Back
Σπίτι του Φύλακα

Σπίτι του Φύλακα: Το χρονικό της κόντρας και ο δρόμος προς τη «λύτρωση» (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Τα αντικρουόμενα συμφέροντα αφενός της τέχνης και αφετέρου του βιοπορισμού έφεραν αντιμέτωπους τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αγγελοχωρίου με τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος – Όλα όσα έγιναν τα τελευταία 24ωρα και η “σανίδα σωτηρίας”.

Οι μουσικές εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν στο Σπίτι του Φύλακα αναστάλθηκαν μετά από επιστολή του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος (ΣΜΒΕ) προς τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο (ΜΠΣ) Αγγελοχωρίου όπου μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι η «ανασφάλιστη εργασία δυστυχώς μαστίζει πλέον τον κλάδο σε ευρύτατη διάσταση» ενώ παρακάτω γίνεται λόγος για «συνθήκη τρόμου η οποία οδηγεί δεκάδες μουσικούς στην αναξιοπρέπεια της απώλειας ασφαλιστικής ικανότητας».

Η απαρχή των πάντων

Το αίτημα του Συλλόγου φέρεται να ήταν η τήρηση του νόμου, δηλαδή η ασφάλιση των μουσικών ως εργαζόμενοι καθώς και να αποδίδονται τα αναλογούντα πνευματικά δικαιώματα στους συλλογικούς φορείς διαχείρισής τους ανεξαιρέτως για όλες τις εκδηλώσεις για τις οποίες αυτά προκύπτουν.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος του ΣΜΒΕ και γνωστός καλλιτέχνης, Δημήτρης Ζερβουδάκης, έστειλε προσωπικό μήνυμα στο messenger στον πρόεδρο του ΜΠΣ Αγγελοχωρίου, Ευάγγελο Μίχο, εξηγώντας τα αιτήματα. Τότε, ο κ. Μίχος γνωρίζοντας ότι ο ΜΠΣ Αγγελοχωρίου δεν έχει τόσα έσοδα όσα απαιτούνται ώστε να μπορεί να καταβάλλει τα απαραίτητα για τα ασφάλιστρα και τα πνευματικά δικαιώματα των μουσικών αποφάσισε να ανασταλούν μέχρι νεωτέρας όλες οι μουσικές εκδηλώσεις.

Διαδικτυακός ορυμαγδός

Έκτοτε, ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων, κυρίως των “ακολούθων” του Σπιτιού του Φύλακα, ενώ στο “στόχαστρο” βρέθηκε ο Σύλλογος Μουσικών αλλά και προσωπικά ο Δημήτρης Ζερβουδάκης.
Ευθύς εξαρχής τέθηκε επί τάπητος το ερώτημα αν η παρουσία μουσικών στο Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής θεωρείται εργασία ή εθελοντισμός, από τη στιγμή που έχουν λάβει γνώση ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος δεν παράγει έσοδα, παρόλη τη διάθεση του κουτιού για συμβολικούς σκοπούς ενώ μέρος στη συζήτηση έλαβαν και μουσικοί που έχουν παραβρεθεί στο Σπίτι.

Δ. Ζερβουδάκης: «Λοιδορούμαι προσωπικά. Είναι δημοκρατία αυτό;»

Ο πρόεδρος του ΣΜΒΕ, Δημήτρης Ζερβουδάκης, μίλησε στο #ethermaikos για την περίπτωση του Σπιτιού του Φύλακα της Αλυκής αλλά και για εκείνες τις “παθογένειες” του επαγγέλματος που πολλές φορές αποτελεί αντικείμενο παρεξήγησης, αφού για πολλούς καλλιτέχνες είναι μέσο βιοπορισμού.

Ε. Μίχος: «Δεν είμαστε σκηνή της πόλης εδώ»

Ο Ευάγγελος Μίχος μετά τη διαδικτυακή “μετωπική” σύγκρουση με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, Δημήτρη Ζερβουδάκη, ανοίγει την καρδιά του στο #ethermaikos για όλα όσα είναι αλλά και δεν είναι για εκείνον το Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής.

Ακαριαία ανταπόκριση της Περιφέρειας

Διαμεσολαβητής ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται να μπαίνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να βρεθεί μία λύση που θα εξυπηρετεί τη νομιμότητα αλλά και τη συνέχιση των εκδηλώσεων.

Πιο αναλυτικά, η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Άννα Μυκονίου, με ανάρτησή της γνωστοποίησε πως ο δήμαρχος Θερμαϊκού Θόδωρος Τζέκος, ο Ευάγγελος Μίχος υπεύθυνος του Σπιτιού του Φύλακα της Αλυκής και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Ζερβουδάκης ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόταση του Κέντρου ώστε να εξασφαλιστούν οι οικονομικοί πόροι.

Το νέο πρόγραμμα του Απριλίου

Ο Ευάγγελος Μίχος ήταν κάθετος ευθύς εξαρχής ως προς το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις στο Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής θα συνεχίσουν κανονικά, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνονται μουσικές εκδηλώσεις, παρά μόνο αν το θελήσει κάποιος προσωπικά και χωρίς προηγούμενη συνεννόηση.

Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες δημοσιεύθηκε καινούργιο πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις στο Σπίτι του Φύλακα, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ:

Μπορείς να διαβάσεις:

Στους Ν. Επιβάτες ο Μητροπολίτης κκ. Ιουστίνος για την Β’ Στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας

Post a Comment