Back

Οι “μάσκες” επιτρέπονται στα καρναβάλια. Όχι στα δημοτικά συμβούλια.

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Η αλήθεια είναι πως δεν συνηθίζω να γράφω κουρασμένος. O λόγος είναι απλός. Κάθε φορά που γράφω κουρασμένος γκρινιάζω περισσότερο. Ωστόσο οι εικόνες των τελευταίων δύο συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου δεν μου αφήνουν περιθώριο.

Konstantinos Kalamidas

Άρθρο του Κωνσταντίνου Καλαμίδα. GM, SHARE MEDIA GROUP – ethermaikos.gr

Η δημοκρατία είναι ένα εξαιρετικό πολίτευμα. Το σημαντικότερο συστατικό για την επιτυχία της ωστόσο έγκειται, στο πόσο ενεργοί είναι οι πολίτες της. Αυτοί εκλέγουν, αυτοί ελέγχουν, αυτοί δέχονται την πολιτική που ασκούν οι επιλογές τους, αυτοί επανεκλέγουν. Το πρόβλημα; Ο έλεγχος.

Μετά από 3 ζωντανές μεταδόσεις του Δημοτικού Συμβουλίο, μου είναι πλέον ξεκάθαρο πως το σύνολο των πολιτών του δήμου, ίσως – ίσως με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν απαξιώσει παντελώς τον σημαντικότερο θεσμό διοίκησης. Το όργανο το οποίο αντικατοπτρίζει τις επιλογές των πολιτών τόσο σε διοίκηση όσο και στην αντιπολίτευση.

Η παραπάνω απαξίωση ή αν θέλετε η αδιαφορία το μόνο που έχει να επιβεβαιώσει είναι πως η τοπική αυτοδιοίκηση έχει σταματήσει προ πολλού να είναι ελκυστική. Να είναι θελκτική. Ίδιοι δημοτικοί σύμβουλοι, κάποιοι μάλιστα με πάνω από 20 χρόνια στην ίδια θέση. Αλήθεια τι είναι αυτό που δεν έχουν καταφέρει τα προηγούμενα 20-25 χρόνια και θα το πετυχούν τώρα!;

Ένα “σημαντικό” δημοτικό συμβούλιο που για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου Θερμαϊκού (προ και μετά Καλλικράτη) διαθέτει 7 δημοτικές παρατάξεις. Η απλή αναλογική έδωσε τη δυνατότητα της μέγιστης εκπροσώπησης των δημοτών μέσα από 7 παρατάξεις και 33 δημοτικούς συμβούλους. Δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να αναφέρω τα 7 τοπικά συμβούλια με τους δεκάδες τοπικούς συμβούλους και τους 7 αντίστοιχους προέδρους.

Ο απολογισμός του Δημάρχου με εξέπληξε όχι γιατί ο Δήμαρχος μίλησε 64’ χωρίς μια γουλιά νερό αλλά γιατί αυτός έγινε σε μία άδεια αίθουσα & στις άδειες καρέκλες της αντιπολίτευσης . Μόλις 4 δημοτικοί σύμβουλοι ήταν εκεί από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την χάραξη της πολιτικής της εκάστοτε διοίκησης. Εξηγώ. Όσο πιο ρεαλιστική, δημιουργική & παραγωγική αντιπολίτευση υπάρχει τόσο καλύτερη μπορεί να είναι η διοίκηση ενός δήμου. Αν κάνεις αντιπολίτευση για να κουνάς χαρτιά – από την απέναντι πλευρά θα υπάρχουν άνθρωποι που θα σου κουνούν χαρτιά.

Αν αφήνεις για χρόνια άδειες καρέκλες, οι απέναντι θα κουνούν τις δικές τους αδιάφορα. Αν σηκώνεις ψηλά ένα θέμα για να καταλήξεις ακριβώς στο ίδιο αποτέλεσμα – κάνεις μια τρύπα στο νερό. Αν παράγεις δελτία τύπου για θέματα που σε προηγούμενες διοικήσεις θα μπορούσες να τα είχες λύσει εσύ, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.

Η διοίκηση από την άλλη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι χαλαρή. Η προσέγγιση του: Στους τυφλούς ο μονόφθαλμός είναι ηγέτης, δεν αρκεί. Η επανάσταση του αυτονόητου του Δημάρχου Γιώργου Τσαμασλή και της διοίκησης του δεν αρκεί. Το 2023 θεωρούμε έργο τον εξαιρετικά κάθαρο πλέον δήμο, τα καλαθάκια που αδειάζουν ακόμα και τα ΣΚ στην παραλία, την τακτικά καθαρή και κοσκινισμένη αμμουδιά, τους 5-7 μεγάλους καλλιτέχνες στα 12+ χρόνια του ενιαίου δήμου, δεν μπορούν να αποτελούν τίποτα παραπάνω από τα αυτονόητα.

Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να τρέξει. Να γίνει ουσιαστικά εξωστρεφής. Δημιουργικά ανήσυχη. Ελκυστική. Ας σταματήσουμε να επιτρέπουμε σε κάποιους να πετούν αετό όλο το χρόνο. Ας σταματήσουμε να ασκούμε κριτική πληκτρολογίου, αλλά ενεργού πολίτη. Οι μάσκες επιτρέπονται στα καρναβάλια. Όχι στα δημοτικά συμβούλια.

* η επιλεγμένη φωτογραφία του άρθρου, είναι η εικόνα του δημοτικού συμβουλίου αμέσως μετά την λήξη του. Άλλωστε ποιος να μαζέψει σκουπίδια, σπίτι τους είναι!

Μπορείς να διαβάσεις:

9ο Δημοτικό Συμβούλιο: Τρία θέματα μονοπώλησαν την σημερινή Συνεδρίαση

Post a Comment