Back
Ταξιλδάρη

Μαθήματα ζωής από τον Α. Ταξιλδάρη: «Σκοπός δεν είναι να νικήσουμε την αναπηρία, αλλά να μάθουμε να ζούμε μ’ αυτή»

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ο αρχηγός της Ελληνικής Παραολυμπιακής Αποστολής Παρίσι 2024, Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, βρέθηκε στο Κτήμα Γεροβασιλείου. Μιλώντας στο #ethermaikos αναφέρθηκε στη δική του ιστορία που τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο, στην ανεπτυγμένη κουλτούρα της Κομοτηνής απέναντι στα άτομα με αναπηρία αλλά και στα “βήματα” που οφείλει η χώρα μας να κάνει.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Κτήμα Γεροβασιλείου, διάφορα πρόσωπα από ποικίλους κλάδους πραγματοποιούν ενδιαφέρουσες ομιλίες στον χώρο του Κτήματος. Μία από αυτές ήταν και η ομιλία του Παραολυμπιονίκη και φυσίατρου Αλέξανδρου Ταξιλδάρη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 11 Μαρτίου.

Ταξιλδάρη

Ομιλία του Α. Ταξιλδάρη στο Μουσείο Οίνου του Κτήματος Γεροβασιλείου, στην Επανομή.

Το ατύχημα, η αποθεραπεία στην Γερμανία και το ασημένιο μετάλλιο το 2004

Ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης σε ηλικία 21 χρονών έπειτα από ένα ατύχημα που τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο έπρεπε να βρει έναν τρόπο να γίνει αυτόνομος. Η ενασχόλησή του με το μπάσκετ τον έκανε να στραφεί στον αθλητισμό με αμαξίδιο.

Χάρις στη δική του θέληση αλλά και στη στήριξη του περιβάλλοντός του κατάφερε το 2004 να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004. «Δεν θα φανταζόμουν πως θα ήταν η ζωή μου χωρίς τους Ολυμπιακούς Αγώνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ταξιλδάρη

Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 – Ασημένιο Μετάλλιο για τον Κομοτηναίο Παραολυμπιονίκη

«Ηρόδικος» & «ΠΕΡΠΑΤΩ» δείχνουν τον δρόμο και στην υπόλοιπη Ελλάδα 

To μετάλλιο αλλά και οι πετυχημένες παρουσίες στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και του Πεκίνου είναι μερικές από τις στιγμές που για πάντα θα θυμάται. Η ιστορία γράφεται όμως και εκτός αγωνιστικών γραμμών.

Στην Κομοτηνή από όπου κατάγεται και ζει, την κουλτούρα με την οποία οφείλουμε να προσεγγίζουμε την αναπηρία την έχουν αναπτύξει δύο σύλλογοι. Στον «ΠΕΡΠΑΤΩ» λειτουργεί από το 2012 Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με κινητική βλάβη. Ο Σύλλογος προσπαθεί να σπάσει τα ταμπού για την αναπηρία, να εκπαιδεύσει την ίδια κοινωνία αλλά και τα ανάπηρα άτομα ώστε να χειραφετηθούν

«Είναι ένας σύλλογος αναγκαίος δυστυχώς για την κοινωνία μας», ανέφερε ο CEO του Αλ. Ταξιλδάρης.

Ταξιλδάρη

Μέλη του Συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ φωτογραφήθηκαν όπως οι Beatles.

Ο ΠΕΡΠΑΤΩ σήμερα έχει 70 τουλάχιστον ωφελούμενους την εβδομάδα και 30 μέλη προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι πως τα βανάκια του συλλόγου μέσα στον Δ. Κομοτηνής κάνουν περίπου 200 χιλ. την ημέρα και πραγματοποιούνται 170 ώρες συνεδρίες γυμναστικής την εβδομάδα.

Εξαιτίας της διάδρασης της πόλης με πολύ νέο κόσμο, λόγω των πολλών φοιτητών της, στόχος είναι η γνώση αυτή να μεταλαμπαδευτεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το 2018 ιδρύθηκε η ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο. Ο λόγος για τον «Ηρόδικο» ο οποίος απαρτίζεται με αθλητές από όλη την Ελλάδα.

Ταξιλδάρη

Η ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο “Ηρόδικος” κυνηγάει την πρόκρισή της στην Α’ Εθνική Κατηγορία.

Αρχηγός της Ελληνικής Παραολυμπιακής Αποστολής

Η τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων 2024 θα γίνει στις 28 Αυγούστου στο Παρίσι. Μάλιστα η τελετή για πρώτη φορά θα γίνει έξω από το Στάδιο, στην πλατεία Κονκόρντ και στον γνωστό δρόμο Σανζ Ελιζέ.

Η χώρα μας θα συμμετάσχει με περίπου 40 αθλητές με 70 περίπου μέλη αποστολής. «Δεν είναι η μεγαλύτερη αποστολή που είχαμε μέχρι τώρα. Αυτό ίσως είναι και απόρροια του κορονοϊού», εξήγησε ο Αλ. Ταξιλδάρης.

«Η Γαλλία είναι κοντά μας, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ακολουθήσουν πολλοί συγγενείς και φίλοι τους Έλληνες αθλητές. Πιστεύω πως οι μικρές κλιματικές αλλαγές θα βοηθήσουν να έχουμε ρεκόρ και καλές κατατάξεις», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «η ανάπτυξη του παραολυμπιακού αθλητισμού είναι μονόδρομος. Αν διαπρέψεις, τότε έχεις ανάπηρους ενεργούς πολίτες».

Η παρουσία του Παραολυμπιονίκη και φυσίατρου στην περιοχή μας, μόνο αισιόδοξα και ελπιδοφόρα μηνύματα έστειλε, αφού άνοιξε τον διάλογο για δημιουργία ενός γραφείου προσβασιμότητας για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα στον Δ. Θερμαϊκού.

Ταξιλδάρη

Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Θ. Τζέκος παρέα με τον Α. Ταξιλδάρη.

Μπορείς να διαβάσεις:

Πόσο θα κοστίσει το τραπέζι της Σαρακοστής στον Δ. Θερμαϊκού; (Ρεπορτάζ)

Post a Comment