Κατακραυγή για τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ
Τον βανδαλισμό από αγνώστους, με ναζιστικά σύμβολα, του μνημείου εντός του χώρου του ΑΠΘ το οποίο είναι αφιερωμένο στο παλαιό εβραϊκό νεκροταφείο Θεσσαλονίκης, καταδικάζει το Υπουργείο Εξωτερικών.
«Καμία ανοχή δεν μπορεί να υπάρξει σε τέτοιες παράνομες και ανήθικες ενέργειες», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε. Προσθέτει, μάλιστα, ότι «η ελληνική πολιτεία και κοινωνία απορρίπτουν ανεπιφύλακτα κάθε πράξη ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και αντισημιτισμού οπουδήποτε και αν εκδηλώνεται».
«Πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει σε μια πόλη που θρήνησε 50.000 μέλη της ιστορικής εβραϊκής της κοινότητας, συμπατριώτες μας που έπεσαν θύματα κατά το Ολοκαύτωμα επί ναζισμού, απλώς επειδή ήταν Εβραίοι», αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση.
Καταδίκη του συμβάντος και από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωση της, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης «η πράξη αυτή αποτελεί προσβολή προς το Μνημείο που τιμά τη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα και συνδέει τη σύγχρονη εικόνα του χώρου με την ιστορία της υπενθυμίζοντας προς κάθε κατεύθυνση την ύπαρξη, για αιώνες, του παλαιού Εβραϊκού Νεκροταφείου το οποίο καταστράφηκε από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους το 1942»
«Η αήθης ενέργεια της αποτύπωσης αγκυλωτών σταυρών και άλλων συμβόλων που συνδέονται με την ναζιστική ιδεολογία στα μάρμαρα του μνημείου, αποτελεί επίσης μέγιστη ασέβεια και ύβρη προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χώρο Παιδείας, διαμόρφωσης χαρακτήρων και συνειδήσεων», σημειώνει.
«Σε μια περίοδο που η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης συνεργάζεται στενά με την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γερμανίας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, το έργο των ατόμων αυτών επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη διαρκή ανάγκη για την καταπολέμηση του ρατσισμού του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού καθώς και το πόσο σημαντική παραμένει η ανάδειξη και προβολή της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και των πτυχών της μακραίωνης παρουσίας των Εβραίων κατοίκων της», υπογραμμίζεται.
«Αναμένουμε από τις Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όχι μόνο την καταδίκη του γεγονότος και την αποκατάσταση του μνημείου αλλά και την πλήρη συνεργασία τους με τους αρμόδιους για τη σύλληψη των δραστών», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση,