Back
οδηγίες προστασίας

Οδηγίες προστασίας για τους πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας του Σαββατοκύριακου

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Σφοδρή κακοκαιρία με θυελλώδεις ανέμους, έντονες βροχοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας αναμένονται για το Σαββατοκύριακο – Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ΟΦΚΑΘ δίνουν οδηγίες προστασίας για τους πολίτες.

Το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Εταιρία ήδη από την Τρίτη 13/11 επικαιροποιήθηκε με την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τον Όμιλο Φίλων Κυνηγών Ακτής Θερμαϊκού (ΟΦΚΑΘ) να δίνουν οδηγίες προστασίας από την επικείμενη κακοκαιρία.

Οδηγίες ΟΦΚΑΘ

Σημειώνεται ότι στο Δ. Θερμαϊκού προβλέπεται η εκδήλωση έντονων ανέμων βορειοδυτικών διευθύνσεων με εντάσεις έως και εφτά μποφόρ, χωρίς να αναμένονται βροχοπτώσεις. Για πρόληψη και αποφυγή ατυχημάτων από τους θυελλώδεις βοριάδες, ο ΟΦΚΑΘ καλεί τους κατοίκους του Δ. Θερμαϊκού να κρατάν μαζεμένες τις τέντες των κατοικιών που «κοιτούν» δυτικά και βόρεια, τα αντικείμενα που βρίσκονται εκτός των οικημάτων να είναι ασφαλισμένα ενώ προσοχή πρέπει να δοθεί και στα πλοιάρια καθώς ο κυματισμός στον Θερμαϊκό θα είναι έντονος όλο το 24ωρο του Σαββάτου.

Οδηγίες ΠΚΜ

Στο αναλυτικό Δελτίο Τύπου της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις οδηγίες προστασίας αναφέρεται ότι οι πολίτες θα ήταν καλό να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από τις οικίες τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Πιο αναλυτικά αναφέρει:

Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ., καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
-Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

-Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
-Να έχουν το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
-Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
-Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Αν μετακινούνται πεζοί:
-Να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
-Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων.

Μπορείς να διαβάσεις:

Περαία: Τραγωδία στην άσφαλτο με νεκρό τον 24χρονο Ν.Φ. και δυο τραυματίες

Post a Comment