Back
Έκθεση ΕΛ.ΑΣ

«Μαφιόζικο ορμητήριο» των Ρομά η Ελλάδα – Η Έκθεση της ΕΛ.ΑΣ για το οργανωμένο έγκλημα

Διάρκεια ανάγνωσης: 6 λεπτά

Μία έκθεση της ΕΛ.ΑΣ για το Οργανωμένο Έγκλημα, ρίχνει φως στο μέτωπο της εγκληματικότητας και το πως λειτουργούν διάφορες συμμορίες στα “άβατα” της χώρας – 84% όσων Ελλήνων εμπλέκονται σε κλοπές και διαρρήξεις είναι Ρομά.

Ο θάνατος του 17χρονου Ρομά στη Βοιωτία, ο οποίος έπεσε νεκρός στις 11 Νοεμβρίου 2023 από πυρά 63χρονου αστυνομικού, προκάλεσε την…οργή των Ρομά και πυροδότησε μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Μάρτυρες ενός αντίστοιχου περιστατικού ήταν και οι κάτοικοι του δήμου Θερμαϊκού, αφού μετά τον θάνατο του Χρήστου Μιχαλόπουλου, το κλίμα στην κοινότητα των Τσαϊριών «μύριζε μπαρούτι», με δεκάδες Ρομά -το βράδυ της Τρίτης 14 Νοεμβρίου– να καίνε ελαστικά σε μεγάλες πυρκαγιές και να παίζουν…πετροπόλεμο με την Πυροσβεστική και την Αστυνομία.

Οι αναφορές της ΕΛ.ΑΣ σε απόρρητες εκθέσεις κάνει λόγο για καταυλισμούς Ρομά που έχουν πέσει στον πλήρη έλεγχο μαφιόζικων ομάδων, με πολλά ”χόμπι” όπως κλοπές και διαρρήξεις. Συγκεκριμένες περιοχές σε διάφορους δήμους ανά την Ελλάδα, αποτελούν ένα κράτος εν κράτει σε μεγάλο βαθμό δυσπρόσιτο από τις αστυνομικές αρχές.

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά παραβατικότητας στην πρωτεύουσα του δήμου, μπορεί κανείς να κατανοήσει το βάθος του προβλήματος. Τις τελευταίες εβδομάδες, ορμαθός καταγγελιών για περιπτώσεις διαρρήξεων αυτοκινήτων φτάνει στο αστυνομικό τμήμα των Ν. Επιβατών, με τους πολίτες να φοβούνται να αφήσουν ”απροστάτευτο” έστω και για λίγα λεπτά το όχημά τους.

Ρομά το 84% των “ημεδαπών” δραστών

Άκρως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που υπάρχουν σε έκθεση της ΕΛ.ΑΣ για το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας το 2021. Στην έκθεση εντοπίζονται πραγματικά εντυπωσιακά στοιχεία που επιβεβαιώνουν όσες και όσους πιστεύουν ότι οι Ρομά αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που εμπλέκονται σε εγκληματικές ομάδες (71%). Το ποσοστό αυτό γίνεται ακόμα μεγαλύτερο (84%) στις κλοπές και τις διαρρήξεις.

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι και η σύνθεση των εγκληματικών ομάδων αλλοδαπών, που για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνει όσους πιστεύουν ότι προέρχονται κυρίως από την Αλβανία, την τέως ΕΣΣΔ (ιδιαίτερα τη Γεωργία), την Αλγερία και το Πακιστάν.

Η ανθρωπογεωγραφία της ”μαφίας” στην Ελλάδα (2021)

Το 2021 εξαρθρώθηκαν στη χώρα μας 157 εγκληματικές ομάδες, οι οποίες αποτελούνταν συνολικά από 1.081 μέλη. Η πλειοψηφία των ομάδων αυτών (104) είχαν ως κύρια εγκληματική δραστηριότητα τις κλοπές – διαρρήξεις, 30 τις κλοπές τροχοφόρων και 23 τις ληστείες. Το 65% αυτών των ομάδων, λίγο περισσότερες από 100 δηλαδή, ήταν «εγχώριες» και σε ποσοστό 83% ομοιογενείς.

Η πλειοψηφία των εγχώριων ομάδων, σε ποσοστό 71% αυτών (περισσότερες από 70 δηλαδή), αποτελούνταν από Ρομά (στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ αναγράφονται ως ΡΟΜΑ).

Μικρός αριθμός των ομάδων αυτών (16%) εμφάνιζαν πολυδιάστατη εγκληματική δραστηριότητα, ενώ ποσοστό 10% εμπλεκόταν και σε αλλότριες δραστηριότητες σε σχέση με όσες αναφέραμε στην αρχή (διακίνηση ναρκωτικών, πλαστογραφίες κλπ).

Τα μέλη των εγκληματικών ομάδων προέρχονταν, κατά σειρά…πλήθους, από τα εξής κράτη: Ελλάδα, Αλβανία, Γεωργία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Αλγερία, Ρουμανία, Συρία, Παλαιστίνη, Βουλγαρία, Ιράκ, Κόσοβο, Μαρόκο, Λιβύη, Σερβία, Μπαγκλαντές, Αρμενία, Ινδία, Ιράν, Κουβέιτ, Τουρκία και Τυνησία.

«Εξπέρ» οι Ρομά σε κλοπές και διαρρήξεις

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η προέλευση των μελών των εγκληματικών ομάδων που πραγματοποίησαν κλοπές και διαρρήξεις το 2021. Από τις 104 κλοπές και διαρρήξεις, το 63%, περίπου 65, έγιναν από ομάδες Ελλήνων, περίπου 28 από ομάδες αλλοδαπών και οι υπόλοιπες 11 από μικτές εγκληματικές ομάδες (Ελλήνων και αλλοδαπών).

Στις ελληνικές εγκληματικές ομάδες που διέπραξαν κλοπές και διαρρήξεις το 2021, κυρίαρχη θέση κατέχουν αυτές που αποτελούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από Ρομά (ποσοστό 84%). Κάπου 87/104 εγκληματικές ομάδες λοιπόν που έκαναν κλοπές και διαρρήξεις το 2021 αποτελούνταν από Ρομά. Η ΕΛ.ΑΣ αναφέρει στη σχετική της έκθεση: «Οι ομάδες αυτές (των Ρομά) είναι κατά κύριο λόγο μερικά ιεραρχικές και τα μέλη τους έχουν, ως επί το πλείστον συγγενικές (ή/και φιλικές) σχέσεις μεταξύ τους».

Αυτό φαίνεται και από την παρουσίαση των Ρομά που έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα. Οι περισσότεροι έχουν το ίδιο επώνυμο ή και άλλα κοινά στοιχεία.

Οι “εισαγόμενοι κακοποιοί”

Σημαντικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζουν και ομογενείς ή αλλοδαποί που έφτασαν στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Οι λεγόμενοι “εισαγόμενοι κακοποιοί” όπως ακουγόταν έντονα και κατά τις πρώτες μεγάλες μεταναστευτικές ροές.

Στις αλλοδαπές εγκληματικές ομάδες κυριαρχούν αυτές που απαρτίζονται από Γεωργιανούς (39%). Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι τα μέλη τους είναι αποκλειστικά Γεωργιανοί. Ακολουθούν οι αλβανικές εγκληματικές ομάδες σε ποσοστό 33%. Αυτές είναι είτε αμιγώς αλβανικές είτε «μικτές», με κακοποιούς δηλαδή προερχόμενους κι από άλλες χώρες. Πολύ μακριά, στην 3η θέση βρίσκονται οι εγκληματικές ομάδες Αλγερινών (8%). Κι αυτές είναι είτε αμιγείς είτε μεικτές. Τέλος, στην 4η θέση με ποσοστό 6% ακολουθούν οι εγκληματικές ομάδες Πακιστανών που είναι αποκλειστικά αμιγείς. Αν προσθέσουμε τα παραπάνω νούμερα, έστω και με μια δόση αυθαιρεσίας καθώς υπάρχουν και μεικτές εγκληματικές ομάδες, το 86% των κλοπών και διαρρήξεων που διαπράττονται από αλλοδαπούς στη χώρα μας γίνονται από Γεωργιανούς, Αλβανούς, Αλγερινούς και Πακιστανούς. Η δράση των εγκληματικών ομάδων ήταν κατά κύριο λόγο τοπική, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές (82%) δρούσε σε επίπεδο νομού ή περιφέρειας και μόλις το 15% πανελλαδικά.

Πού και πώς γίνονται κλοπές και διαρρήξεις

Όπως είναι ευνόητο, κλοπές και διαρρήξεις γίνονται σε σπίτια, καταστήματα και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ αφορούν επίσης και κλοπές Ι.Χ. οχημάτων.

Το 2021 συνεχίστηκε, επίσης, η στοχοποίηση ΑΤΜ τραπεζών από εγκληματικές ομάδες. Έξι από αυτές εξαρθρώθηκαν. Σύμφωνα με την έκθεση των αρών, οι δράστες προέβαιναν σε διαρρήξεις ΑΤΜ με τη μέθοδο «PLOFKRAAK», όπως και με τη χρήση δυναμίτιδας ή ειδικού εξοπλισμού, κυρίως τις πρωινές ώρες σε όλη την Επικράτεια.

Στα σπίτια οι κακοποιοί μπαίνουν από ανασφάλιστες μπαλκονόπορτες ή παράθυρα, παραβιάζοντας πόρτες, προσποιούμενοι τους υπάλληλους του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ, εφοριακούς, συντηρητές ανελκυστήρων, τους εμπόρους φρούτων και χαλιών κ.ά.

Στα καταστήματα οι κακοποιοί δρουν κυρίως νυχτερινές – μεταμεσονύχτιες ώρες με κοπή ή εμβολισμό των ρολών ασφαλείας, ακόμα και με θραύση των τζαμαριών τους με καπάκια της ΕΥΔΑΠ κλπ.

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε πολυσύχναστους χώρους, τα μέλη των εγκληματικών ομάδων εκμεταλλεύονταν τον συνωστισμό ή και τον προκαλούσαν, ενώ πολύ συχνά απασχολούσαν τα θύματά τους για να μπορέσουν κάποιοι συνεργοί τους να αφαιρέσουν χρήματα, έγγραφα κλπ.

Μια «επιχείρηση» χιλιάδων ευρώ η εγκληματική δραστηριότητα στην Ελλάδα

Στο γράφημα 23 βλέπετε τα εκτιμώμενα κέρδη των εγκληματικών ομάδων ανά εγκληματική δραστηριότητα για τα έτη 2018-2021. Αυτά υπερβαίνουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Με πληροφορίες από το protothema.gr

Μπορείς να διαβάσεις:

Την τελευταία της πνοή άφησε η 16χρονη μετά το κοκτέιλ σκληρών ναρκωτικών

Post a Comment