Back
Βιβλιοθήκη

Με νέο θερινό ωράριο η Δημοτική Βιβλιοθήκη “Καβούνη”

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Το θερινό ωράριο λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης “Γεωργίου και Αικατερίνης Καβούνη” ανακοίνωσε σήμερα ο Δ. Θερμαϊκού.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβούνη συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία της, δίνοντας τη δυνατότητα στο φιλαναγνωστικό κοινό του δήμου Θερμαϊκού να μην αποχωριστεί τον μαγικό κόσμο των βιβλίων ούτε κατά τους θερινούς μήνες.

Έτσι, η δημοτική βιβλιοθήκη θα λειτουργεί από τις 13 Ιουνίου τις εξής μέρες και ώρες:

ΔΕΥΤΕΡΑ: 08:00π.μ – 15:00μ.μ. και
ΠΕΜΠΤΗ: 11:00μ.μ. – 15:00μ.μ.

Η «βιβλιοθήκη της καρδιάς μας» στη Ν. Κερασιά

Καβούνη«Αρχικά να ευχηθώ καλό μήνα, μιας και πλέον είναι Ιούνιος οπότε έχουμε μπει στο καλοκαίρι, όσο κι αν κάποιοι λένε πως επίσημα ξεκινάει στις 21 Ιουνίου. Εμείς θα βιαζόμαστε και θα απολαμβάνουμε κάθε χρόνο αυτή την περίοδο, κάνοντας τα πάντα ώστε να νιώσουμε το καλοκαίρι στην καρδιά μας.

Αισθάνομαι την ανάγκη να μιλήσω για τη βιβλιοθήκη της καρδιάς μας. Κάθε βιβλιοφάγος έχει έναν χώρο που νιώθει δικό του, που βρίσκεται μόνο εκείνος και τα βιβλία του. Μπορεί να είναι η δημοτική βιβλιοθήκη του Δήμου του, μπορεί να είναι μια γωνία του δωματίου του, μπορεί να είναι και ολόκληρο το σπίτι του, όταν αυτό περιλαμβάνει βιβλία και όπου κι αν ψάξεις, θα βρεις και από ένα.

Στο δικό μας Δήμο έχουμε την τύχη να έχουμε ένα τέτοιο διαμάντι, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη “Γεωργίου και Αικατερίνης Καβούνη”, που ιδρύθηκε πριν 37 περίπου χρόνια από τη δωρήτρια κ.Αικατερίνη Γ. Καβούνη και στεγάζεται σε αίθουσα του πρώην Κοινοτικού Καταστήματος Νέας Κερασιάς, που της έχει παραχωρηθεί δωρεάν από το Δήμο Θερμαϊκού.
Σκοπός της δημιουργίας βιβλιοθήκης από τη δωρήτρια, που αγάπησε αυτό τον τόπο, το χωριό Νέα Κερασιά, τους κατοίκους και τα παιδιά, ήταν να συμβάλλει σημαντικά στην πνευματική ανάπτυξη και την εξύψωση του μορφωτικού επιπέδου των κατοίκων και ιδιαίτερα των νέων.

Η δωρήτρια αρχικά εξασφάλισε τον απαραίτητο εξοπλισμό όπως βιβλία, έπιπλα, για τη λειτουργία δανειστικού τμήματος και αναγνωστηρίου. Στην πορεία των χρόνων, η βιβλιοθήκη έγινε σύγχρονη, εξοπλίστηκε με βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης για την καταλογογράφηση όλων των βιβλίων και πιο λειτουργική, με νέους τίτλους βιβλίων, έτοιμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες των αναγνωστών του Δήμου Θερμαϊκού.

Με τη συνεχή προσφορά, την έμπρακτη αγάπη και την αμέριστη συμπαράσταση της δωρήτριας κ.Αικατερίνης Γ. Καβούνη, όλα αυτά τα χρόνια, η βιβλιοθήκη αναβαθμίζεται συνεχώς με νέους επιλεγμένους τίτλους βιβλίων, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αναγνωστικού κοινού και να ικανοποιεί τις απαιτήσεις αναγνωστών κάθε ηλικίας. Στην προμήθεια των νέων βιβλίων λαμβάνεται υπόψη και οι προτάσεις των αναγνωστών, για τίτλους βιβλίων που επιθυμούν να διαβάσουν.

Μετά την ολοκλήρωση της προμήθειας των νέων βιβλίων για το έτος 2023, η κ.Αικατερίνη Γ. Καβούνη, προχώρησε σε νέα δωρεά, σημαντικού χρηματικού ποσού, το οποίο κατατέθηκε στο αποθεματικό της βιβλιοθήκης για την κάλυψη μελλοντικών λειτουργικών αναγκών της, όπως εμπλουτισμός με νέες κυκλοφορίες βιβλίων, προμήθεια ραφιών, κτλ.

Η διαχείριση του χρηματικού ποσού και η διάθεσή του, θα γίνει σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες της βιβλιοθήκης, μόνον από την υπεύθυνη υπάλληλο που έχει οριστεί για τη λειτουργία της, μετά από επιθυμία της δωρήτριας, όπως ορίζεται στο συμβόλαιο δωρεάς ακινήτου.

Στόχος της βιβλιοθήκης είναι η συνεχής αναβάθμιση της και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να γίνει επέκταση του χώρου, προκειμένου να τοποθετηθούν νέα ράφια βιβλίων, σύμφωνα με την υπ΄αριθμό 02/2024, απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου ΝΠΔΔ, καθώς στην υπάρχουσα αίθουσα δεν υπάρχει χώρος για τοποθέτηση νέων ραφιών, οργάνωση σεμιναρίων πληροφοριακής παιδείας αναγνωστών (πραγματοποιείται με επιτυχία σε μαθητές νηπιαγωγείου – δημοτικού), ώστε να είναι ευχερής η πρόσβαση τους στο υλικό της βιβλιοθήκης, προγραμματισμός δράσεων και υλοποίηση ΄΄πνευματικών εκδηλώσεων΄΄, για τους αναγνώστες και μικρούς φίλους, διηγήσεις παραμυθιών, βιβλιοπαρουσιάσεις, κτλ., τοποθέτηση προτζέκτορα για προβολή εκπαιδευτικών ταινιών για τα παιδιά, διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της βιβλιοθήκης, το οποίο αποτελεί χρόνιο αίτημα των αναγνωστών.
Στα πλαίσια της λειτουργίας της βιβλιοθήκης, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις στη ΄΄Δημοτική Βιβλιοθήκη Γεωργίου & Αικατερίνης Καβούνη΄΄, από τους μαθητές τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Νέας Κερασιάς, με τη συνοδεία δασκάλων. Οι μαθητές έχουν τη χαρά να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης, περιηγούνται στα ράφια, έρχονται σε επαφή με τα βιβλία, γνωρίζουν το ταξινομικό σύστημα καταλογογράφησης “DEWEY” και προχωρούν στην ανεύρεση σχετικών βιβλίων από τα ράφια της βιβλιοθήκης. Η εμπειρία έχει δείξει πως τα παιδιά φεύγουν ενθουσιασμένα και χαρούμενα που ταξίδεψαν στο μαγικό κόσμο των βιβλίων.

Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της βιβλιοθήκης θα πραγματοποιηθεί από τις 13 Ιουνίου 2024, με την υπόσχεση ότι από το φθινόπωρο η βιβλιοθήκη θα λειτουργεί και μία ημέρα το απόγευμα, ώστε να μπορούν να την επισκέπτονται και οι αναγνώστες που εργάζονται τα πρωινά.

Επίσης, μόλις εγκριθεί η επέκταση της βιβλιοθήκης από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και ολοκληρωθούν οι τεχνικές εργασίες, θα δρομολογηθούν δράσεις, πνευματικές εκδηλώσεις, διηγήσεις παραμυθιών, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολή εκπαιδευτικών ταινιών για τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Ας κλείσουμε με τα λόγια της κ.Αικατερίνης Γ. Καβούνη, «αναλαμβάνω την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της βιβλιοθήκης γιατί οι καιροί είναι ιδιαίτερα δύσκολοι και τα οικονομικά των Δήμων μειωμένα, η αναβάθμιση της βιβλιοθήκης θα βοηθήσει στην πνευματική άνοδο των κατοίκων του Δήμου μας γενικότερα και κρίνεται απαραίτητη γιατί οι ανάγκες και οι απαιτήσεις της εποχής αυξάνονται. Ότι παραμένει στάσιμο, φθίνει και παρακμάζει. Η πρόοδος είναι μία συνεχής διαδικασία, που απαιτεί μικρά-μικρά βήματα και συντονισμένη ενεργοποίηση όλων και περισσότερων ανθρώπων, ιδιαίτερα των πιο νέων. Σκέφτομαι πόσα παιδάκια θα βοηθηθούν, θα κάνουν αλλαγή τρόπου σκέψης και άλλη ανάγνωση της ζωής.

Η βιβλιοθήκη είναι σα μια διαρκής σύσκεψη των συγγραφέων, μια παρουσία και συντροφιά, είναι η αληθινή απόδειξης της αθανασίας του πνεύματος. Το βιβλίο είναι το φως των γνώσεων και η βιβλιοθήκη ο κόσμος των γνώσεων που παράγει την αλήθεια.

Εύχομαι σε όλους που αγαπάνε την πνευματική ανάπτυξη του τόπου τους να ιδρύσουν δικές τους βιβλιοθήκες».

Η Υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης
Γεωργίου και Αικατερίνης Καβούνη
Χριστοδούλου Βενετία

Μπορείς να διαβάσεις:

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Περαίας εξοπλίστηκε με αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή

Post a Comment