Back
Στ. Κουγιουμτζής

Μουσικό αφιέρωμα στον συνθέτη Στ. Κουγιουμτζή στο Θέατρο ΚΑΠΠΑ

Διάρκεια ανάγνωσης: 2 λεπτά

Αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή θα παρουσιάσει ο Σύλλογος Φίλων Θερμαϊκού Απόλλων μαζί με την Χορωδία του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεδινού Κιλκίς στο Θέατρο ΚΑΠΠΑ στην Περαία.

Υπό την αιγίδα του Δήμου Θερμαϊκού ο Σύλλογος Φίλων Θερμαϊκού Απόλλων θα παρουσιάσει την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 19:00 στο Θέατρο ΚΑΠΠΑ μουσικό αφιέρωμα για τον συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή.

Την βραδιά θα διανθίσει η Χορωδία του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεδινού Κιλκίς, με Χοράρχη τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Σαββίδη. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για τον Στ. Κουγιουμτζή

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής (22 Ιουλίου 1932 − 12 Μαρτίου 2005) θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Γεννήθηκε το 1932 σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στο Επταπύργιο,[2] κοντά στις φυλακές του Γεντί-Κουλέ. Μικρασιάτης στην καταγωγή, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Θεσσαλονίκη.

Μπήκε στο χώρο της μουσικής σε ηλικία 15 ετών, με σπουδές στη Σχολή πιάνου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Το 1952, για λόγους βιοπορισμού, αρχίζει να εργάζεται ως πιανίστας σε νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης.

Γράφει την επιτυχία «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», που ερμηνεύει αρχικά η Χορωδία Φ.Ε.Μ. και στη συνέχεια ο Γιάννης Πουλόπουλος, όπως και το «Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά» και ξεκινά συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της τότε μουσικής σκηνής όπως η Καίτη Χωματά και ο Γιάννης Βογιατζής.

Μετακόμισε στην Αθήνα το 1967 για να συνεργαστεί με τη δισκογραφική εταιρεία ΜΙΝΟΣ και με τους τότε ανερχόμενους τραγουδιστές Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννη Καλατζή και Γιάννη Πάριο. Αυτή την περίοδο έγραψε τα σημαντικότερα τραγούδια της σταδιοδρομίας του: «Πού ‘ναι τα χρόνια» (Α. Δασκαλόπουλος), «Να ‘τανε το ’21» – το τραγούδι που τον καθιέρωσε, «Κάπου νυχτώνει», «Όλα καλά κι όλα ωραία» και η λίστα συνέχισε να μεγαλώνει.

Έφυγε από τη ζωή το 2005 στα 72 του χρόνια από ανακοπή καρδιάς.

H αφίσα της εκδήλωσης:

Στ. Κουγιουμτζής

Μπορείς να διαβάσεις:

Το Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής: 57 καρδιές για τα αδικοχαμένα θύματα των Τεμπών

 

 

Post a Comment