταβάλλοντας το τέλος παρεπιδημούντων επί των ακαθάριστων εσόδων μας, τα τέλη κοινοχρήστου αλλά καθώς και τα τέλη αιγιαλού. Παράλληλα, προσφέρουμε με την παρουσία γαστρονομική ταυτότητα στο δήμο, δίνουμε λόγο επίσκεψης στην περιοχή και συντελούμε συνολικά στην τουριστική της ανάπτυξη».

Το θέμα της διάβρωσης των ακτών βρέθηκε στο «επίκεντρο» της χθεσινής συνάντησης, μεταξύ επισιτιστών και Δήμου. Την άμεση ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, με τη συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας, της διοίκησης και των άλλων εμπλεκομένων φορέων, για την ουσιαστική και σε βάθος αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης των ακτών έθεσαν οι επιχειρηματίες της περιοχής, εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία τους για υποβάθμιση της περιοχής, καθώς όπως τόνισαν, «χωρίς ακτές ο Δήμος θα αλλάξει μορφή».

Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών εστίασης του δήμου, ζήτησαν ακόμα την υποστήριξη της διοίκησης σχετικά με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη χρήση αιγιαλού και παραλίας, καθώς οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι «οριζόντιες και δεν λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής».

Στο πλαίσιο αυτό η Πρόεδρος του Σωματείου, Λένα Παπία, στην τοποθέτηση της ξεκαθάρισε πως τα καταστήματα εφαρμόζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το νόμο, αλλά εάν όντως περάσει αυτή η νομοθεσία, «λόγω της σημαντικής διάβρωσης των ακτών μας σε συγκεκριμένα σημεία, δημιουργείται πρόβλημα επιβίωσης για τους επιχειρηματίες». Ακολούθως, τον λόγο πήραν και άλλα μέλη του Σωματείου, που στάθηκαν και αυτά στα προβλήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του μέτρου.

Επιχειρηματίες εστίασης

Τζέκος: «Από την πλευρά μας θα υπάρχει ανοχή αλλά δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον νόμο»

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος αφού απολογήθηκε για την ελλιπή ενημέρωση του Σωματείου σχετικά με την αύξηση των Τελών, λόγω «αποφάσεων που έπρεπε να παρθούν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση, αφού ο προϋπολογισμός ήταν αρμοδιότητα της προηγούμενης διοίκησης», γνωστοποίησε στους επιχειρηματίες ότι «στόχος είναι μέσα στην επόμενη διετία τα Τέλη να επανέλθουν στα προ Covid-19 επίπεδα», κάτι που σύμφωνα με τον σχεδιασμό της νέας διοίκησης, θα γίνει σε δυο δόσεις.

Όσον αφορά τη νέα νομοθεσία, ο Δήμαρχος κατέστησε σαφές πως δεν τίθεται ζήτημα μη εφαρμογής της νομοθεσίας και ζήτησε από τους καταστηματάρχες προτάσεις για το πώς μπορεί ο Δήμος να βοηθήσει τα καταστήματα εντός του πλαισίου του νόμου, ενώ κάλεσε τους επιχειρηματίες να συντάξουν ένα έγγραφο – μελέτη με τις «ιδιαιτερότητες» της περιοχής, το οποίο θα προωθηθεί μέσω του Δήμου στο αντίστοιχο υπουργείο.

Ενώ, σχετικά με το πολύ σοβαρό ζήτημα της διάβρωσης των ακτών και την «έτοιμη μελέτη που ευαγγελίζονταν ότι είχε στη διάθεσή της η προηγούμενη δημοτική αρχή», ο Θεόδωρος Τζέκος με τη βοήθεια του αρμόδιου Αντιδημάρχου Φώτη Μπαξεβάνη, επέδειξε ως τον κύριο λόγο για το χρονίζον αυτό πρόβλημα, την λανθασμένη κατασκευή του Λιμενοβραχίονα των Νέων Επιβατών, ενώ δεσμεύτηκε στους επιχειρηματίες πως το θέμα αυτό βρίσκεται «ψηλά» στην ατζέντα της νέας δημοτικής αρχής με «πρώτο βήμα την κατασκευή του Αλιευτικού καταφυγίου στους Ν. Επιβάτες».

Μπορείς να διαβάσεις:

LIVE 30/01: 4ο Δημοτικό Συμβούλιο – Δήμου Θερμαϊκού

Comment(1)

 • Μάκης Σαββαΐδης

  30 Ιανουαρίου 2024

  Ο Γρουσουζάκος έχει πτυχίο ή έτσι έκανε το μεταπτυχιακό που διάβασα που γράφει κάπου, σαν ακροατής;

Post a Comment