Back
Δημοτική βιβλιοθήκη

Γνωρίστε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Δ.Ε Θερμαϊκού

Διάρκεια ανάγνωσης: 6 λεπτά

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Περαίας τους τελευταίους δύο μήνες και το #ethermaikos περνά το απόγευμα στο «στέκι πολιτισμού» της πόλης μας.

Τον Οκτώβριο άνοιξε επίσημα τις πόρτες της η Δημοτική Βιβλιοθήκη στην Περαία, όπου πλέον στεγάζεται στο κτήριο όπου άλλοτε στεγαζόταν το πρώτο ιστορικό Δημοτικό Σχολείο της Περαίας.

Με πάνω από 2.5000 τίτλους βιβλίων να βρίσκονται στα ράφια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και 1.216 εγγεγραμμένα μέλη, που καθημερινά αυξάνονται, η Δημοτική Βιβλιοθήκη στην Περαία ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία της. Μεταξύ τουλάχιστον 10 κατηγοριών, η θεματολογία χωρίζεται σε Ψυχαγωγία, Φιλοσοφία, Ιστορία, Ελληνική Λογοτεχνία, Ποίηση, Αστυνομικά, Διηγήματα αλλά και πληθώρα παιδικών βιβλίων, τα οποία έχουν κατηγοριοποιηθεί βάσει των ηλικιών (6+, 8+,10+, 12+).

Ο μαγικός κόσμος του βιβλίου

Τις πόρτες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης πέρασε το #ethermaikos όπου και ξεναγήθηκε από την Δημοτική Υπάλληλο, Μαρία Αποστόλου. «Η βιβλιοθήκη συνεχώς ανανεώνεται. Στην Περαία τώρα αρχίζει να την γνωρίζει ο κόσμος. Στη Ν. Μηχανιώνα την έχουν αγκαλιάσει πάρα πολύ τη βιβλιοθήκη. Έχει κοινό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εδώ τώρα αρχίζει να μας μαθαίνει ο κόσμος.

Έρχονται κυρίως γονείς με παιδιά μικρότερης ηλικίας, κάθονται εδώ, διαβάζουν, ζωγραφίζουν και περνάν ποιοτικό χρόνο μαζί. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έρχεται σχεδόν κανένας έφηβος. Αυτής της ηλικίας τα παιδιά δεν είναι του βιβλίου. Δεν είναι κάτι που τους ενδιαφέρει άμεσα. Εκτός και αν έρθουν με παρέα και δουν ότι υπάρχει κάτι σαν το Harry Potter ή τέτοιου είδους.
Οι ηλικίες που έρχονται συνήθως είναι από 30 χρονών και πάνω και οι πιο συχνοί «πελάτες» είναι οι 50+. Δηλαδή, όσοι διαβάζαμε από παλιά, όσοι μας αρέσει το διάβασμα, μας αρέσει το βιβλίο, να το πιάνουμε», θα σχολιάσει στο #ethermaikos.

Για την κυρία Αποστόλου, μία βιβλιοθήκη δεν είναι «απλώς ένας χώρος για να αφήνουμε βιβλία» αλλά ένας «ολιστικός χώρος πολιτισμού που θα μπορούσε να φιλοξενεί δράσεις για μικρούς και μεγάλους» ενώ «ευχής έργον» θα ήταν η συγκρότηση ενός αναγνωστηρίου παρόμοιο με αυτό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στη Νέα Μηχανιώνα.

«Πρωτιά» της Ελληνικής Λογοτεχνίας – Στο «περιθώριο» η Ιστορία

Σε ερώτηση για το τι ενδιαφέρει τον κόσμο να διαβάζει περισσότερο, η κυρία Αποστόλου παρατηρεί ότι «η Ελληνική Λογοτεχνία και τα Αστυνομικά έχουν μεγαλύτερη ζήτηση. Η ιστορία για παράδειγμα είναι πιο ιδιαίτερο θέμα. Είναι πιο χειμωνιάτικο. Το καλοκαίρι ο περισσότερος κόσμος που έρχεται θέλει κάτι ανάλαφρο.

Παρόλο που έχουμε και νέους συγγραφείς που ασχολούνται με την ιστορία και δίνουν μία νέα ματιά στο θέμα, δεν τα προτιμούν. Ο κόσμος θέλει να έρθει να διαβάσει κάτι για την ψυχαγωγία του. Δεν ασχολούνται ούτε με την Ελληνική Γραμματεία ούτε με τους Κλασικούς Έλληνες, με Καζαντζάκη, Λουντέμη και λοιπούς».

Ένας δίαυλος επικοινωνίας με την κοινωνία

«Θεωρώ ότι χρειάζεται ακόμα ένας άνθρωπος που να μπορεί να ασχολείται με την εξωστρέφεια της βιβλιοθήκης. Να κάνει ένα πλησίασμα, ένα άνοιγμα προς την κοινωνία», θα σχολιάσει η κυρία Αποστόλου, όμως, καθώς βρίσκεται μόνο ένας υπάλληλος για τη βιβλιοθήκη, ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος καθώς δίνεται προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

«Η βιβλιοθήκη δεν είναι απλώς χώρος για να έρθεις να διαλέξεις βιβλίο να το δανειστείς και να φύγεις. Είναι ένας ολιστικός χώρος. Ένας χώρος πολιτισμού που θα μπορούσαν να γίνονται δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Με ενδιαφέρει η επαφή με τα παιδιά. Θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε κίνητρα στα παιδιά. Έχουμε πολύ ωραία θεματικά βιβλία. Έχουμε μυθολογία, ιστορία, εθνολογία. Με όλα αυτά θα μπορούσε κάθε παιδί είτε με τους δασκάλους είτε μεμονωμένα να ανοίξει λίγο τους ορίζοντές του».

Η κυρία Αποστόλου, θα μοιραστεί με το #ethermaikos τις δικές της ιδέες και προτάσεις ώστε να γίνει πιο γνωστή η Δημοτική Βιβλιοθήκη αλλά και να προσεγγίσει κόσμο που ίσως έχει «εγκαταλείψει» το διάβασμα.

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε συνεργασίες με τα σχολεία ώστε να κάνουν δράσεις και εδώ. Μία συγγραφέα με παιδικά βιβλία θα μπορούσαμε να καλέσουμε, και διαγωνισμούς, να γράψουν το δικό τους βιβλίο και να το τυπώσουμε.

Και για τους μεγάλους όμως, θα μπορούσαμε να κάνουμε διάφορες δράσεις. Ακόμα και μία επίσκεψη από τα ΚΑΠΗ».

Η επιστροφή του «ασώτου» τόμου

Μία «πληγή» στη λειτουργία της είναι τα βιβλία που δεν επιστρέφουν ποτέ στον προορισμό τους. «Καταλαβαίνω ότι τόσο καιρό ήταν κλειστή η βιβλιοθήκη αλλά τώρα που λειτουργούμε ξανά κανονικά μπορούν και τα παλιά μέλη να επιστρέψουν τα βιβλία τους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να επιστρέφονται τα βιβλία.

Το μέλος μπορεί να δανειστεί μέχρι τρία βιβλία ανά 15 μέρες. Όμως, στην περίπτωση που δεν προλάβει να διαβάσει κάτι ή θέλει να το κρατήσει παραπάνω μπορεί να μας πάρει τηλέφωνο ή να μας στείλει ένα mail να μας ενημερώσει και κάνουμε ανανέωση για άλλες 15 μέρες. Επί της ουσίας, υπάρχει η δυνατότητα να είναι δανεισμένο ένα βιβλίο για ένα μήνα. Από εκεί και μετά αν δούμε ότι περνάει πολύ ο καιρός, όπως δύο ή τρεις μήνες, τότε τους “ενοχλούμε” λίγο ευγενικά, ώστε να τους ενημερώσουμε ότι πρέπει να επιστραφούν τα βιβλία».

Λειτουργία και εγγραφές μελών

Για την εγγραφή, ο/η ενδιαφερόμενος/η πρέπει να συμπληρώσει ένα έντυπο, το οποίο παρέχεται από την υπάλληλο ενώ μαζί του πρέπει να φέρει επίσημο έγγραφο για την ταυτοποίηση των στοιχείων του, όπως για παράδειγμα ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης.

Οι ώρες λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην Περαία είναι:

Δευτέρα 13:00 – 19:00
Τρίτη 09:00 – 15:00
Τετάρτη 14:00 – 20:00
Πέμπτη 09:00 – 15:00
Παρασκευή 09:00 – 15:00

Μπορείς να διαβάσεις:

OPEN HOUSE 2023: 25&26/11 Δωρεάν αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις

Post a Comment