Back
Γαλάζια

Με πέντε Γαλάζιες Σημαίες «υποδέχεται» το καλοκαίρι του 2024 ο Δ. Θερμαϊκού

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Με τη “Γαλάζια Σημαία”, το σύμβολο ποιότητας και διεθνές πιστοποιητικό καθαρότητας των ακτών, επιβραβεύτηκαν για ακόμα μια χρονιά πέντε παραλίες του δήμου Θερμαϊκού – Τα κριτήρια για το «χρυσό μετάλλιο» των ακτών.

Λίγες μέρες πριν τον Ιούνιο, ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών.

Με 625 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες, με τη Χαλκιδική να αναδεικνύεται για ακόμα μια χρονιά…πρωταθλήτρια με 95 συνολικά ακτές της να παίρνουν “Γαλάζια Σημαία”.

Σε τοπικό επίπεδο, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις δεκατρείς (13) συνολικά παραλίες του Νομού Θεσσαλονίκης που «φέρουν» “Γαλάζια Σημαία” για το 2024 –το πλέον αναγνωρίσιμο σήμα οικολογικής ποιότητας στον κόσμο– οι πέντε (5) ανήκουν στον δήμο Θερμαϊκού.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις παραλίες:

Αγ. Τριάδα/ΠΙΚΠΑ
• Μηχανιώνα – Τουρμπαλί
• Νέοι Επιβάτες
• Περαία – Κοχύλι
• Περαία – Πλατεία Μνήμης

Οι παραλίες του Δ. Θερμαϊκού που ανεμίζει Γαλάζια Σημαία / Πηγή: https://www.blueflag.gr/

Υπενθυμίζεται, ότι από τον Ποταμό Επανομής έχει γίνει υποστολή της “Γαλάζιας Σημαίας” ήδη από το 2021 και παρόλο που η οργάνωση της ακτής και η ποιότητα του νερού ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις, οι «ανθρώπινες παρεμβάσεις που καταπονούν την προστατευόμενη περιοχή και προκαλούν προβλήματα στο οικοσύστημα» δεν επιτρέπουν προς το παρόν την επαναφορά του διεθνούς σήματος ποιότητας για τις ακτές.

● Χωρίς «Γαλάζια Σημαία» ο Ποταμός και το 2024 – «Ώρα μηδέν» για την προστασία του περιβάλλοντος

Ο θεσμός της “Γαλάζιας Σημαίας”

Η “Γαλάζια Σημαία” είναι το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη “Γαλάζια Σημαία”, είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτή να είναι «Εξαιρετική».

Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι η μη ύπαρξη γαλάζιας σημαίας δεν συνεπάγεται αυτόματα την κακή ποιότητα των υδάτων. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός απαραίτητων κριτηρίων που πρέπει ακόμη να πληρούνται, ώστε να τιμηθεί μια ακτή με τη διάκριση της “Γαλάζιας Σημαίας”:

Α. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΗΣ

«Εξαιρετική» ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία και καθαρισμό.

Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.

Συνεχής, τακτικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

Β. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΚΤΗΣ

Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών αναλύσεων στον υποχρεωτικό πίνακα ανακοινώσεων της κάθε ακτής.

Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.

Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.

Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.

Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

Γ. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Παρουσία εκπαιδευμένων, πτυχιούχων ναυαγοσωστών σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη σχετική νομοθεσία, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.

Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Δ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.

Οργάνωση δραστηριοτήτων από τον διαχειριστή της ακτής, που να επιβεβαιώνουν και να υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.

Υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.

Μπορείς να διαβάσεις:

Εκτός «Προσβάσιμων Παραλιών» Αγγελοχώρι & Ν. Επιβάτες

Post a Comment