Back

Πασχαλίδου κατά Τζέκου: «Καρφιά» για αγορασμένες μελέτες και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος

Διάρκεια ανάγνωσης: 6 λεπτά

Για «κατασπατάληση» δημοσίου χρήματος κατηγορεί η Πάττη Πασχαλίδου τη Διοίκηση Τζέκου μετά την εισήγηση στη Δημοτική Επιτροπή για σύναψη συμφωνίας με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ύψους 150.000€ για τη βελτίωση του παλαιού γηπέδου Επανομής.

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης κατέθεσε προσφυγή η επικεφαλής της παράταξης «Όλοι Μαζί», Πάττη Πασχαλίδου, μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, Ισαάκ Ξανθόπουλου, στη Δημοτική Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία ζητούνταν η έγκριση ώστε ο Δήμος Θερμαϊκού να συνάψει συμφωνία ύψους 150.000€ με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ) για τη βελτίωση του παλαιού γυμναστηρίου Επανομής.

Υπενθυμίζεται ότι η πράξη βελτίωσης και στέγασης του παλαιού γηπέδου Επανομής έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ ήδη από το 2020, μέσα από το οποίο ο Δήμος Θερμαϊκού έχει επιχορηγηθεί με το ποσό των 590.000€ μόνο για το εν λόγω έργο.

Η απόφαση όπως αυτή είναι αναρτημένη στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Το χέρι μπήκε βαθιά στην τσέπη

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της 15ης τακτικής συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής, την Τρίτη 09 Απριλίου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Ισαάκ Ξανθόπουλος, εισηγήθηκε και ζήτησε την θετική γνωμοδότηση των μελών της Επιτροπής για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Δήμου με την ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ με σκοπό να αναλάβει την υλοποίηση του έργου, καθώς σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση «ο Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις» καθώς «δεν διαθέτει την αναγκαία στελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας».

Από την άλλη, σύμφωνα με την ίδια εισήγηση, «ο Φορέας Υλοποίησης ως Αναθέτουσα Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων διαθέτει πλήρη Διαχειριστική Επάρκεια και τις αναγκαίες προϋποθέσεις (τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες, αποφαινόμενα όργανα, αναγκαία στελέχωση κλπ.) για την υλοποίησή τους».

Το «μελανό σημείο» της προαναφερόμενης σύμβασης, όμως, φαίνεται να προκύπτει από το ότι ο Δήμος θα διέθετε στη ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ το ποσό των 150.000€ από τα Δημοτικά Ταμεία τη στιγμή που η μόνη μελέτη που θα απαιτούνταν θα ήταν αυτή της Προμήθειας, «στην οποία θα περιλαμβάνονται όλες οι προδιαγραφές για την προμήθεια, τοποθέτηση, εγκατάσταση και λειτουργία όλων των απαραίτητων εγκαταστάσεων».

Η εισήγηση του Γενικού Γραμματέα, Ισαάκ Ξανθόπουλου, στη 15η τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής.

Η προσφυγή και η «πενιχρή» μείωση

Η επικεφαλής της παράταξης «Όλοι Μαζί», Πάττη Πασχαλίδου, η οποία αντικαθιστούσε τον επικεφαλής της παράταξης «Θερμαγικός», Γιώργο Τσαμασλή, αλλά και ο Δημοτικός Σύμβουλος, Κωνσταντίνος Κούτουκας, μειοψήφισαν την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα με την παρατήρηση ότι το ποσό της σύμβασης είναι υπέρογκο, όμως η απόφαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία εφόσον τα υπόλοιπα πέντε μέλη της Επιτροπής ψήφισαν θετικά.

Η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής για το θέμα, στη 15η τακτική συνεδρίαση.

Το ζήτημα, όμως, δεν έμεινε εκεί αφού η Πάττη Πασχαλίδου δεν άργησε να προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, βάσει της οποίας ζητούσε την ακύρωση της εν λόγω απόφασης ενώ στην προσφυγή της «έκανε λόγο για αοριστία και σύγχυση σε ό,τι αφορά το τελικό αντικείμενο της συνεργασίας με την ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ. Κυρίως, όμως, εγείρονταν σοβαρά ερωτήματα περί κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος», όπως θα αναφέρει και σε σχετικό Δελτίο Τύπου.

Τώρα, φαίνεται η Διοίκηση να παίρνει πίσω την πρώτη αυτή απόφαση, αφού στην αυριανή (14/05) Δημοτική Επιτροπή, ο Γενικός Γραμματέας αναμένεται να ζητήσει την ακύρωση της πρώτης απόφαση αλλά παράλληλα, φαίνεται ότι θα ζητήσει την έγκριση νέας σύμβασης, αυτή τη φορά με το ποσό των 110.000€, μειωμένη δηλαδή κατά 40.000€.

Π. Πασχαλίδου: «Επιδιώκει να “αγοράσει” μελέτη η διοίκηση;»

Πάττη Πασχαλίδου, επικεφαλής παράταξης “Όλοι Μαζί”.

Σε σχετικό Δελτίο Τύπου, η κα. Πασχαλίδου θα σχολιάσει ότι είναι δικαίωση για την παράταξή της η ακύρωση της απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής, το γεγονός, όμως, ότι το θέμα επανέρχεται στην ίδια συνεδρίαση με μία ελαφρώς διαφοροποιημένη σύμβαση αφού εμφανίζει μειωμένο χρηματικό ποσό, οδηγεί την κα. Πασχαλίδου να εμμένει στο επιχείρημα ότι «Δεν γίνεται διόλου αντιληπτό ποιο ακριβώς θα είναι το αντικείμενο της συνεργασίας».

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Με ικανοποίηση, ωστόσο, βλέπουμε ότι στην αυριανή (14 Μαΐου) συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής η διοίκηση Τζέκου φέρνει προς συζήτηση την ακύρωση της επίμαχης απόφασης, χωρίς βέβαια τεκμηρίωση, όπως θα έπρεπε να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι αξιομνημόνευτη η προχειρότητα με την οποία εισάγονται προς έγκριση θέματα που αφορούν δημόσιο χρήμα και κυρίως έργα τα οποία τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας».

Για να συνεχίσει λέγοντας: «Εκτιμώ ότι η διοίκηση Τζέκου αποφάσισε, μετά την προσφυγή μας, να εισάγει θέμα ακύρωσης της επίμαχης απόφασης, πιθανώς γιατί τίθεται θέμα νομιμότητας, ενώ – να σημειωθεί – ότι κατά πληροφορίες μας δεν είχε λάβει ούτε την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Είναι δικαίωση για εμάς που παλεύουμε για την αξιοπιστία και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Στην ίδια συνεδρίαση, ωστόσο, η διοίκηση Τζέκου επαναφέρει το θέμα για έγκριση συνεργασίας με τη ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ, αλλά με μειωμένο ποσό! Η ουσία, όμως, παραμένει: Δεν γίνεται διόλου αντιληπτό ποιο ακριβώς θα είναι το αντικείμενο της συνεργασίας του δήμου μας με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης.

Τι ακριβώς επιδιώκει η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού; Να “αγοράσει” μελέτη; Να “αγοράσει” υπηρεσίες για την ανάθεση μελέτης; Για ποιο ακριβώς αντικείμενο ο δήμος μας θα διαθέσει το ποσό αυτό; Εάν πρόκειται να διαθέσει τέτοιο υπέρογκο ποσό στη ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ, ώστε με τη σειρά της να αναθέσει σε κάποιον άλλο τη μελέτη για το έργο, τότε γιατί αυτό δεν το κάνει απευθείας ο δήμος μας;

Με την τακτική της η διοίκηση Τζέκου εκτός από κατασπατάληση ιδίων πόρων χάνει και πολύτιμο χρόνο, παλινδρομώντας. Αποτέλεσμα να κινδυνεύει η έγκαιρη υλοποίηση του έργου που τόσο το έχει ανάγκη η Επανομή», τονίζει η κα Πασχαλίδου σε δήλωσή της.

«Σιγή ιχθύος» τηρεί η Δημοτική Αρχή

Από την πλευρά της η Διοίκηση δεν έχει προχωρήσει – μέχρι στιγμής – σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με το ζήτημα ενώ καμία επικοινωνία με τον Δήμαρχο Θερμαϊκού, Θεόδωρο Τζέκο, δεν κατέστη εφικτή.

Μπορείς να διαβάσεις:

Post a Comment