Back
Τάπρα

Ν. Τάπρα: «Από τον Δ. Θερμαϊκού λείπει η παλιά δημοσιογραφία»

Διάρκεια ανάγνωσης: 9 λεπτά

Η Κωνσταντίνα Τάπρα, υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του Δήμου Θερμαϊκού, μιλά στο #ethermaikos για τον ερχομό της στους Νέους Επιβάτες πριν από 23 χρόνια, την καθημερινότητα στο Δήμο, την απόφασή της να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και την «παλιά δημοσιογραφία» που λείπει από το Δ. Θερμαϊκού.

Συνέντευξη στη Σοφία Πρώιου – ethermaikos.gr

Η Κωνσταντίνα Τάπρα, Νάντια όπως της αρέσει να την αποκαλούν, είναι η γυναίκα πίσω από τα Δελτία Τύπου καθώς και η “Φωνή του Δήμου Θερμαϊκού στον FM 100.6”. Κατάγεται από το Σιδηρόκαστρο Σερρών, σπούδασε δημοσιογραφία στο παράρτημα της Ελλάδας του North College και του Middlesex του Λονδίνου ενώ το 2000 φτάνει στους Νέους Επιβάτες ως «ερωτική μετανάστρια», όπως θα πει η ίδια. Από το 2001 είναι η «ψυχή» του Γραφείου Τύπου του Δ. Θερμαϊκού.

Κυρία Τάπρα, πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την δημοσιογραφία και τι σας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση;

Δεν ξέρω αν ήθελα από πολύ μικρή να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία. Πάντως αυτό που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια είναι ότι όταν υπήρχε μόνο η ΕΡΤ και κάθε Σαββατοκύριακο έβαζε σε απευθείας συνδέσεις τις συνεδριάσεις της Βουλής. Τότε, θυμάμαι να κάθομαι στο καθιστικό – τα σαλόνια ήταν άλλα δωμάτια – και απαντώ στις ερωτήσεις των βουλευτών που γινότανε. Μου άρεσε πάρα πολύ και το γράψιμο οπότε θέλησα να το συνδυάσω κάπως έτσι.

Πως προέκυψε ο ερχομός σας στον Δ. Θερμαϊκού;

Έγινα ερωτική μετανάστρια στους Νέους Επιβάτες. Μετακόμισα με τον πρώην σύζυγο το 2000 εδώ, το 2001 πήρα την θέση στον δήμο και όλα μετά πήραν την πορεία τους.

Κυρία Τάπρα, ποιες είναι οι απαιτήσεις της δουλειάς σας; Πως βιώνετε την καθημερινότητα σε ένα Γραφείο Τύπου ενός δήμου και συγκεκριμένα του Δ. Θερμαϊκού;

Τα Γραφεία Τύπου ενός Οργανισμού είναι πολύ απαιτητικά και ιδιαίτερα γραφεία. Έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της εικόνας και της φήμης της κάθε Διοίκησης. Δυστυχώς, πολλές φορές δεν δίνεται η απαραίτητη προσοχή στους ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί να προσφέρουν αυτές τις γνώσεις και αυτό με λυπεί πολύ. Υπάρχουν και αυτοί, οι λίγοι, που με «χρησιμοποιούν» και αυτό με κάνει να νιώθω πολύ χρήσιμη και να θέλω να γίνομαι καλύτερη. Η πληροφόρηση του κοινού πρέπει να είναι έγκυρη και αξιόπιστη γι’ αυτό και ο έλεγχος ενός δελτίου τύπου πριν εκδοθεί είναι σχολαστικός και πάντα στο μέτρο του δυνατού από μέρους μου. Στον Δήμο μας υπάρχουν μέρες που είναι «δύσκολες» και μέρες που δεν κυλάει ο χρόνος. Είναι οι μέρες που πηγαίνω στο σπίτι και δεν θέλω να μιλήσω σε κανέναν και θέλω να αδειάσει το μυαλό μου από πληροφορίες που δεν μου είναι χρήσιμες και είναι μέρες που γυρίζω με τόση ενέργεια και θετική υπερένταση που δεν μπορώ να κοιμηθώ.

Να μιλήσουμε λίγο για την ραδιοφωνική εκπομπή «Η Φωνή του Θερμαϊκού στον 100.6 fm». Πως προέκυψε αυτό το εγχείρημα;

Τότε είχε έρθει ένα έγγραφο από τον Δ. Θεσσαλονίκης προς όλους τους δήμους του νομού και αφιέρωνε μία ώρα την εβδομάδα στο δημοτικό του ραδιόφωνο έτσι ώστε όλα τα γραφεία τύπου να προβάλλουν το έργο της τοπικής κοινωνίας. Έτσι, λοιπόν, ο τότε δήμαρχος άρπαξε την ευκαιρία και μου πρότεινε να το προχωρήσουμε κι έτσι κι έγινε. Το θυμάμαι με μεγάλη στεναχώρια που δεν το συνεχίσαμε. Ήταν μία πάρα πολύ καλή κίνηση και είχε και πολύ μεγάλη ακροαματικότητα.

Θεωρείτε ότι λείπει κάτι τέτοιο από τον Δ. Θερμαϊκού;

Θεωρώ ότι από τον Δ. Θερμαϊκού λείπει ένα ραδιόφωνο καθαρά τοπικό. Δεν μας ενδιαφέρουν οι ειδήσεις της πόλης της Θεσσαλονίκης. Φυσικά και μας ενδιαφέρει τι συμβαίνει δίπλα μας απλά μας ενδιαφέρει περισσότερο πως βιώνει ο κόσμος την καθημερινότητά του εδώ, τα προβλήματά του, με τι είναι ικανοποιημένος ή τι θα ήθελε να καλυτερεύσει. Μας ενδιαφέρει όλο το σκηνικό που παίζεται αποκλειστικά και μόνο στον Δ. Θερμαϊκού. Πιστεύω ένα τέτοιο ραδιόφωνο λείπει. Δεν θα έλεγα ότι λείπει ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο. Λείπει ένα ραδιόφωνο κανονικό, που θα μπορέσει να το ανοίξει και ο μπαμπάς μου και η μαμά μου που δεν ξέρει να διαχειρίζεται το internet. Ένα τέτοιο ραδιόφωνο λείπει. Δηλαδή, λείπει η παλιά δημοσιογραφία.

Στο Γραφείο Τύπου είστε η μοναδική υπάλληλος. Πιστεύετε ότι αρκεί μόνο ένα άτομο;

Μέσα στον οργανισμό υπάρχει μόνο η συγκεκριμένη θέση με την συγκεκριμένη ειδικότητα οπότε είμαι μία και μοναδική. Εγώ θα ήθελα ο Δήμος να επικοινωνεί όλες τις εκδηλώσεις όλων των πολιτιστικών συλλόγων. Δεν θέλω να ρίξω την ευθύνη σε κανέναν αλλά αν δεν έρχονται από τους πολιτιστικούς συλλόγους κατευθείαν σε εμένα εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι. Το κοινό δεν ενημερώνεται μέσω των αιρετών ή μόνο μέσα από τις σελίδες των συλλόγων. Εγώ θα ήθελα να ενημερώνεται και από τον Δήμο. Οι σύλλογοι όμως πρέπει να ενημερώνουν εμένα προσωπικά. Έχω ιδιότητα, αν θέλουν έχω και ονοματεπώνυμο και είμαι διαθέσιμη να τους δώσω και τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου σε τέτοια πράγματα. Πρέπει να παινέψουμε και λίγο τον τόπο μας. Ο τόπος μας δεν είναι μόνο καταστροφές, πλημύρες, σκουπίδια και θάνατοι στις ακτές. Έχει και άλλα πολύ ωραία πράγματα. Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Γραφείο Τύπου.

Πιστεύετε ότι θα μπορούσε ο Δ. Θερμαϊκού να υλοποιήσει δράσεις ώστε να έρθουν οι δημότες σε μεγαλύτερη επαφή με τον έντυπο Τύπο ή και το παραδοσιακό ραδιόφωνο, ώστε ο Δήμος να τους ενημερώνει και με αυτόν τον τρόπο και αν ναι γιατί δεν έχει γίνει ακόμα; Κυρία Τάπρα, τι λείπει;

Λείπει ένα ραδιόφωνο καθαρά τοπικού χαρακτήρα. Βέβαια, αυτό δεν ξέρω αν θα μπορούσε να το δημιουργήσει ο δήμος. Αυτό δεν θα είναι μόνο φωνή της διοίκησης αλλά και φωνή των δημοτών και θα βοηθήσει, φυσικά, στην καλυτέρευση όλων των υπηρεσιών. Δεν ξέρω αν μπορεί να το κάνει αυτό ο δήμος. Ίσως θα έπρεπε να γίνουν κινήσεις από την κυβέρνηση ώστε να πάρουν άδειες δήμοι που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι θα είχε καλή τύχη η εφημερίδα. Υπάρχουν διαχρονικά θέματα που μπορείς να αναδείξεις μέσα από την εφημερίδα. Εγώ πιστεύω πάρα πολύ στον έντυπο Τύπο. Η νέα γενιά δεν έχει μεγαλώσει με την αίσθηση του φύλλου της εφημερίδας στα δάχτυλά της. Δεν είμαστε όλοι πάνω από ένα profile στο Facebook. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα έντυπο.

Είστε το πρόσωπο που επικοινωνεί με τον κόσμο εκ μέρους του Δ. Θερμαϊκού. Κυρία Τάπρα, πως βιώνετε τη καθημερινότητά σας ως γυναίκα;

Κοίτα να δεις, αν σκεφτούμε ότι πέρα από την φύση της δουλειάς, είμαι μία γυναίκα εργαζόμενη θα μπορούσα να πω ότι οι περισσότερες γυναίκες σήμερα είναι εγκλωβισμένες στους πολλαπλούς ρόλους που επιτάσσει η σύγχρονη κοινωνία. Πρέπει να είμαστε εργαζόμενες, καταρτισμένες αλλά όχι πολύ ανταγωνιστικές, πρέπει να είμαστε μάνες με ιδιαίτερη φροντίδα στα παιδιά μας χωρίς να είμαστε καταπιεστικές, πρέπει να είμαστε συντρόφισσες, οι οποίες πρέπει να δείχνουμε πάντα κατανόηση στον σύντροφό μας χωρίς όμως να τον ευνουχίζουμε, πρέπει να δείχνουμε αλληλεγγύη και συναδελφικότητα στους συνεργάτες μας αλλά να μην είμαστε καλύτεροι από αυτούς. Όλο αυτό δημιουργεί σε μία γυναίκα την τρέλα να θέλει να είναι τελειομανής. Αυτό είναι πολύ ψυχοφθόρο. Μάλλον οι γυναίκες πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον λόγο της ύπαρξής μας και τους ρόλους μας. Θα πρέπει να είμαστε γυναίκες. Όχι γυναίκες – άντρες.

Όταν ξεκίνησα εγώ αυτό το επάγγελμα, ήταν καθαρά αντρικό, ειδικά στην αθλητική δημοσιογραφία, την οποία και άσκησα για κάποιο καιρό. Δεν είχα δυσάρεστα περιστατικά. Ευγενικά φλερτ υπήρχαν αλλά αυτό πιστεύω έχει να κάνει και με τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου αλλά και με τον κοινωνικό «χώρο» που αφήνεις στον άλλον.

Να μιλήσουμε λίγο για την απόφασή σας να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση. Έχετε θέσει υποψηφιότητα για Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Σιντικής. Πότε πήρατε την απόφαση αυτή και πως προέκυψε;

Πάντα φλέρταρα με την πολιτική. Εγώ πιστεύω ότι είμαι άτομο backstage. Δηλαδή, μπορώ να δουλέψω καλύτερα πίσω από τα φώτα. Θεωρώ, όμως, ότι δεν με αντέχει η πολιτική, κυρίως γιατί έχω άποψη. Αυτά που λέω ενοχλούν. Ενοχλούν αυτούς που δεν θέλουν να δουν την αλήθεια. Ο γνωστός στρουθοκαμηλισμός. Οπότε επιλέγω να δουλεύω πίσω από μία γυναίκα ή έναν άντρα. Η πρώτη φορά που το σκέφτηκα πιο έντονα ήταν το 2010 μετά από μία πρόταση που μου έγινε. Τότε θεώρησα ότι δεν είχε έρθει ο καιρός να κάνω κάτι τέτοιο.

Πριν από περίπου εφτά μήνες μου έκανε πρόταση ο επικεφαλής της «Ενωμένης Σιντικής», ο Ιωσήφ Παναγιωτίδης. Το σκέφτηκα και αποφάσισα να συμμετάσχω ως υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος. Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει μία κατάσταση δύο θητειών της παρούσας δημοτικής αρχής και θέλω να βάλω ένα λιθαράκι ώστε να μπορέσει να διοικήσει μία νέα παράταξη τον δήμο.

Θεωρείτε ότι σε αυτήν την απόφασή σας, επηρέασε η καθημερινότητά σας στον Δήμο Θερμαϊκού;

Σαφώς και έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο. Βλέπω ότι ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση, άνθρωποι που δεν γνωρίζουν την λειτουργία της από μέσα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Εφόσον κληθούν να κολυμπήσουν οι άνθρωποι, θα το κάνουν. Όμως, λείπουν άνθρωποι, οι οποίοι γνωρίζουν την εσωτερική λειτουργία των υπηρεσιών και μπορούν να παράξουν και να προωθήσουν ένα έργο και από παρακαμπτήριες οδούς με αποτέλεσμα να το υλοποιήσουν πιο γρήγορα. Και δεν μιλάω για παράνομα μέσα. Μιλάω για νόμιμους τρόπους. Αυτή τη στιγμή εγώ μιλάω και ως πολίτης και ως άνθρωπος που υπηρετεί αιρετούς. Δηλαδή, η ιδιότητά μου είναι διττή. Βλέπω το πρόβλημα και από τις δύο πλευρές. Πιστεύω ότι μπορώ να τα καταφέρω εκεί που σε άλλους μπαίνουν εμπόδια.

Κυρία Τάπρα, ένα τελευταίο σχόλιο;

Προς τιμήν τους, όλοι οι δήμαρχοι με τους οποίους υπηρέτησα, ποτέ κανείς δεν προσπάθησε να με αναγκάσει να γράψω ψέματα μέσα από τα Δελτία Τύπου ή τις ανακοινώσεις. Έχω ακουστά τι γίνεται σε άλλους δήμους αλλά και οι τέσσερις δήμαρχοι με τους οποίους υπηρέτησα δεν προσπάθησαν ποτέ να πιέσουν το Γραφείο Τύπου να βγάλει ψευδή γεγονότα στον αέρα.

Μπορείς να διαβάσεις:

«ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ» και η Τυριτίδου… μόνη!

 

Post a Comment