Back
Προϋπολογισμός

Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού εσόδων/εξόδων 47 εκ.€ και η «μετωπική» Τζέκου – Κούτουκα

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πέρασε ο προϋπολογισμός του 2024 στο χθεσινό (15/2) Δημοτικό Συμβούλιο ενώ δεν έλειψαν και οι διαξιφισμοί με τον Δήμαρχο να ρίχνει τα βέλη του στην προηγούμενη Διοίκηση, τον Κ. Κούτουκα να «παίρνει θέση άμυνας» και τον Δ. Γρουσουζάκο να βρίσκεται σε θέση διαμεσολαβητή.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Πέμπτης 16/2 ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Γρουσουζάκος, εισηγήθηκε την έγκριση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2024 κάτι που δεν άργησε να προκαλέσει αντιμαχίες μεταξύ του Δημάρχου και του Κ. Κούτουκα, ο οποίος εκπροσωπούσε την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, «Θερμαγικός».

Σύμφωνα με τον κ. Γρουσουζάκο, ο προϋπολογισμός αποτελεί ένα ισοσκελισμένο αποτέλεσμα μεταξύ εσόδων και εξόδων, τα οποία μέχρι στιγμής ανέρχονται στα 47,58 εκατομμύρια ευρώ το κάθε ένα. Τα πέντε «βασικά σημεία» του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, είναι η καθαριότητα και οι υπηρεσίες πρασίνου, τα τεχνικά έργα, οι χρηματοδοτήσεις των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, η πολεοδομία καθώς και η δημοτική αστυνομία, η οποία αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της τον Σεπτέμβριο του 2024.

ΕΞΟΔΑ Δ. ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΣ 20247

ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

15.575.952,99 €

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

3.621.765,62 €

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ & ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

3.532.144,84 €

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

12.355.376,46 €

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ (έξοδα δημ. κτηρίων)

318.278,47 €

ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ

6.173.745,41 €

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

647.592,56 €

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ

640.376,56 €

ΝΕΚΡΟΤΑΦΙΑ

345.650,63 €

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

222.000 €

Κ. Κούτουκας: «Ο προϋπολογισμός δείχνει την πρόθεσης της Δημ. Αρχής»

«Ο προϋπολογισμός δίνει ένα στίγμα. Δείχνει την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής σε κάποιες κινήσεις» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Κωνσταντίνος Κούτουκας, ο οποίος εκπροσωπούσε την παράταξή του, «Θερμαγικός», στη χθεσινή τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξαιτίας της απορρόφησης των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου του Δ. Θερμαϊκού, δηλαδή της ΔΗΚΕΘ και του ΔΗΠΠΑΚΥΘ, τα έσοδα του δήμου έχουν αυξηθεί κατά 650.000€ ενώ σχολίασε ότι «δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, σε τι συνίσταται οι αυξήσεις που κάναμε στους δημότες στις οικίες και στα καταστήματα, στις επιχειρήσεις με τους κοινόχρηστους χώρους».

Συνέχισε ασκώντας κριτική στις επιχορηγήσεις των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων χαρακτηρίζοντάς τες «οφθαλμοφανώς χαμηλές», καθώς σύμφωνα με τον ίδιο η διαφορά από πέρσι είναι μεγάλη. Μάλιστα, ανέφερε ότι οι αθλητικοί σύλλογοι επιχορηγήθηκαν με 30.000€ ενώ πέρσι είχαν πάρει 70.000€ και οι πολιτιστικοί σύλλογοι σήμερα επιχορηγούνται με 20.000€ ενώ πέρσι πήραν 60.000€, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του σχολιάζοντας ότι «νομίζω πως έχουμε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες».

Θ. Τζέκος: «Ας μην είμαστε προκλητικοί»

Για «λιποτάκτηση» κατηγόρησε τη Διοίκηση Τσαμασλή, ο Δήμαρχος αφού όπως ανέφερε «μετά τις εκλογές ενώ εμείς ήμασταν παρόντες, ήταν απόντες όλοι στο Δημαρχείο» ενώ παρόλα αυτά σημείωσε ότι «το καταλαβαίνω ως ένα σημείο όταν κάποιος δεν είναι πλέον στη διοίκηση αλλά πρέπει να συνεχίσουν να ασκούν τις υποχρεώσεις τους».

Παράλληλα, απηύθυνε δριμύ «κατηγορώ» στον Κ. Κούτουκα καθώς σύμφωνα με τον ίδιο τα οικονομικά του δήμου «μπαίνουν στον γύψο» επειδή μέχρι να εγκριθεί ο προϋπολογισμός από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ο Δήμος δεν μπορεί να εκτελεί συναλλαγές.

Μετά την δέσμευση ότι θα έρθουν και αναμορφώσεις του προϋπολογισμού και ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα λάβουν μεγαλύτερες επιχορηγήσεις, ο Δήμαρχος αποκάλυψε στο Σώμα των Δημοτικών Συμβούλων ότι απεντάχθηκε το έργο για το ιστορικό κτήριο «Δίας» στη Νέα Μηχανιώνα, για το οποίο υπήρχε σχεδιασμός να γίνει μουσείο φυσικής ιστορίας.

Το έργο ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ χάθηκε γιατί δεν έγινε καμία ενέργεια από τον Μάρτιο του 2019, όταν και εντάχθηκε, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Τέλος, ο κ. Τζέκος ανάφερε ότι το έργο 200.000€ για την κάλυψη των αναγκών του λιμανιού της Νέας Μηχανιώνας επίσης επρόκειτο να απενταχθεί καθώς και εκεί δεν υπήρξε καμία ενέργεια.

Δ. Γρουσουζάκος: «Με τον κ. Κούτουκα ζήσαμε μαζί δύο μήνες»

Θέλοντας τα κατευνάσει τα πνεύματα και σε ρόλο διαμεσολαβητή ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Γρουσουζάκος, προς αποκατάσταση της αληθείας, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, και προς απάντηση στον Δήμαρχο σχετικά με τις απουσίες της απελθούσας διοίκησης, ανέφερε ότι «με τον κ. Κούτουκα ζήσαμε μαζί δύο μήνες. Τον έβλεπα συνέχεια και όντως πολλά από αυτά που είπε είναι αλήθεια. Αλλά μόνο τον κ. Κούτουκα. Τώρα αν ο κ. Κούτουκας είναι όλος ο Δήμος, αυτό είναι κάτι άλλο τώρα. Όντως τους άλλους δεν τους έβλεπα κι αυτή είναι η αλήθεια. Τους είδα όταν μου δώσανε τα κλειδιά».

Μπορείς να διαβάσεις:

Η Π. Πασχαλίδου εκλέχθηκε πρώτη στο Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ – Ο Γ. Τσαμασλής στην ΚΕΔΕ

Post a Comment