Back
καρκίνος του μαστού

Ο ροζ μήνας για την ευαισθητοποίηση του καρκίνου του μαστού είναι ο Οκτώβριος!

Διάρκεια ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ο μήνας Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του μαστού αλλά και στην υγεία κάθε γυναίκας.

Από το 1985 ο Οκτώβριος καθιερώθηκε ως Μήνας Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Έτσι, κάθε χρόνο διοργανώνονται ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αλλά και εκστρατείες και παράλληλες εκδηλώσεις με σκοπό την έμπρακτη στήριξη στις μαχήτριες, τις επιζήσασες αλλά και τα θύματά του.

Σύμφωνα με την Athens Breast Clinic, στην Ελλάδα δεν υπάρχει Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, δεν γίνεται δηλαδή καταγραφή των ασθενών που διαγιγνώσκονται με αυτό το είδος καρκίνου. Έτσι η επίπτωση του καρκίνου μαστού, ο αριθμός δηλαδή των νέων ασθενών με καρκίνο μαστού στην Ελλάδα , «εκτιμάται» με μαθηματικά μοντέλα, βασισμένα σε στατιστικά δεδομένα από αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες του νότου.

Ωστόσο, εκτιμάται με αυτό τον τρόπο ότι κάθε χρόνο έχουμε περίπου 6000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού και περίπου 2000 Ελληνίδες πεθαίνουν ετησίως.
Μάλιστα, τα στοιχεία για τα έως τώρα δεδομένα και τον επιπολασμό της νόσου μιλάνε από μόνα τους, αφού ο καρκίνος του μαστού είναι η 2η πιο συχνή μορφή καρκίνου στην Ελλάδα. Βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 7.772 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού σημειώθηκαν το 2020, με τον αριθμό των θανάτων να φτάσει τους 2.333.

Επίσης, ενδεικτικό είναι και το παράδειγμα του προγράμματος Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια του οποίου, το έτος 2022 έγινε περί τις 40.000 ψηφιακές μαστογραφίες εκ των οποίων στις 2.411 εντοπίστηκαν ευρήματα. Ωστόσο, είναι ένα περιορισμένο δείγμα, μιας και δικαίωμα εξέτασης στο εν λόγω πρόγραμμα είχαν γυναίκες από 50 έως 69 ετών, ενώ σύμφωνα με την Δρ. Αθηνά Χριστοπούλου*, τα ογκίδια στο μαστό είναι συνηθέστερα στις ηλικίες μεταξύ 30 και 50 ετών.

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. Σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι η ενημέρωση των γυναικών για την υιοθέτηση και διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με σκοπό να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

*Η Δρ. Αθηνά Χριστοπούλου είναι Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθύντρια Παθολογικής Ογκολογίας και Υπεύθυνη Ογκολογικής Μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» και Διδάκτωρ στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πηγή φωτογραφίας εδώ.

Μπορείς να διαβάσεις:

Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για τις νέες ταυτότητες – Αναλυτικά η διαδικασία

Post a Comment