Back

Κ. Μαργαρίτης: «Προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε την τάξη στο Δημοτικό Συμβούλιο»

Διάρκεια ανάγνωσης: 6 λεπτά

Ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και εκλεγμένος με την παράταξη «Συμμετέχω Θερμαϊκός», Κωνσταντίνος Μαργαρίτης, μιλά για τα «ενδότερα» του Δημοτικού Συμβουλίου αποκλειστικά στο #ethermaikos.

Συνέντευξη στη Σοφία Πρώιου – ethermaikos.gr

Εκλεγμένος με 371 ψήφους κατέστη ο πιο «περιζήτητος» υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω Θερμαϊκός» στις Δημοτικές Εκλογές του 2019 και λίγο αργότερα, ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης αναλαμβάνει χρέη Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού. Σήμερα, στις εκπνοές τις θητείας του και λίγο πριν την έναρξη της νέας «κούρσας» των αυτοδιοικητικών εκλογών, μιλά στο #ethermaikos για το πως βίωσε εκείνος το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ποια ήταν η στιγμή που αποφασίσατε να ασχοληθείτε ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση και τι συνέβαλλε στο να πάρετε αυτήν την απόφαση, κ. Μαργαρίτη;

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά έχει ξεκινήσει από νεαρή ηλικία. Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Θοδωρή τον Τζέκο πριν από μερικά χρόνια και μέσα από τους κοινούς προβληματισμούς που είχαμε, ιδρύσαμε την παράταξη «Συμμετέχω Θερμαϊκός». Πιστεύω ότι εμείς οι νέοι θα πρέπει να συμμετέχουμε στα κοινά γιατί με τις ιδέες και τις προτάσεις μας, μπορούμε να συνεισφέρουμε αποτελεσματικά στην αλλαγή της εικόνας του Δήμου μας.

Πως θα περιγράφατε την εικόνα του Δήμου σήμερα;

Η εικόνα του Δήμου σήμερα δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν παροχές και υπηρεσίες αντίστοιχες ανεπτυγμένων Ευρωπαϊκών χωρών. Δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία το ότι δεν ξεχειλίζουν οι κάδοι και το ότι είναι καθαρά τα καλάθια των απορριμμάτων. Οι δημότες απαιτούν τα αυτονόητα, κάτι που οι προηγούμενες διοικήσεις δεν κατάφεραν να το προσφέρουν. Οι δημότες απαιτούν να έχουν ανοιχτές, καθαρές παιδικές χαρές ώστε να παίζουν τα παιδιά τους με ασφάλεια, να αισθάνονται ασφαλείς στον τόπο που ζουν χωρίς τον φόβο ότι κάποιος μπορεί να διαρρήξει την περιουσία τους. Επίσης, πρέπει να υπάρχουν σωστές υποδομές. Σκεφτείτε ότι το νερό που πίνουμε σε αρκετές περιοχές του Δ. Θερμαϊκού, κυλάει σε σωλήνες που είναι κατασκευασμένοι από αμίαντο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη δημόσια υγεία. Πρέπει να υπάρχουν ψηφιακές υπηρεσίες που θα διευκολύνουν τη ζωή των δημοτών και άλλα τόσα.

Διατελέσατε γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου την τετραετία που φτάνει στο τέλος της. Πως αξιολογείτε το έργο του Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι σήμερα;

Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι ο κορονοϊός συνετέλεσε στη μη σωστή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Θέματα που έχριζαν περισσότερης αξίας και συζήτησης, να μην συζητιόνται διεξοδικά και να παίρνονται σημαντικές αποφάσεις μέσω e-mail. Επιπλέον, το νομικό πλαίσιο επέτρεπε πολύ σοβαρά θέματα να μην χρειάζεται να συζητηθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο παρά μόνο να περάσουν από την Οικονομική Επιτροπή. Αυτό στην ουσία απαξίωσε τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόφαση της σύμβασης της αποκομιδής των απορριμμάτων αξίας περίπου 7,5 εκατομμυρίων ευρώ όπου η διοίκηση επέλεξε να μην την περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά να την περάσει μόνο από την Οικονομική Επιτροπή.

Εσείς το αναφέρατε αυτό κ. Μαργαρίτη;

Φυσικά. Εμείς διαφωνήσαμε με αυτήν την άποψη της Διοίκησης και φωνάξαμε ότι δεν θα έπρεπε να γίνει έτσι. Παρόλα αυτά, πέρασε.

Πως σας φάνηκε η συνεργασία σας με τον κ. Δ. Πασχαλιά και τον κ. Γ. Χάκη;

Σε γενικές γραμμές είχα μία πολύ καλή συνεργασία. Δεν έχω τίποτα αρνητικό να πω ούτε για τον κύριο Χάκη ούτε για τον κύριο Πασχαλιά.  

Ο κ. Πασχαλιάς έχει κατηγορηθεί από Δημοτικούς Συμβούλους, ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα, έχει κατηγορηθεί ότι μεροληπτεί υπέρ του Δημάρχου, Γιώργου Τσαμασλή. Ποια είναι η δική σας άποψη ως γραμματέας;

Εγώ δεν συμφωνώ με αυτήν την άποψη. Ο κύριος Πασχαλιάς είναι πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και έκανε το καθήκον του. Μπορεί να έχουν γίνει λάθη λόγω έλλειψης εμπειρίας. Λάθη, όμως, που θα μπορούσε να κάνει ο καθένας μας, όπου μέσα από αυτά μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι. Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσεις αυτές τις καταστάσεις πάνω στο προεδρείο. Χρειάζεται εμπειρία.

 

Κοιτώντας πίσω, θεωρείτε ότι υπάρχει κάτι που θα θέλατε να έχετε κάνει διαφορετικά στην πορεία σας ως γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου;

Ο πρόεδρος είναι αυτός που καθορίζει το πως θα γίνει όλη η συζήτηση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό που έκανα ήταν να στηρίξω τον πρόεδρο προσπαθώντας να διατηρήσουμε την τάξη.

 

Πως σας φαίνεται η εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου με την πλειοψηφία τν Δημ. Συμβούλων να απουσιάζουν στις περισσότερες συνεδριάσεις;

Δεν είναι καλή εικόνα. Δεν είναι καλή εικόνα για τους δημότες που περιμένουν κάτι από εμάς. Κάτι παραπάνω. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, προχθές, έλειπαν αρκετοί συνάδελφοι από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Από τη δική μας παράταξη δεν απουσίαζε κανείς. Ήμασταν όλοι εκεί! Νομίζω ότι οι δημότες αξίζουν κάτι παραπάνω. Αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη.

Πως θα αξιολογούσατε την συνεργασία σας με την διοίκηση όντας εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με αντιπολιτευτική παράταξη;

Κοιτάξτε, παρόλες τις διαφωνίες που είχαμε σε κάποια θέματα, θεωρώ ότι είχαμε καλή συνεργασία. Εγώ έχω κρίνει είτε θετικά είτε αρνητικά τα πεπραγμένα και τις αποφάσεις της διοίκησης με έντιμο, δίκαιο αλλά όχι στείρο αντιπολιτευτικό λόγο. Πράγμα που εκτιμήθηκε. Τώρα, οι περισσότεροι που ασχολούμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση, με τα δημοτικά, βρισκόμαστε εκεί για το κοινό καλό. Σε αυτό που διαφέρουμε είναι ο τρόπος και η διαδρομή που ακολουθούμε για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Θεωρείτε ότι εν τέλει στο Δημοτικό Συμβούλιο παρήχθη δημιουργική αντιπολίτευση τα τελευταία τέσσερα χρόνια;

Πιστεύω ότι από τη δική μας παράταξη παρήχθη δημιουργική αντιπολίτευση. Όπως γνωρίζετε, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο η διοίκηση δεν είχε πλειοψηφία. Παρόλα αυτά εμείς σαν παράταξη στηρίξαμε τις αποφάσεις που θεωρούσαμε ότι ήταν για το καλό του τόπου. Δεν λειτουργήσαμε με τη λογική του παλαιοκομματισμού, δηλαδή τις στείρας αντιπολίτευσης, όπως έγινε από άλλες παρατάξεις ώστε να γίνουμε τροχοπέδη στην εξέλιξη και στο δημόσιο συμφέρον. Αυτή, άλλωστε, είναι και η βασική μας διαφορά από τις άλλες παρατάξεις.

Ποια είναι η «επόμενη μέρα» για τον Κωνσταντίνο Μαργαρίτη εν όψει των επικείμενων Δημοτικών Εκλογών;

Στις εκλογές του Οκτώβρη θα είμαι ξανά υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το Θοδωρή τον Τζέκο. Αγαπώ τον τόπο μου και θεωρώ ότι μέσα από τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου μπορώ να βοηθήσω ώστε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Κύριε Μαργαρίτη, ποιοι είναι οι στόχοι για την νέα εκλογική αναμέτρηση;

Ο στόχος μας είναι να πείσουμε τους δημότες του Δ. Θερμαϊκού να μας εμπιστευτούν με την ψήφο τους. Είμαστε μία ομάδα νέων ανθρώπων με φρέσκιες ιδέες, με πολλή όρεξη για δουλειά, με ήθος και δυναμική. Ο «Συμμετέχω Θερμαϊκός» με αρχηγό τον Θοδωρή τον Τζέκο, θα φέρει την αλλαγή και θα κάνει την διαφορά μέσα από το ολοκληρωμένο πρόγραμμα που ήδη έχουμε καταθέσει δημόσια και πρώτοι.

Μπορείς να διαβάσεις:

Κοσμοσυρροή στην εμποροπανήγυρη της Ν. Μηχανιώνας

Post a Comment