Back
Βία ανηλίκων

Πολύπλοκη εξίσωση η βία ανηλίκων – «Μικροφαινόμενα» στον Δ. Θερμαϊκού

Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Σε έξαρση βρίσκεται το φαινόμενο της παραβατικότητας των ανηλίκων με σκηνές ωμής βίας και άγριων συγκρούσεων να εκτυλίσσονται στα προαύλια των σχολείων, σε δρόμους και γειτονιές – Στο ρεπορτάζ του #ethermaikos καθηγητές, γονείς και έφηβοι μιλούν για τις συμμορίες ανηλίκων του δήμου Θερμαϊκού ενώ Δρ. Ψυχολογίας εξηγεί το φαινόμενο.

Στα χέρια «πιάστηκαν» μαθητές του 1ου ΓΕΛ Θερμαϊκού χθες Δευτέρα 12/2, τη στιγμή που μαρτυρίες μιλούν για «συμμορίες ανηλίκων» που διοργανώνουν αγώνες ξύλου όπου στοιχηματίζουν υπέρ του νικητή και όλα αυτά συμπληρώνουν το παζλ της παραβατικότητας μεταξύ των ανηλίκων του Δ. Θερμαϊκού, την οποία όμως, καθηγητές, γονείς και μαθητές θα χαρακτηρίσουν ως «μικροφαινόμενα» στην κάμερα του #ethermaikos.

 Η παραβατικότητα ανηλίκων και η βία μεταξύ τους εμφανίζει έξαρση τα τελευταία χρόνια. Οι συγκρούσεις νεαρών για τα οπαδικά τους φρονήματα, τις γειτονιές ή ακόμα και τα μουσικά ακούσματά τους βρίθουν κατά τις περασμένες δεκαετίες. Σήμερα η βαθιά αυτή παράδοση φαίνεται να τηρείται με τις ηλικίες εκδήλωσης τέτοιων συμπεριφορών συνεχώς να μικραίνουν.

Ο Διδάκτωρ Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Απόστολος Καλιαμπός, μιλώντας στο #ethermaikos θα εξηγήσει ότι η έκθεση στη βία καθώς και η ρητορική μίσους που προβάλλεται στο διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης αλλά και η φιλοσοφία του ανταγωνισμού που εκφράζεται ακόμα και μέσα από τη μουσική που επιλέγουν να ακούσουν τα παιδιά και οι έφηβοι, πυροδοτούν βίαιες συμπεριφορές.

Άμεση και ακέραιη πρόληψη

Όπως θα τονίσει ο κύριος Καλιαμπός, η πρόληψη δεν έχει ορατά αποτελέσματα ωστόσο κανείς δεν αμφισβητεί τη σημασία της. Σημαντικότατος είναι ο ρόλος του σχολείου, θα πει ο κ. Καλιαμπός καθώς μέσα από αυτό τα παιδιά μπορούν να διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους, να μάθουν να σέβονται και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους καθώς όπως χαρακτηριστικά θα σχολιάσει, «πολλά παιδιά δεν έχουν μάθει να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, γι’ αυτό και πολλές φορές καταφεύγουν σε επιθετικότητα και σε βία έναντι των άλλων συμμαθητών τους».

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Σύμφωνα με τον κ. Καλιαμπό, οι αλλαγές στη συμπεριφορά, πιθανές εκδηλώσεις αυπνίας ή άρνηση να πάει στο σχολείο είναι σημάδια που πρέπει να προβληματίσουν ένα γονιό και να τον ωθήσουν να σκεφτεί ότι πιθανόν το παιδί του έγινε θύμα κάποιας επίθεσης, ενδοσχολικής ή εξωσχολικής βίας.

Όσο αφορά την άλλη φορά αν πάλι υπάρχει αλλαγή στην συμπεριφορά όπως η παραμέληση των μαθημάτων του, χάσει την αυτοσυγκέντρωσή του, αν αλλάξει η φρασεολογία στον τρόπο που μιλάει και πλέον χρησιμοποιεί ρητορική βίαιης συμπεριφοράς ή αν ξεσπάει σε αντικείμενα, είναι τα πρώτα «συμπτώματα» που πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς.

Μπορείς να διαβάσεις:

Προφυλακιστέος ο 23χρονος Ρομά για τον φόνο της 89χρονης στη Ν. Κερασιά

Post a Comment