Back
AKTION

Οριστικό τέλος στην υπόθεση του ΑΚΤΙΟΝ – “Πέφτει” και η τελευταία πέτρινη νάρκη της Αγ. Τριάδας

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Κλείνει οριστικά η υπόθεση του εναπομείναντος κτιρίου «ΑΚΤΙΟΝ», του θρυλικού αναψυκτήριου στο ακρογιάλι της Αγίας Τριάδας, μέρος του οποίου κατεδαφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο – Ομόφωνη απόφαση κατεδάφισης από το Δ.Σ.

Τον δρόμο για την κατεδάφιση και του τελευταίου τμήματος του αναψυκτήριου ΑΚΤΙΟΝ, άνοιξε το Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού, με τη σημερινή ομόφωνη απόφασή του υπέρ της κατεδάφισης του εναπομείναντος κτιρίου.

Σύμφωνα με την εν λόγω εισήγηση, το κτίριο όπου στεγαζόταν το θρυλικό αναψυκτήριο, με τα αξέχαστα πάρτι στις δεκαετίες του ‘60 και του ’70, έγινε έρμαιο του χρόνου, της εγκατάλειψης και των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Στις αλλοτινές δόξες της παραλίας και του «ΑΚΤΙΟΥ», έρχεται ως αντιστάθμισμα η τωρινή απογοητευτική πραγματικότητα.

Τα τελευταία χρόνια, το διαμάντι της παραλίας της Αγ. Τριάδας, έχει μετατραπεί σε εστία βρωμιάς και στέκι ναρκομανών, με σπασμένα παράθυρα, ετοιμόρροπα μπετά, σκουριασμένα σίδερα, ενώ κραυγή αγωνίας για το «ετοιμόρροπο και επικίνδυνο κτίσμα» εξέφραζαν και οι κάτοικοι, με καταγγελίες τους προς την Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας – Θράκης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Δήμο Θερμαϊκού.

Η αρχή του τέλους για το κτίριο που κατέληξε…βραχνάς για την τοπική κοινωνία της Αγ. Τριάδας

Μετά από ενέργειες του συλλόγου ΕΝΕΡΓΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΝΩ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης αποφάσισε τον Αύγουστο του 2023 να προχωρήσει στην κατεδάφιση του «συνόλου των αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών στην κοινόχρηστη ζώνη αιγιαλού και παραλίας».

● Κατεδαφίζεται το θρυλικό «ΆΚΤΙΟΝ» στην Αγία Τριάδα

Το μόνο τμήμα που “γλίτωσε” της κατεδάφισης –δεδομένου ότι δεν βρισκόταν εντός της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού – παραλίας–, ήταν το κύριο κτήριο, το οποίο δεν χαρακτηρίστηκε ως επικινδύνως ετοιμόρροπο από την Τριμελή Επιτροπή και επομένως δεν ήταν δυνατό να συμπεριληφθεί στις εργασίες κατεδάφισης. Με έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικού Ελέγχου, ο Σύλλογος ενημερώθηκε τον Νοέμβριο του 2023, ότι ως μοναδικός κύριος για το εν λόγω κτίσμα φέρεται ο Δ. Θερμαϊκού.

Στη συνέχεια, υπάλληλοι της Δ/νσης Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου, διενήργησαν αυτοψία στον επίμαχο χώρο και διαπίστωσαν την ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών. Για την εν λόγω πολεοδομική παράβαση επέβαλαν πρόστιμο ανέγερσης ύψους 148.031,00€ και πρόστιμο διατήρησης ύψους 74.015,50€.

● Απόφαση «κόλαφος» της Διεύθυνσης Δόμησης για το εναπομείναν «ΑΚΤΙΟΝ»

Κατά την έκθεση οι εναλλακτικές που είχε ο Δήμος προκειμένου να αποφύγει το πρόστιμο ήταν οι εξής:

A. Να υποβάλει Υπεύθυνη Δήλωση στη Δ/νση Δόμησης με την οποία θα ενημερώνει ότι θα προβεί αυτοβούλως στην κατεδάφιση – αποκατάσταση της αυθαιρεσίας εντός προθεσμίας 30 ημερών από τη σύνταξη της έκθεσης. Σ’ αυτήν την περίπτωση η υπηρεσία θα προβεί σε αυτοψία για την διαπίστωση της αποκατάστασης και θα επιβληθεί πρόστιμο 500€.

B. Να προβεί στη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα του επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το 20% του προστίμου ανέγερσης και πρόστιμο διατήρησης από τη διαπίστωση του αυθαιρέτου έως την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

Ομόφωνο «ναι» στην κατεδάφιση – Ποια παράταξη επέλεξε την αποχή

Το παραπάνω ζήτημα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού, κατά τη σημερινή -δια περιφοράς- τακτική του συνεδρίαση. Αντικείμενο συζήτησης, η ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΛΑΖ ΤΗΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΑΚΤΙΟ».

ΑΚΤΙΟΝ

Η εισήγηση κατεδάφισης προς το Δ.Σ. Θερμαϊκού

Έτσι, προκειμένου να διαγραφούν τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαίρετων κατασκευών που βαραίνουν το δήμο, ομόφωνα οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του δήμου Θερμαϊκού υπερψήφισαν την εισήγηση της δημοτικής αρχής, βάζοντας έτσι ένα οριστικό τέλος στην υπόθεση του «ΑΚΤΙΟ».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η παράταξη ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ δεν ψήφισε το εν λόγω θέμα ημερήσιας διάταξης, επιλέγοντας την αποχή.

Μπορείς να διαβάσεις:

Το «αγκάθι» του Thess INTEC: Μεταφέρεται το άτυπο καταφύγιο σκύλων

Post a Comment