Back
Κ. Νοτοπούλου

Κ. Νοτοπούλου: Προβληματισμό για την λειτουργία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

 «Η κατάσταση και η λειτουργία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των παραρτημάτων και των δομών του προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία» -Κ. Νοτοπούλου

Με επίκαιρη ερώτηση στην Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Ζαχαράκη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου έθεσε τον προβληματισμό της, για τον τρόπο λειτουργίας αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Παρακάτω η αναφορά της:

«Με μεγάλη ανησυχία διαπιστώνουμε ότι το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα παραρτήματα και οι δομές που λειτουργούν υπό την ευθύνη του, βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται συνεχώς.

Η σημαντικότερη, αλλά όχι η μοναδική, αιτία για την κατάσταση αυτή είναι η μεγάλη έλλειψη του προσωπικού, τόσο του μόνιμου, όσο και του επικουρικού, όλων των ειδικοτήτων.

Όπως προκύπτει, από το από 12.03.2024 Δελτίο Τύπου των Σωματείων των εργαζομένων στα Παραρτήματα και στις Δομές του Κέντρου, είναι ενδεικτικό ότι, σήμερα, στο Κ.Κ.Π.Π.Κ.Μ. υπηρετούν, στο σύνολο των Παραρτημάτων και των Δομών, 240 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων, έναντι των 581 που προβλέπονται από τον Οργανισμό Λειτουργίας του Κ.Κ.Π.Π.Κ.Μ., με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας, χωρίς τη διασφάλιση σοβαρού πλαισίου Ασφάλειας.

Τα κενά στη στελέχωση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα τελευταία χρόνια, καλύπτονται μέσω προσλήψεων εργαζομένων, με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει και μ’ αυτόν τον τρόπο ουσιαστική λύση.

Με την λήξη των εν λόγω συμβάσεων Σ.Ο.Χ το πρόβλημα της υποστελέχωσης αναδεικνύεται πιο έντονα κάθε φορά, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης κάλυψης των αναγκών σε προσωπικό. Δυστυχώς, ούτε εκδίδεται, εγκαίρως, νέα προκήρυξη για προσλήψεις, ούτε παράταση στους ήδη συμβασιούχους δίνεται, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση αποτελεσμάτων της επόμενης προκήρυξης, ενώ οι αρμόδιοι μειώνουν κάθε χρονιά τον αριθμό των θέσεων που εγκρίνονται για τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.

Είναι αυτονόητο ότι με αυτές τις προϋποθέσεις, δεν είναι δυνατόν τα παραρτήματα και οι δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας να ανταποκριθούν στον ρόλο τους και να παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες στα άτομα με βαριές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις που περιθάλπονται σε αυτά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων. Ασφαλώς, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί οποιοδήποτε πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης, ενώ η «συμπερίληψη» παραμένει αφηρημένη ιδέα, όταν δεν υπάρχει η παραμικρή επαφή με την κοινότητα.

Επειδή το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τα παραρτήματα και τις δομές του είναι επιφορτισμένο με ένα εξαιρετικά σημαντικό και κρίσιμο έργο.

Επειδή η κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματα στη λειτουργία του είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, μόνιμου και επικουρικού, όλων των ειδικοτήτων.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Τι προτίθεται να πράξει ώστε να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, των παραρτημάτων και των δομών του, με σκοπό να επιτελέσουν απρόσκοπτα τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο τους και να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες που χρειάζονται οι φιλοξενούμενοι σε αυτά;».

Μπορείς να διαβάσεις:

Θεσσαλονίκη: Αυτοί είναι οι δρόμοι που θα κλείσουν για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

 

Post a Comment