Back
Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου

Με αργούς ρυθμούς η παράδοση του Open Mall

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Αποθαρρυντικά είναι τα νέα για την ολοκλήρωση του έργου εκατομμυρίων ευρώ, «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στην Περαία – Open Mall» – Παίρνει παράταση μέχρι και το τέλος του 2024 η παράδοσή του.

Το «στοιχειό» της γραφειοκρατίας φαίνεται να κατατρώει ακόμα ένα έργο εκατομμυρίων ευρώ και ο λόγος για το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου – Open Mall», που κοστολογείται στα 1.740.153,5€ και αφορά την ενίσχυση καταστημάτων και επιχειρήσεων που βρίσκονται στο κέντρο της Περαίας.

Η Δράση «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» αποτελεί μέρος του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» και στην περίπτωση του δήμου Θερμαϊκού, αποτελεί μία σύμπραξη του Δήμου με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ενώ αφορά τις κεντρικές οδούς της Περαίας και συγκεκριμένα τις οδούς Ρωμανού, Αμπελοκήπων, Θες/νίκης-Μηχανιώνας, Ιωνίας, Κρήτης, Ανθέων, Δημοκρατίας, Κουντουριώτου, Ελευθερίας, 26ης Οκτωβρίου, Μακεδονίας και 25ης Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο αναμενόταν να παραδοθεί μέχρι και το τέλος του 2023 ενώ σε επικοινωνία με το #ethermaikos, η υπεύθυνη μηχανικός του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Φανή Κωνσταντινίδου, αναφέρει: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω στο πότε θα παραδοθεί το έργο. Λογικά θα δοθεί μία παράταση για ολοκλήρωση μέχρι και το τέλος του 2024. Δεν έχω κάτι πιο επίσημο να σας δώσω. Η διαδικασία είναι ότι είμαστε υπό την έγκριση παράτασης».

Σε ερώτηση για τους λόγους που οδήγησαν στην καθυστέρηση παράδοσης του έργου, η κα. Κωνσταντινίδου απαντά ότι «δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο φτάσαμε στο σημείο να ζητήσουμε παράταση σήμερα πέρα από το ότι υπήρχαν καθυστερήσεις εξ’ αρχής. Γενικά υπάρχει μεγάλη πολυπλοκότητα σε τέτοιου είδους έργα οπότε νομίζω ότι ήταν στο αναμενόμενο».

Δημοτικός χώρος στάθμευσης.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της παράταξης “Όλοι Μαζί”, Πάττυ Πασχαλίδου, η οποία ξεκίνησε το “Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου” το 2015 ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, σήμερα δηλώνει προβληματισμένη για το μέλλον του έργου αφού σχολιάζοντας στο #ethermaikos αναφέρει πως “η εκτίμησή μου είναι ότι θα υπάρξουν ανυπέρβλητα εμπόδια λόγω αδυναμιών στα σχέδια. Ελπίζω να διαψευσθώ διότι σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος θα κληθεί να δώσει όλα τα χρήματα που πήρε για την εγκατάσταση υποέργων πίσω”.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Στην υλοποίηση του Open Mall συμμετέχει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Θερμαϊκού, αναλαμβάνοντας ο καθένας ένα μέρος υποέργων.

Από την πλευρά του δήμου, τα έργα που έχει αναλάβει να υλοποιήσει αφορούν τη δημιουργία δημοτικού parking στη θέση Κοχύλι, τα κοινόχρηστα ποδήλατα, έξυπνα παγκάκια με WiFi Sensors, συστήματα διαδικτυακής πύλης προβολής δεδομένων αλλά και συστήματα πληροφόρησης για πληρότητα στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης, δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, βυθιζόμενοι κάδοι, ηλεκτρικό απορριμματοφόρο καθώς και σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών χώρων στάθμευσης.Σύστημα πληροφόρησης για πληρότητα στον δημοτικό χώρο στάθμευσης στην οδό Ρωμανού.

Στην περίπτωση του δήμου αυτό που παρατηρείται είναι να γίνονται ήπιες κινήσεις, με εγκαταστάσεις που ωστόσο δεν ολοκληρώνονται. Τρανό παράδειγμα αποτελούν οι ζαρντινιέρες, οι οποίες παρόλο που τοποθετήθηκαν κατέληξαν να έχουν χρήση κάδου σκουπιδιών αφού δεν φυτεύτηκαν ποτέ φυτά.Ζαρντινιέρα στην οδό Αμπελοκήπων.

Το μοναδικό έργο το οποίο φάνηκε να ολοκληρώνεται από τις αρχές του καλοκαιριού της προηγούμενης χρονιάς ήταν τα κοινόχρηστα ποδήλατα όμως ήδη από το φθινόπωρο «μπήκε κόφτης» με τα ποδήλατα να κλειδώνονται στις αποθήκες και οι σταθμοί να παραμένουν άδειοι μέχρι και σήμερα, ενώ ο τότε υπεύθυνος του έργου έχει αναφέρει στο #ethermaikos, ότι ο λόγος που δεν βρίσκονταν σε κυκλοφορία τα ποδήλατα από τον Οκτώβρη είναι διότι «δεν μπορούσα να πάρω την ευθύνη να τα βγάλω έξω χειμωνιάτικα, να κλαπούν και να μην έχω έργο να παραδώσω. Λόγω σεβασμού στη νέα διοίκηση τα μαζέψαμε ώστε να αποφασίσει εκείνη πως θα συνεχίσει το έργο».Άδειοι σταθμοί κοινόχρηστων ποδηλάτων στην οδό Αμπελοκήπων.

Εξηγώντας τον ρόλο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στο έργο σημείωσε: «Οι παρεμβάσεις στα καταστήματα ήταν ανέκαθεν συγκεκριμένες, δηλαδή ήταν πάντα οι επιγραφές, μικρό λογότυπο, βαφές, τέντες και ζαρντινιέρες. Αυτό είναι το βασικό κομμάτι παρεμβάσεων και αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της δημοπράτησης του έργου, περιμένοντας να δοθεί και η παράταση που σας εξήγησα. Σκεφτείτε ότι εκκρεμούν όλα τα έργα και είναι σε αυτό το στάδιο όλοι οι δήμοι. Δεν φοβόμαστε μην δεν εγκριθεί».

Παράλληλα, ένα υποέργο που περιλαμβάνει η δράση και επίσης την έχει αναλάβει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης είναι η επικοινωνιακή καμπάνια και η πλατφόρμα προώθησης της εμπορικής περιοχής και ο διαγωνισμός της δράσης δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 22/1.

Μπορείς να διαβάσεις:

Οριστικές οι αυξήσεις έως 70% στους κοινόχρηστους χώρους – Συμφωνούν απόλυτα και οι Επισιτιστές

Post a Comment