Back
Αντώνης Τρίτσης

Οριστικό «τέλος» για το έργο επεξεργασίας λυμάτων του Μεσημερίου μετά την απένταξη από το «Αντώνης Τρίτσης»

Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Στα χέρια της Διοίκησης Τζέκου «έσκασε» η βόμβα της απένταξης του έργου που αφορά στην αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων του Μεσημερίου από το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» – Τι συνέβη και ποια είναι η επόμενη μέρα.

Το «φιρμάνι» του ΥΠΕΣ που κατακεραυνώνει τον Δ. Θερμαϊκού, έφτασε στις 8 Ιανουαρίου 2024 και ένα μήνα αργότερα έθεσε εκτός του αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», το έργο συνολικού προϋπολογισμού 4,8 εκατ. €, που αφορά στην αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων του Μεσημερίου.

Συγκεκριμένα, στις 08 Ιανουαρίου 2024 η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής του υπουργείου Εσωτερικών, αποστέλλει έγγραφο – προειδοποίηση στους δημάρχους δεκάδων δήμων, κυρίως της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με το οποίο έργα που εντάχθηκαν στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και δεν έχουν δημοπρατηθεί μέχρι και τις 30/06/20222 πρόκειται να απενταχθούν, εάν δεν προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες οι ενδιαφερόμενοι δήμοι και εν τέλει να δημοπρατήσουν τα έργα μέχρι και τις 09 Φεβρουαρίου 2024.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής διημερίδας της για τους νέους δημάρχους στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Δεκέμβριο, στην οποία συμμετείχε και ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Θεόδωρος Τζέκος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, φέρεται να είχε τονίσει τα εξής:

«Εφιστώ την προσοχή ειδικά των νέων δημάρχων αφού ενημερωθούν από τις απερχόμενες δημοτικές αρχές, να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Δεν είναι νομίζω θετικό φαινόμενο να έρχεται δήμαρχος να ζητάει παράταση για ένα αθλητικό έργο που έχει ενταχθεί το 2018».

Παρά το αίτημα που κατατέθηκε από την Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ – ΚΜ) προς το Υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία ζητά παράταση ενός χρόνου προκειμένου να υπάρξει πλήρης ανταπόκριση των δήμων και των ΔΕΥΑ στις απαιτήσεις του προγράμματος, το Υπουργείο φαίνεται να έχει «τελεσιδικίσει».

Η περίπτωση του Δ. Θερμαϊκού

Το έργο που απεντάχθηκε από το αναπτυξιακό πρόγραμμα και αφορούσε τον Δ. Θερμαϊκού, ήταν αυτό που αφορούσε τη δημιουργία κέντρου επεξεργασία λυμάτων στο Μεσημέρι, με συνολικό προϋπολογισμό 4,8 εκατομμύρια ευρώ. Ο λόγος για τον οποίο καθυστέρησε τόσο πολύ η δημοπράτηση του έργου, φαίνεται να είναι μία αίτηση που εκκρεμούσε, την οποία είχαν καταθέσει κάτοικοι του οικισμού στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, προκειμένου να μην κατασκευαστεί εκεί.

Λόγω, λοιπόν, της μη απόφανσης του ΣτΕ, ο κύριος του έργου, που σε αυτήν την περίπτωση ήταν η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δ. Θερμαϊκού, δεν μπορούσε να δημοπρατήσει το έργο, μέχρι να αποσταλεί η απόφαση. Ωστόσο, και αργότερα, προέκυψαν και διάφορες άλλες καθυστερήσεις, που πήγαζαν κυρίως από τη γραφειοκρατία, την ίδια στιγμή που και το ίδιο το κεντρικό κράτος το οποίο αφενός δεν επιτάχυνε τις διαδικασίες και αφετέρου, δεν ενίσχυσε με την κατάλληλη τεχνογνωσία τους μικρούς Δήμους ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις.

Η επόμενη μέρα

Ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Δ.Ε Επανομής, Στυλιανός Κασσάρας, μιλά στο #ethermaikos για το έργο που χάθηκε αλλά και για τις επόμενες κινήσεις.

«Υπάρχει σχεδιασμός να γίνει κάποιο έργο και συγκεκριμένα στο τριεθνές, όπως το λένε. Στο σημείο του φαναριού στο Πλαγιάρι πηγαίνοντας προς Ν. Μηχανιώνα. Έχουμε έρθει σε επαφή με την εταιρία, ωστόσο για το Μεσημέρι δεν νομίζω να υπάρχει περίπτωση να το σώσουμε το έργο».

Μπορείς να διαβάσεις:

«Ακτή & Απόβλητα»: Ο Δ. Θερμαϊκού υποδέχθηκε τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσας 2024

Post a Comment