Back
Περαία

Στην 3η θέση των 10 καλύτερων περιοχών η Περαία

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Σημαντική αύξηση στη ζήτηση ακινήτων στην Περαία – Γιατί την επιλέγουν; Tι έχει αλλάξει με τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση; – O Βασίλης Μανδράου, ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου της περιοχής, απαντά στο ethermaikos.gr.

Στην 3η θέση διακρίθηκε η Περαία, ως η καλύτερη περιοχή για να αγοράσει ή να νοικιάσει κανείς ακίνητα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς η τιμή των ακινήτων προς πώληση ανά τετραγωνικό μέτρο ανέρχεται στα 1.505 ευρώ και η ενοικίαση στα 7,3 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Η ενδιαφέρουσα αυτή έρευνα, ήταν απόρροια αξιολόγησης χρηστών μέσα από την πλατφόρμα spitogatos, με ερωτήσεις που αφορούν την ποιότητα ζωής, την πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς, την αίσθηση ασφάλειας, την προσέγγιση αγορών και τις θέσεις στάθμευσης.

Στις top 10 για τη Θεσσαλονίκη 

Οι περιοχές της Θεσσαλονίκης με τις υψηλότερες αξιολογήσεις βάσει του συνόλου των κριτηρίων της έρευνας είναι η Νέα Παραλία, η περιοχή ΔΕΘ-Πανεπιστήμια, η περιοχή Περαία, η Άνω και Κάτω Τούμπα, η περιοχή Μαρτίου, το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και η περιοχή Μπότσαρη, η Αγία Τριάδα και η περιοχή γύρω από το Ιπποκράτειο.

Περαία

Αεροδρόμιο και θάλασσα τα «δυνατά χαρτιά» της Περαίας. 

Η πόλη της Περαίας στα ανατολικά προάστια της Θεσσαλονίκης ξεκινώντας από ένα μικρό προσφυγικό χωριό αποτελεί πλέον σημείο όπου διασταυρώνονται ντόπιοι με ταξιδιώτες δεδομένου ότι αποτελεί σταθμό λόγω του αεροδρομίου. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί και έναν τουριστικό προορισμό αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να μείνουν μόνιμα καθώς βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και διαθέτει δομές που διασφαλίζουν μια καλή ποιότητα ζωής μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης.

Πράγματι την παραπάνω έρευνα επιβεβαιώνει και ο Βασίλης Μανδράου ως μεσίτης που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού. Σύμφωνα με τον ίδιο η Περαία βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο, λόγω του αεροδρομίου αλλά και της θάλασσας:

«Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Θερμαϊκού και η ποιότητα ζωής στην Περαία έχει ανέβει. Ο κόσμος σε σχέση με τα ενοίκια του κέντρου που είναι απρόσιτα επιλέγει να έρθει προς τα εδώ, είτε είναι από εδώ είτε όχι».

Η αύξηση στα ενοίκια παρ’ όλα αυτά «άγγιξε» και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θερμαϊκου αποδεικνύοντας ότι αποτελεί ένα Πανελλαδικό φαινόμενο με αποτέλεσμα όπως αναφέρει και ο Βασίλης: «τα 2/3 του μισθού πηγαίνουν στο νοίκι».

Η στρατηγική θέση έχει βοηθήσει αρκετά και την τουριστική ανάδειξη της περιοχής, με αρκετούς να αξιοποιούν την βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων μέσα από την πλατφόρμα της Airbnb γεγονός που έχει επηρεάσει σημαντικά τις τιμές των μακροπρόθεσμων μισθώσεων. Παρ’ όλα αυτά η Περαία αποτελεί προορισμός είτε σύντομος είτε μόνιμος. Η αύξηση αυτή σύμφωνα με τον Βασίλη οφείλεται στο αεροδρόμιο και στη γεωγραφική της θέση:

«Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέρος τουριστών που επειδή είναι κοντά στο αεροδρόμιο βρίσκουν την Περαία και το Ρύσιο ως πρώτες επιλογές οπότε έχει αυξηθεί σημαντικά ο τουρισμός και λόγω του αεροδρομίου».

Δίκοπο μαχαίρι η βραχυπρόθεσμη μίσθωση

Εκτός από το αεροδρόμιο, η Περαία έχει στα «πόδια» της και τη θάλασσα προσδίδοντας της ακόμα ένα συν ως έναν ελκυστικό προορισμό για τους τουρίστες κυρίως από τα Βαλκάνια.

«Οι περιοχές του Δήμου μας είναι άκρως ελκυστικές για τον τουρίστα, καθώς πέρα από τη φυσική τους ομορφιά, είναι παραθαλάσσιες και άνθρωποι από διάφορες χώρες των Βαλκανίων -και όχι μόνο- μπορούν να απολαύσουν την θάλασσα του Θερμαϊκού και να πληρώσουν αρκετά λιγότερα χρήματα συγκριτικά με την Χαλκιδική ή τα νησιά. Όταν λοιπόν ο κόσμος βλέπει ότι η ζήτηση αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, τότε πολλοί ιδιοκτήτες στρέφονται προς την βραχυχρόνια μίσθωση διότι προφανώς βλέπουν ότι συγκριτικά με την μακροχρόνια ενοικίαση έχουν περισσότερα έσοδα ετησίως» όπως μου επιβεβαίωσε ο ίδιος.

Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη μίσθωση δεν αφήνει ανεπηρέαστη την μακροπρόθεσμη, καθώς όπως μου αναφέρει και ο Βασίλης: «Αντιμετωπίζουμε καθημερινά πρόβλημα με οικογένειες που ψάχνουν να βρούνε σπίτι για μακροχρόνια μίσθωση και δεν βρίσκουν επειδή υπάρχει αυτό το κύμα με το Airbnb».

Κλείνοντας, η ζήτηση είναι αυξημένη για ενοικίαση από Βίλες με τιμές ενοικίου που φτάνουν τα 1.000 ευρώ έως και διαμερίσματα με τις τιμές να φτάνουν τα 200 ευρώ. Πράγματι, μου το επιβεβαιώνει ο Βασίλης:

«Η πλειονότητα θέλει να νοικιάσει. Οι νέοι ειδικά, δυσκολεύονται πολύ με τα νέα δεδομένα στα ενοίκια και τις τεράστιες ανατιμήσεις που παρατηρούνται. Ο κόσμος παρά τα όσα ακούγονται ότι όλοι ψάχνουν να αγοράσουν, είναι αρκετά ταλαιπωρημένος οικονομικά μετά από μία δεκαετία κρίσης και στην περιοχή επενδύουν ολοένα και περισσότερο άνθρωποι από γειτονικές χώρες. Είτε για επενδυτική χρήση είτε ως εξοχικά για τις καλοκαιρινές -και όχι μόνο- διακοπές τους».

Μπορείς να διαβάσεις:

Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής υπό εγκατάλειψη – Αυτοψία σε Περαία & Ν. Μηχανιώνα

Post a Comment