Back

«Social», Ψηφιακό κόμμα Copy-Paste

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

«Αντίγραψε από εμένα αλλά άλλαξε το λίγο για να μην το καταλάβει ο καθηγητής» – Την ατάκα που έχουμε χρησιμοποιήσει όλοι σαν παιδιά μας θύμισε το «Social». Θεσμικό κενό η εξέταση πρωτοτυπίας και δημιουργικότητας των πολιτικών κομμάτων;

Μόλις τρεις μέρες μετά την έγκριση 36 κομμάτων από τον Άρειο Πάγο για την συμμετοχή τους στις επικείμενες εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου και ξεκίνησαν ήδη τα ευτράπελα! Στην μακριά λίστα των 36 κομμάτων βρίσκεται και το «Social» το πρώτο Ψηφιακό Ηλεκτρονικό Κόμμα με επικεφαλής τον κ. Συμεών Καψάλα.

O Συμεών Καψάλας συστήθηκε στο σύνολο του Δ. Θερμαϊκού μέσα από τη συμμετοχή του στις δημοτικές εκλογές του 2019 ως επικεφαλής της παράταξης Θερμαϊκός Παγκόσμια Πόλη λαμβάνοντας 1286 ψήφους.

Μέχρι πρότινος βρισκόταν στην θέση του Εντεταλμένου Συμβούλου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δ. Θερμαϊκού. Όμως, όπως είχε αποκαλύψει σε συνέντευξη του στο #ethermaikos, τους τελευταίους μήνες είχε αποστασιοποιηθεί από τα καθήκοντά του. Ο λόγος; Το Ψηφιακό Ηλεκτρονικό Κόμμα.

Το #ethermaikos θέλοντας να προβάλει την προσπάθεια αυτή εντόπισε κάτι το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει κάποιον να ονομάσει το κόμμα …φιάσκο!

Όπως προκύπτει, έχει λάβει πρωτότυπο υλικό από το κυπριακό κόμμα «Συμμαχία Πολιτών» και από την διπλωματική εργασία του κ. Ηλία Γαζή με τίτλο «Τα συστήματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ως μέσα ενίσχυσης της διαφάνειας και της ισόνομης μεταχείρισης των πολιτών. Μελέτη των περιπτώσεων Ermis, TAXIS, Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση (2014)». Και αυτή είναι μόνο η αρχή.

Social με Πιστεύω & Θέσεις Copy – Paste

To Social γεννιέται μέσα στο facebook με την πρώτη του ανάρτηση να έρχεται στις 12/02/23 αντιγράφοντας το ρόδο της Delta Kappa Gamma Society International. Επιστρέφει στις 2 Μαρτίου 2023 με το ρόδο να πλαισιώνεται από το λογότυπο της παράταξης Θερμαϊκός Παγκόσμια Πόλη.

Αναλογιζόμενοι αν είναι τυχαία η τόσο έντονη ομοιότητα των logo, μελετήσαμε εις βάθος τις θέσεις και τον προγραμματισμό του κόμματος και βρεθήκαμε αντιμέτωποι όχι με το πρώτο Ψηφιακό κόμμα, αλλά με το πρώτο Copy-Paste κόμμα.

Ξεκινώντας αμέσως-αμέσως από τις θέσεις του κόμματος θα βρούμε μέρος κειμένου του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Καθηγητή Δικαίου Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για το 2045.gr τον Ιούνιο του 2022, που αποτελεί ένα think-tank για το δημόσιο διάλογο.

Οι Θέσεις για το ψηφιακό κόμμα | Αριστερά του Social Δεξιά το κείμενο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Ο κ. Φανούρης Δρακάκης, αρχισυντάκτης του 2045.gr σχολιάζει: «Και εμείς με έκπληξη ενημερωθήκαμε από εσάς και το ρεπορτάζ σας, για τη χρήση του κειμένου μας από το συγκεκριμένο κόμμα. Η χρήση του έχει γίνει αυθαίρετα, χωρίς να ερωτηθούμε».

Αυτό που προκύπτει είναι ότι ακόμα και οι θέσεις του κόμματος αποτελούν αυτολεξεί αποσπάσματα από θέσεις άλλων κομμάτων όπως το «Πράσινο & Μωβ», ένας συνασπισμός κομμάτων, μεταξύ των οποίων και το ΒΟΛΤ Ελλάδας, το οποίο έμεινε εκτός Βουλής, με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Σε επικοινωνία του με το #ethermaikos, ο εκπρόσωπος τύπου του συνασπισμού «Πράσινο & Μωβ» καθώς και του κόμματος ΒΟΛΤ Ελλάδας, Μάνος Αυγερινός, λέει: «Το Πράσινο & Μωβ είναι ένας συνασπισμός κομμάτων, οι θέσεις του οποίου προέκυψαν μετά από πολύμηνες συζητήσεις, που ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα χρόνο. Το Social είναι ένα κόμμα που εμφανίστηκε από το πουθενά και δεν έχουμε καμία σχέση μαζί του. Θεωρούμε ότι ο κάθε πολίτης έχει την πολιτική σκέψη να καταλάβει από που προέρχεται τι».

Σημειώνεται ότι ο κ. Καψάλας δεν προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με το αν οι θέσεις του κόμματός του είναι πρωτογενείς ή όχι.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ | Αριστερά του Social Δεξιά του Βολτ Ελλάδας

Θεσμικό κενό η πρωτοτυπία και η δημιουργικότητα; 

Αυτό που θα ήταν χρήσιμο να κρατήσουμε από την περίπτωση του «Social» είναι το ενδεχόμενο θεσμικό κενό που ίσως να υπάρχει. Στα απόνερα του «εκτοπισμού» του εθνικιστικού ακροδεξιού κόμματος του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, ίσως να έπρεπε να κοιτάξουμε υπό άλλο πρίσμα και τα υπόλοιπα κόμματα που ζητούν την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.

Πέρα από τα τυπικά προσόντα και από τις εμπρόθεσμες διαδικασίες που καλούνται να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι συνδυασμοί, ίσως να ήταν πολιτικά υγιές να υπάρξει μία πιο ενδελεχής αξιολόγηση του πολιτικού προγράμματος των κομμάτων, με σκοπό την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων.

Μπορείς να διαβάσεις:

Οι ψηφοφορίες που περάσανε αθόρυβα

Post a Comment