Back
Πυροτεχνήματα

Πυροτεχνήματα: Το «φαντασμαγορικό» θέαμα ο χειρότερος εφιάλτης των ζώων

Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Το υπερθέαμα που προσφέρουν στους ανθρώπους τα πυροτεχνήματα είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες θανάτου για εκατοντάδες ζώα – Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία κάνει έκκληση για περιορισμό ή και κατάργηση.

Στις γιορτινές περιόδους, ιδίως την Πρωτοχρονιά και την Ανάσταση, αλλά και σε σημαντικές προσωπικές στιγμές όπως στους γάμους ή τις βαφτίσεις, φαίνεται να μην λείπουν και οι ρίψεις πυροτεχνημάτων ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και στον Δήμο μας κατάχρηση αυτών ακόμα και από μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης.

Μετατραυματικό στρες, μόνιμη κώφωση ή θάνατος

Ωστόσο, παρά τον ενθουσιασμό μικρών και μεγάλων στα έντονα χρώματα και τους ανατριχιαστικούς ήχους που προκαλούνται την ώρα που σκάνε πυροτεχνήματα, λίγο πιο πέρα δεκάδες ζώα υπόκεινται σε μη αναστρέψιμους τραυματισμούς ενώ σε πολλές περιπτώσεις προκαλείται και θάνατος.

Συγκεκριμένα, τα σκυλιά είναι πιο ευαίσθητα διότι εκτός της ευαισθησίας της όρασής τους, τα σκυλιά ακούν συχνότητες μέχρι και 60.000hz τη στιγμή που ένας άνθρωπος δεν ακούει τίποτα παραπάνω από 20.000hz πράγμα που σημαίνει ότι αν για έναν άνθρωπο ο ήχος που παράγει ένα πυροτέχνημα όταν σκάει είναι δυνατός, για έναν σκύλο αυτός ο ήχος είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο έντονος.

Ως απόρροια αυτού, ο ξαφνικός εκκωφαντικός ήχος προκαλεί μόνιμη κώφωση σε πολλά σκυλιά ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των σκύλων που πεθαίνουν από τον φόβο τους. Έχει επισημανθεί ότι η αντίδραση των σκύλων στον ήχο των πυροτεχνημάτων είναι παρόμοια με το μετατραυματικό στρες στους ανθρώπους.

Άλλα ζώα που επηρεάζονται αρνητικά από τα πυροτεχνήματα είναι οι γάτες, τα πουλιά και τα άλογα. Ο υψηλός βαθμός άγχους που βιώνουν τα πουλιά υποδεικνύεται από το γεγονός ότι συχνά εγκαταλείπουν προσωρινά ή μόνιμα τις φωλιές τους. Ο αποπροσανατολισμός και ο πανικός από τα πυροτεχνήματα μπορεί να αναγκάσουν τα πουλιά να πέσουν σε κτίρια ή να πετάξουν προς τη θάλασσα ενώ στην περίπτωση των αλόγων, ο πανικός που βιώνουν μπορεί να τα ωθήσει να πηδήξουν φράχτες, να τρέξουν προς επικίνδυνες περιοχές με αποτέλεσμα ακόμα και να χτυπηθούν από κάποιο διερχόμενο όχημα.

Περιορισμός, κατάργηση ή να «μπουν στο αθόρυβο»

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της κατάχρησης των πυροτεχνημάτων έχει γίνει υπερβολικά έντονο Πανελλαδικά αλλά και Παγκοσμίως. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Ιρλανδία, την Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Χιλή και την Κολομβία η χρήση πυροτεχνημάτων έχει απαγορευτεί για το κοινό.

Στη δε Ελλάδα, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία απευθύνει έκκληση στους Δήμους να περιορίσουν τη χρήση τους είτε και να χρησιμοποιούν αθόρυβα πυροτεχνήματα, τα οποία παρέχουν την ίδια λάμψη στον ουρανό, δεν παράγουν θόρυβο και είναι λιγότερο ρυπογόνα.

Μέχρι στιγμής οι Δήμοι Καβάλας και Καλαμάτας έχουν υιοθετήσει τη χρήση αθόρυβων πυροτεχνημάτων τη στιγμή που σε καταστήματα του Δήμου Θερμαϊκού φαίνεται να μην γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους, αφού σε ένα σύντομο τηλεφώνημα με το κατάστημα FireBall της Περαίας, ενημερώνουν πως «δεν υπάρχουν αθόρυβα πυροτεχνήματα που πάνε στον ουρανό παρά μόνο μερικά που μένουν σε χαμηλό ύψος».

*Με πληροφορίες από philenews.com, cretalive.gr, eleftheriaonline.gr.

*Πηγή φωτογραφίας εδώ.

Μπορείς να διαβάσεις:

Καλαμάτα: Νεκρός ο πιλότος του αεροσκάφους Τ-2 της Πολεμικής Αεροπορίας

Post a Comment