Back
Οδηγικό χάος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ- Οδηγικό χάος στον Δήμο Θερμαϊκού (Βίντεο)

Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πινακίδες- μπλοκ ακουαρέλας & διαβάσεις φαντάσματα. Πολίτες σχολιάζουν την κατάσταση του δήμου. Το Ινστιτούτο Οδηγικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» στο #ethermaikos.

Τρακαρίσματα και μικροσυγκρούσεις η καθημερινότητα των οδηγών του Δ. Θερμαϊκού. Ανασφαλές οδικό δίκτυο, ανύπαρκτες διαβάσεις, απροσπέλαστα πεζοδρόμια και πολίτες που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε ένα καθημερινό οδηγικό χαός.

Ποικίλες είναι οι απόψεις των πολιτών για την οδηγική συμπεριφορά στον δήμο μας. Κάποιοι την βρίσκουν ικανοποιητική και άλλοι λίαν επιεικώς απαράδεκτη. Όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ μας, ορισμένοι οδηγοί δεν ακολουθούν τους κανόνες ούτε εν κινήσει ούτε όταν είναι σταθμευμένοι. Οι πεζοί δείχνουν να μην αφουγκράζονται επαρκώς τον χώρο και τον χρόνο όταν προσπαθούν να διασχίσουν έναν δρόμο. Φαίνεται πως η κανονικότητα μας είναι η… παράβαση!

Προτεραιότητα έχει όποιος είναι από το χωριό!

Βέβαια, κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι η οδηγική αγένεια είναι ένα ζήτημα που μαστίζει ολόκληρη την χώρα. Αυτό διαπιστώνεται τόσο από την νοοτροπία «έχει προτεραιότητα όποιος είναι από το χωριό», όπως μας ανέφεραν πολλοί, όσο και από έρευνες.

Συγκεκριμένα, η ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Ipsos για το ίδρυμα VINCI Autoroutes, αναφέρει ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση όσον αφορά την επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά. Παράλληλα, σχεδόν το 50% οδηγεί χωρίς να φοράει τη ζώνη ασφαλείας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος τραυματισμού, ελαφρού ή θανάσιμου.

Το βέβαιο είναι ότι απαιτείται πολλή δουλειά για να κατακτήσουμε τα αυτονόητα. Η ορθή οδηγική συμπεριφορά και η τήρηση των κανόνων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση και την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Η βελτίωση της συμπεριφοράς των οδηγών μπορεί, πράγματι, να σώσει ζωές. Το οδηγικό χάος  οφείλει να διαλυθεί!

Ι.Ο.ΑΣ «Πάνος Μυλωνάς»

Το Ινστιτούτο Οδηγικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», μιλά στο #ethermaikos για το πως θα μπορούσαν να συνετιστούν εκείνοι που μέχρι τώρα δείχνουν να μην ακολουθούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

«Η αλλαγή κουλτούρας πολύ συχνά συνδέεται με το ζήτημα της τροποποίησης και της αλλαγής της ακατάλληλης οδικής συμπεριφοράς με ασφαλέστερη. Η τροποποίηση αυτή ενδεχομένως να απαιτεί μεγάλη προσπάθεια μιας και τα εγκατεστημένα πρότυπα οδικής μας συμπεριφοράς είναι προϊόν μιας μακροχρόνιας πορείας εμπειριών μάθησης. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν οι μαθησιακές διαδικασίες να συμβαίνουν μέσω παρατήρησης και μίμησης έτσι ώστε ήδη από την παιδική ηλικία να υπάρχει σημαντική επίδραση στα παιδιά από την οδική συμπεριφορά των γονέων.

Από την άλλη πλευρά πολύ σημαντική είναι η έμφαση στους παράγοντες εκείνους που ευνοούν την τροποποίηση της οδικής συμπεριφοράς. Παράλληλα, ενώ Ο Κ.Ο.Κ. και αυστηρός είναι και νόμος της πολιτείας, δεν εφαρμόζεται. Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας υπάρχει έλλειμμα σε τεχνικά μέσα που θα μπορούσαν με την κατάλληλη οργάνωση να υποκαταστήσουν την έλλειψη προσωπικού της Τροχαίας και να έχουν άμεσα αποτελέσματα στη συμπεριφορά των οδηγών και καθοριστική συμβολή στην ασφαλή κυκλοφορία.»

Μπορείς να διαβάσεις:

Τέμπη: Δάκρυα χαράς για τον 22χρονο επιζώντα

 

Post a Comment