Back
Παλαιοχριστιανοί

Παλαιοχριστιανοί, Μεννονίτες και Άμις: Η ιστορία τους – Γιατί αρνούνται πολιτισμό και τεχνολογία

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Η υπόθεση της οικογένειας στην Κορινθία, που ζει κατά τα παλαιοχριστιανικά πρότυπα σε λαγούμι μακριά από τον πολιτισμό, ήρθε στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες. Ποιοι είναι οι Παλαιοχριστιανοί και γιατί λένε «όχι» στον σύγχρονο τρόπο ζωής;

Την προσοχή της κοινής γνώμης έχει συγκεντρώσει η ιστορία μιας οικογένειας που ζει σε πρωτόγονες συνθήκες στην Κορινθία, απομονωμένη σε μία σπηλιά. Σπίτι της οικογένειας αποτελεί μία αυτοσχέδια ημιυπόγεια κατασκευή με στέγη από λάσπη.

Παλαιοχριστιανοί

Το σπίτι των Παλαιοχριστιανών στην Κορινθία.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν από την Αστυνομία στο αυτοσχέδιο κατάλυμα που χρησιμοποιούσε η οικογένεια και στο αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του πατέρα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα όπλο, σφαίρες, αυτοσχέδια τόξα, βέλη, μαχαίρια και ένα τσεκούρι.

Σε βάρος των τεσσάρων συλληφθέντων πατέρα, μητέρας, ενήλικης κόρης και του ενός ανήλικου γιου, σχηματίσθηκε δικογραφία για εμπρησμό, επικίνδυνη σωματική βλάβη, απειλή, απείθεια, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, αντίσταση και περί όπλων.

H ζωή της οικογένειας μακριά από τον πολιτισμό

Όπως ανέφερε ο πατέρας, οι οικογένεια επέλεξε να ζήσει μέσα στα λαγούμια, τα οποία χαρακτήρισε τόπο λατρείας. «Ζούμε όπως οι Άμις, οι παλαιόπιστοι στη Ρωσία ή τα κιμπούτς του Ισραήλ», ανέφερε ο πατέρας.

Σχετικά με τη ζωή των παιδιών της οικογένειας και το γεγονός πως αυτά οφείλουν σύμφωνα με τον νόμο να πηγαίνουν στο σχολείο, ο πατέρας επικαλέστηκε την ένταξή τους σε μία θρησκευτική μειονότητα.

Ποιοι είναι οι «Παλαιοχριστιανοί της Ρωμανίας»;

Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την μετατόπιση του κέντρου από την Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη, ο χριστιανισμός επικράτησε. Ωστόσο, οι λατρευτικές συνήθειες και άλλα στοιχεία του παρελθόντος παρέμειναν.

Η περίοδος από τον 4ο έως τον 7ο αιώνας αναφέρεται στα ιστορικά κείμενα ως «Παλαιοχριστιανική Περίοδος». Κατά την διάρκειά της, εμφανίστηκαν νέα θρησκευτικά και πολιτιστικά κινήματα, όπως ο παλαιοχριστιανισμός.

Οι παλαιοχριστιανοί ζούσαν μακριά από τις πόλεις, ασχολούνταν με την γεωργία και την κτηνοτροφία, ως ένδειξη απόσχισης από την επίσημη εκκλησία και πολιτεία. Δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο και αυτοπροσδιορίζονται ως «Παλαιοχριστιανοί της Ρωμανίας».

Η «λιτότητα» των Μεννονιτών

Η ιστορία των Μεννονιτών ξεκινάει τον 16ο αιώνα. Η διάδοσή τους ξεκινά εξαιτίας της αντίθεσής τους στην Καθολική Εκκλησία και των προτεσταντικών εκκλησιών. Φορούν απλά ρούχα και αρχές τους είναι η λιτότητα, η δουλειά και η ευσέβεια.

Παλαιοχριστιανοί

Mario Tama / Getty Images

Το «αναβαπτιστικό κίνημα» των Άμις

Οι Άμις εμφανίστηκαν στην Ελβετία και στη Γερμανία τον 17ο αιώνα, ως μια από τις ομάδες της Ριζοσπαστικής Μεταρρύθμισης, γνωστή και ως Radical Reformation. Η ιστορία τους ξεκινά από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από ένα από τα δεκάδες σχίσματα της Προτεσταντικής Εκκλησίας.

Σήμερα, ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς τους βρίσκεται στην Πενσυλβάνια, ενώ εξίσου σημαντικός πληθυσμός τους ζει στο Οχάιο και Ιντιάνα, καθώς και στον Καναδά, κυρίως στην επαρχία του Οντάριο.

Παλαιοχριστιανοί

Γυναίκες από το κίνημα των Άμις.

Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται για τον τρόπο διαβίωσης και τα κίνητρα που οδήγησαν την οικογένεια να ζει με βάση τα παλαιοχριστιανικά πρότυπα.

Μπορείς να διαβάσεις:

Ο πρώτος γάμος γυναικών στην Ελλάδα είναι γεγονός – Δημοσιεύτηκε η αναγγελία

Post a Comment