Back
Κτήμα Γεροβασιλείου

Ο Φεβρουάριος ξεκινά στο Κτήμα Γεροβασιλείου – Ελεύθερη είσοδος την 01/02

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Η 1η μέρα του Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα – αγίου προστάτη των αμπελουργών και το Κτήμα Γεροβασιλείου το γιορτάζει με ελεύθερη είσοδο-ξενάγηση για το κοινό.

Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024, το Κτήμα Γεροβασιλείου ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό και προσκαλεί τους οινόφιλους Θεσσαλονικείς -και όχι μόνο- να γιορτάσουν τον Άγιο Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον αμπελώνα και στο οινοποιείο, να ξεναγηθούν στο μουσείο οίνου, αλλά και να ενημερωθούν για τα φρέσκα κρασιά του φετινού τρύγου.

Κτήμα Γεροβασιλείου: Εν αρχή ην…το αμπέλι

Ο οικογενειακός αμπελώνας του Βαγγέλη Γεροβασιλείου αναπτύσσεται στην περιοχή Παπαμόλα Επανομής 25 περίπου χλμ νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Το αμμοαργιλώδες και προσχωσιγενές έδαφος, ο ήπιος χειμώνας και το δροσερό καλοκαίρι συνθέτουν ένα ιδανικό οικοσύστημα για το αμπέλι με την οινοποίηση στην περιοχή να μαρτυρείται εδώ και 1.500 χρόνια.

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου

Σε αυτό τον τόπο, ο πατέρας Γεροβασιλείου είχε το αμπέλι του και εδώ θα ξεκινήσει από 25 στρέμματα την περιπέτεια της οινοποίησης ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου. Σπουδάζει στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ και ειδικεύεται στην Οινολογία, Αμπελουργία, Γευσιγνωσία και Τεχνολογία Οινολογικών Μηχανημάτων στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux της Γαλλίας. Διατελεί μαθητής του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Bordeaux, Emile Peynaud και συμμετέχει στην ομάδα του, που δοκίμαζε τα κρασιά των φημισμένων Chateaux της Γαλλίας.

Από το 1976 μέχρι τις αρχές του 1999 κατέχει θέση οινολόγου στο Κτήμα Porto Carras, όπου πρωτοοινοποίησε, αναβίωσε και διέσωσε από την αφάνεια την παλιά ξεχασμένη ελληνική ποικιλία Μαλαγουζιά.

Το 1981 φυτεύει τον αμπελώνα της Επανομής με μαλαγουζιά και σαντορινιό ασύρτικο. Το 1986 πραγματοποιείται η πρώτη οινοποίηση στο σύγχρονο οινοποιείο, που χτίσθηκε μέσα στο χώρο του αμπελώνα.

Τα επόμενα χρόνια στον αμπελώνα που αυξάνεται φυτεύτηκαν και καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα και άλλες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Εκτός από τη μαλαγουζιά και το ασύρτικο που αποτελούν τις ελληνικές λευκές ποικιλίες του Κτήματος, καλλιεργούνται οι ελληνικές ερυθρές Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο και Ξινόμαυρο. Επίσης, καλλιεργούνται οι γαλλικές λευκές Chardonnay, Sauvignon Blanc και Viognier και οι ερυθρές Syrah και Merlot. Παράλληλα, οι πειραματισμοί και οι μελέτες σε φυτεύσεις ελληνικών και ξενικών ποικιλιών είναι συνεχείς με περίπου 46 ποικιλίες να καλλιεργούνται πειραματικά.

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και η σύζυγός του Σόνια Τζιώλα-Γεροβασιλείου έχουν μεταδώσει την αγάπη τους για το κρασί και το αμπέλι στα παιδιά τους, τον Αργύρη, τη Μαριάνθη και τη Βασιλική που συνεχίζουν την παράδοση της οικογένειας.

Η οικογένεια Γεροβασιλείου

Σήμερα το Κτήμα κυκλοφορεί περίπου 400.000-450.000 ετησίως με το 35% να είναι εξαγωγές μεταξύ άλλων σε Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Κύπρο, Ιαπωνία, Νέα Υόρκη. Δεν είναι μόνο το λευκό, που είναι το best seller του Κτήματος, αλλά και το κόκκινο που διακρίνεται σε διεθνείς διαγωνισμούς με πλέον διάσημο το Avaton που προέρχεται από Λημνιό, Μαυρούδι και Μαυροτράγανο. Πολύ ενδιαφέρουσα και ευχάριστη άφιξη έκανε φέτος για πρώτη φορά το Ροζέ από Ξινόμαυρο.

Ο αμπελώνας του Κτήματος

INFO

Ώρες επισκέψεων:

Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 -16.00
Τετάρτη 13.00 – 19.00
Σάββατο-Κυριακή: 11.00 – 17.00
Τρίτη: Κλειστά

Ώρες Ξεναγήσεων

Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή 10:30, 12:00, 13:30, 15:00
Τετάρτη 13:30, 15:00, 16:30, 18:00
Σάββατο, Κυριακή 11:30, 13:00, 14:30, 16:00
Τρίτη κλειστά

Για ομαδικές ξεναγήσεις (>10 ατόμων) είναι απαραίτητη η κράτηση.

Κάθε ξενάγηση ολοκληρώνεται με τη γευστική δοκιμή δύο κρασιών. Υπάρχει όμως και μία σειρά επιλογών για οινόφιλους επισκέπτες που επιθυμούν να αποκτήσουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα των κρασιών του Κτήματος (Δευτέρα-Παρασκευή / με κράτηση):

Δυνατότητα γευστικής δοκιμής όλων των κρασιών
Δυνατότητα γευστικής δοκιμής παλαιωμένων σοδειών που επιλέγουν οι οινολόγοι του κτήματος
Δυνατότητα ιδιωτικής γευστικής δοκιμής
Δυνατότητα γευστικής δοκιμής κρασιού-φαγητού

Είσοδος

Γενική είσοδος 7 ευρώ, Μειωμένο εισιτήριο 2 ευρώ

Δωρεάν είσοδος για παιδιά έως 18 ετών, μουσειολόγους, φοιτητές-σπουδαστές σχολών σχετικών με το χώρο του κρασιού.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες τις εξής ημέρες:

1 Φεβρουαρίου – Άγιος Τρύφωνας, προστάτης του αμπελιού
18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων
5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
2η Κυριακή του Νοεμβρίου – Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού
«Ανοιχτές Πόρτες» – Εκδηλώσεις οινοποιείων-μελών της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» ένα Σαββατοκύριακο του Μαΐου

Το Κτήμα παραμένει κλειστό τις εξής μέρες κατά τη διάρκεια του έτους:

1 και 6 Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, Καθαρά Δευτέρα, Μ. Παρασκευή, Μ. Σάββατο, Κυριακή και δεύτερη μέρα του Πάσχα, 01 Μαΐου, 11 Μαΐου (Άγιος Αργύριος ο Επανομίτης, Πολιούχος Επανομής), 29 Ιουλίου – 18 Αυγούστου (καλοκαιρινές διακοπές), 15 Αυγούστου, 28 Οκτωβρίου, 25 και 26 Δεκεμβρίου.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Τα εκπαιδευτικά πραγματοποιούνται Δευτέρα, Πέμπτη και Παρασκευή και είναι απαραίτητη η κράτηση

Τηλέφωνο κρατήσεων: 23920 44567 Καθημερινά, 12:00-16:00.

Ο χώρος είναι προσβάσιμος στα άτομα με αναπηρίες.

Μπορείς να διαβάσεις:

Save Your Hood: Καθαρίζουν το λιμάνι του Αγγελοχώριου & κόβουν τη βασιλόπιτα τους

 

Post a Comment